Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauman merimuseo ja ortodoksinen kirkkomuseo valtionosuuden piiriin

Kulttuuri
 
Akseli Muraja
Ortodoksinen kirkkomuseo Riisa avasi ovensa kuuden vuoden remontin jälkeen viime keväänä. Kuvassa arkkipiispa Leo ja museon johtaja Teresa Töntsi sekä Valamon luostarin perustajien Sergein ja Hermanin muistoarkku.
Ortodoksinen kirkkomuseo Riisa avasi ovensa kuuden vuoden remontin jälkeen viime keväänä. Kuvassa arkkipiispa Leo ja museon johtaja Teresa Töntsi sekä Valamon luostarin perustajien Sergein ja Hermanin muistoarkku. Kuva: Akseli Muraja

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on päättänyt taide- ja kulttuurilaitosten valtionosuuksista ensi vuodeksi.

Valtionosuuden piiriin vuonan 2016 hyväksyttiin kaksi uutta museota: Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa ja Rauman merimuseo.

Kuopiossa sijaitseva Riisa yksi Euroopan huomattavimmista ortodoksisista kirkkomuseoista. Sen tehtävänä on tallentaa, säilyttää, tutkia ja pitää näytteillä Suomen ortodoksisen kirkon historiaan liittyvää kulttuuriperintöä sekä hyödyntää sitä opetustarkoituksiin.

Rauman merimuseo on Raumanmeren merimuseosäätiön ylläpitämä, Rauman vanhassa merikoulussa sijaitseva museo. Se käsittelee eritoten merimiesten arkea, mutta myös raumalaista laivanrakennusta ja lähialueen meriarkeologiaa.

Tulevissa valtionosuuksissa ei ilmennyt suuria mullistuksia verrattuna viime vuoteen. Kaikkiaan suomalaiset teatterit, orkesterit ja museot saavat ensi vuonna rahoitusta valtionosuuksina noin 106 miljoonaa euroa. Valtionosuudet laskivat tästä vuodesta runsaat neljä miljoonaa euroa.

Teattereiden valtionosuudet ovat ensi vuonna noin 51,9 miljoonaa euroa, orkestereiden noin 20,1 miljoonaa euroa ja museoiden noin 34,1 miljoonaa euroa.

Edellytyksenä osuuksien maksamiselle on, että eduskunta hyväksyy vuoden 2016 talousarvioesityksen.

Vaikka valtionosuuksissa ei mullistavia muutoksia ilmennytkään, kaikkiaan kulttuurialan rahoitus silti vähenee ensi vuodeksi.

”Ensi vuoden osalta indeksijäädytykset koskevat myös kulttuurilaitosten valtionosuuksia. Ja jo edellisen hallituksen tekemät säästöpäätökset vaikuttavat myös valtionosuuden kokonaismäärään alentuvasti”, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen.

”Eli kyllä tiukka taloudellinen tilanne näkyy myös kulttuuripuolella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat