Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isot tallit hyytyivät lähtösuoralle

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Valintaraati on puhunut. Pulinat pois. Sehän on sanomattakin selvä. Ja heti kun tuon on lipsauttanut suustaan, alkaa se tuttu puhe varikolla, vaikka kustantamot eivät varsinaisesti mitään formulatalleja olekaan.

Tänä vuonna kärkipaikat veivät sellaiset tallit, jotka eivät ainakaan automaattisesti ole kuuluneet ennakkosuosikkeihin. Isot tallit hyytyivät lähtösuoralle.

Onko nyt tapahtunut muutos tallien voimasuhteissa? Ei välttämättä. Ehdokaskirjojen ja sitä myöten kustantajien seuloutuminen kertoo pikemminkin jotakin valintaraadin mieltymyksistä kuin varsinaisista muutoksista tallien välisissä voimasuhteissa.

Silti ei voi välttyä kerettiläiseltä ajatukselta, että valintaraati on halunnut jollakin tapaa ripittää perinteisiä yleiskustantamoita ja osoittaa, että tietokirja voi hyvin jossakin toisaalta. Totuus ei muutu, vaikka sitä kuinka selittäisi. Yksinkertaisin selitys on todennäköisimmin myös paras selitys, tiesi jo Vilhelm Occamilainen yli 700 vuotta sitten.

Epäilen, että esiraadin valinnat poikivat tänä vuonna vielä kiivaanakin käyvän keskustelun kirja-alalla. Suomen kustannusyhdistys joutunee pohtimaan, avittaako Tieto-Finlandian ehdokasasettelu tällaisenaan suomalaisten tietokirjojen myyntiä ja lisääkö se niiden näkyvyyttä.

Ei ole kuitenkaan syytä maalata perälautaa mustaksi. Hyvä puoli on se, että tätä valintaraatia tuskin voi pitää kustantamoiden juoksupoikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat