Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen omaperäisyys jyrää

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Hyviä uutisia musiikin maailmasta! Kuukausittain julkaistavalle maailmanmusiikin World Music Charts Europe -listalle on noussut marraskuussa kaksi suomalaista kansanmusiikkilevyä.

Listalla neljänneksi yltää suomalaishaitaristi Kimmo Pohjosen syyskuussa julkaistu levy Sensitive Skin. Listan kymmenenneksi on noussut niin ikään suomalaisen haitarinsoittajan levy, Anne-Mari Kivimäen Lakkautettu kylä.

Kimmo Pohjosen soololevyllä on mukana valtava määrä erilaisia sointiyhdistelmiä, joita on luomassa suuri, eri genreistä tuleva muusikkojoukko. Levyllä musisoi artisteja aina Ismo Alangosta kitaristi Timo Kämäräiseen ja kansanmusiikkiviulisti Arto Järvelään.

Edellisen Uniko-levyn viitoittamalla tiellä uutuudellakin on mukana kuulu jousikvartetti Kronos Quartet. Kaiken tämän uskaliaan yhdistelyn tuloksena on vinkeä äänimaisema, josta Pohjonen tunnetaan.

Levy pursuilee juuri sitä omaperäisyyttä ja luovaa hulluutta, joka on Suomen paras vientivaltti.

Täysin omia latujaan astelee myös mainiosta Puhti-duosta ja Hehkumo-yhtyeestä tuttu haitaristi-laulaja Anne-Mari Kivimäki.

Kivimäki tekee taiteellista tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemiaan, aiheenaan pieni venäläiskylä Suistamo. Tämän ”perinnelaboratorionsa” myötä hän on luonut täysin oman musiikkityylinsä, karjalaisen haitariteknon. Joten taas se nähtiin: uniikki musiikki kiinnostaa.

Lakkautettu kylä on Kivimäen Suistamo-sarjan kolmas julkaisu. Se sisältää Kivimäen omia nykykarjalaisia sävellyksiä, mutta myös sota-ajan suosikkisävelmiä sekä suistamolaisen muusikon ja tarinankertojan Ilja Kotikallion karjalankielistä arkistomateriaalia.

Kivimäen kekseliääseen musiikkiin ja valokuvaaja Hanna Koikkalaisen upeisiin Suistamo-kuviin on päässyt tutustumaan soivissa näyttelyissä ympäri Suomea. Juuri nyt Suistamoon pääsee uppoutumaan silmiään ja korviaan myöten Seinäjoella.

Maailmanmusiikkilistaa kannattaa seurata, jos omaperäisyys myös muista maista kiinnostaa. Kärkipaikan marraskuun listalla otti malilainen laulajatar Kandia Kouyaté Renascence-levyllään. Kakkosena on Suomessakin Etnosoi-festivaalilla ihastuttanut folklaulaja Sam Lee. Kolmantena on senegalilainen laulaja Cheikh Lo.

World Music Charts Europe on maailmanmusiikkiin keskittyvien radiotoimittajien, dj:den ja tuottajien kokoama levylistaus. Listaa on koottu vuodesta 1991 lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat