Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaari oli SS-sotilas ja suku kuului Suomen aateliin – muusikko etsii suomalaisia juuriaan Ruotsin television uutuussarjassa

Kulttuuri
 
Gustaf Waesterberg
Muusikko Love Antell isännöin uutta sarjaa, joka tutustuttaa ruotsalaiset Suomeen.
Muusikko Love Antell isännöin uutta sarjaa, joka tutustuttaa ruotsalaiset Suomeen. Kuva: Gustaf Waesterberg

Ruotsissa mainetta niittänyt ruotsinsuomalainen rockmuusikko Love Antell isännöi uutta televisiosarjaa, jossa hän etsii omia juuriaan Suomesta.

Love i Finland -niminen sarja alkaa pyöriä Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n kanavalla 11. marraskuuta. Asiasta uutisoi ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Sarjassa Antell autoilee ympäri Suomea kuvaajan, tuoreen ajokorttinsa ja suomen kielen oppikirjan kanssa. Matkan tarkoituksena on ottaa selvää Antellin suomalaisista juurista.

”Yritän selvittää sekä perheyhteyksiäni että tunnesiteitäni maahan. Olen hävennyt Suomea ja toisaalta olen ollut siitä samaan aikaan ylpeä”, Love Antell kertoo DN:lle.

Antell on 35-vuotias muusikko ja kuvataiteilija, joka on toiminut muun muassa popyhtye Florence Valentinin keulakuvana sekä sooloartistina.

Hänen vanhempansa ovat suomalaisia ja hänellä on sekä Suomen että Ruotsin kansalaisuudet, mutta hän ei puhu suomea. Suomessa hänellä on kesämökki Helsingin lähistöllä.

Antell kertoo pohtineensa paljon juuriaan, mutta vain itsekseen, hiljaa.

Suurin ongelma hänelle on ollut hyväksyä oma perhehistoriansa. Antellin suku kuului Suomessa aatelistoon ja oli Mannerheimin ja valkoisten puolella sisällissodassa. Hänen äidinisänsä oli SS-sotilas.

Antell kertoo ymmärtäneensä ohjelmanteon aikana, että hän ei ole vastuussa sukunsa vaiheista, vaikka hän onkin osa sukupolvien ketjua.

”Matkan aikana löysin oman tapani suhtautua Suomeen ja juuriini.”

Love Antell matkasi ympäri Suomea kolmen viikon ajan. Hän kävi muun muassa Helsingissä, Vaasassa ja Oulussa ja tapasi useita suomalaisia kulttuuripersoonia.

Sarjan esikuva on parin vuoden takainen palkittu dokumenttielokuva Laulu koti-ikävästä (Ingen riktig finne). Mika Ronkaisen ohjaamassa tunteikkaassa elokuvassa Kai Latvalehto ajoi yhdessä isänsä Taunon kanssa Oulusta Göteborgiin etsimään lapsuutensa maisemia.

Matkan aikana Latvalehto tapasi useita ruotsinsuomalaisia. Heidän joukossaan oli muusikko Love Antell, joka myös musisoi elokuvassa.

”Me otimme koko konseptin ja teimme siitä peilikuvan. Minä jopa tapaan sarjan aikana Kain. Kun tapasin hänet ensi kertaa, tajusin, että minä olen juuri se, jota kutsutaan ruotsinsuomalaiseksi”, Antell kertoo DN:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat