Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen näkyvimmät patsaat vaihtavat väriä: Eduskunta saa kultapintaiset veistoksensa takaisin

Kulttuuri
 
Helin & Co Arkkitehdit
Kuvamanipulaatio näyttää, miltä Eduskuntatalon istuntosalin veistokset näyttävät, kun Wäinö Aaltosen alkuperäiset, kullatut kipsiveistokset on palautettu sinne.
Kuvamanipulaatio näyttää, miltä Eduskuntatalon istuntosalin veistokset näyttävät, kun Wäinö Aaltosen alkuperäiset, kullatut kipsiveistokset on palautettu sinne. Kuva: Helin & Co Arkkitehdit

Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen (1894–1966) alkuperäiset veistokset palautetaan täysistuntosaliin Eduskuntatalon remontin jälkeen. Eduskunnan rakennustoimikunta päätti asiasta aiemmin syksyllä.

Wäinö Aaltonen voitti vuonna 1930 istuntosalin koristamiseksi järjestetyn taidekilpailun. Eduskuntatalo valmistui vuonna 1931.

Aaltosen Työ ja tulevaisuus -ryhmän veistokset Raivaaja, Henkinen työ, Tulevaisuus, Usko ja Sadonkorjuu valmistuivat vuonna 1932. Työtä edustavat klassiset mieshahmot, Tulevaisuus on lapsen kanssa kuvattu nainen.

Aaltonen kuoli vuonna 1966. Kolme vuotta myöhemmin alkuperäiset, kullatut kipsiveistokset vaihdettiin pronssivaloksiin, ja vuonna 1977 ne talletettiin Turkuun, Wäinö Aaltosen museoon.

”Harva täällä eduskunnassakaan tietää, että veistokset ovat olleet jälkivaluja”, sanoo eduskunnan taidekokoelman intendentti Liisa Lindgren. Pronssiset veistokset ovat iskostuneet ihmisten mieliin.

Mutta miksi ihmeessä valtakunnan paraatipaikalle tulevat veistokset tehtiin kipsiin? Syynä oli rahapula.

”Aika oli taloudellisesti vaikeaa. Teoskilpailun alkaessa oli tiedossa, että veistokset jouduttaisiin toteuttamaan kipsistä. Oli tarkoitus, että kun talous kohenee, veistokset siirretään lopulliseen materiaaliin.”

Wäinö Aaltonen ratkaisi asian kultaamalla kipsiveistokset.

”Kultauksen käyttö oli hänelle tuttua jo 1920-luvun art deco -veistoksista”, Lindgren kertoo.

Patsaiden valaminen arvokkaampaan pronssiin siirtyi lopulta 1960-luvulle.

”Sota sotki asiat. 1930-luvun loppua kohden taloudellinen tilanne helpottui, ja valamiseen olisi voitu muuten ryhtyä. Vuonna 1964 Fagerholm oli yhteydessä Aaltoseen. Aaltonen ehdotti, että valu tehdään Italiassa”, Lindgren kertoo.

Entä miksei uusia pronssivaluja sitten enää kullattu? Siihen oli Lindgrenin mukaan monta syytä. Kuvanveistäjä itse oli jo kuollut, eikä kultaus sopinut ajan henkeen. 1930-luvun veistokset saivat realistisemman 1960-luvun tulkinnan. Samalla teosten luonne muuttui.

Istuntosalin veistokset ovat kenties Suomen näkyvimmät taideteokset, sillä ne vilahtavat televisiossa lähes päivittäin. Huomaako televisionkatsoja tulevaa muutosta?

Kullatut versiot veistoksista eivät ole Lindgrenin mukaan mitenkään hehkuvan kultaisia, mutta kuitenkin vaaleampia kuin nykyiset, tummanharmaan-ruskeaksi patinoidut hahmot.

”Pronssiveistokset ovat arkiset, kultaus tuo juhlavuutta”, Lindgren sanoo.

Remontissa eduskuntatalo palautetaan alkuperäistä vastaavaan asuun kaikkialla, missä se suinkin on mahdollista.

Gunnar Finnen suunnittelemat kullatut kapiteelit ja äänestysmaljat muodostavat sitten veistosten kanssa yhtenäisen kokonaisuuden. Niistä tulee istuntosalin visuaaliset kohokohdat”, intendentti sanoo.

Veistosten konservointi, kuljetus Turusta Helsinkiin sekä nostaminen paikoilleen maksaa noin 15 000 euroa.

Pronssiveistokset palaavat nekin remontin jälkeen muualle Eduskuntataloon yleisön nähtäville.

Eduskuntatalon remontti valmistuu vuonna 2017.

Christian Westerback / HS
Wäinö Aaltosen veistoksia Eduskunnan istuntosalissa ennen remonttia.
Wäinö Aaltosen veistoksia Eduskunnan istuntosalissa ennen remonttia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat