Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mulatu Astatke tekee musiikkia Etiopian kauneudesta

Ethiojazzin luonut Astatke nauttii nyt maailmansuosiosta. HS tapasi hänet Addis Abebassa.

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl HS
Mulatu Astatke kuvattuna perustamalllaan jazzklubilla Addis Abebassa elokuussa.
Mulatu Astatke kuvattuna perustamalllaan jazzklubilla Addis Abebassa elokuussa. Kuva: Jukka Gröndahl HS
Kuka?

Mulatu Astatke

 Etiopialainen muusikko ja säveltäjä, s. Jimmassa 1943.

 Aloitti insinööriopinnot Walesissa 1950-luvulla, mutta vaihtoi pian musiikkiin lontoolaisessa musiikkioppilaitoksessa. Jatkoi opintoja Bostonissa, Berklee Collegen ensimmäisenä afrikkalaisopiskelijana.

 Ethiojazz-tyyli syntyi jo 1970-luvulla, kansainvälinen menestys 2000-luvulla, Jim Jarmuschin Broken Flowers -elokuvan myötä.

 Astatke on esiintynyt myös Helsingissä ja Pori Jazzissa.

Addis Abeba

Kaikki haluavat kätellä legendaa. Ja tällähän ei ole mitään sitä vastaan. Jazzmuusikko Mulatu Astatke seisoo heti sisäänkäynnin luona ja tervehtii klubille saapuvat vieraat henkilökohtaisesti. ”Ihanaa, tervetuloa”, Mulatu sanoo.

Vieraat puhuttelevat Mulatua etiopialaisittain etunimellä ja lausuvat kohteliaisuuksiaan. Mulatu on legenda, koska hän loi oman uudenlaisen musiikkityylinsä, ethiojazzin, eli jazzin Etiopian tyyliin.

Maailmanmaine on tuonut Mulatun soittamaan myös Pori Jazzeille ja Helsinkiin.

Nyt 71-vuotiaana hänellä vasta vauhdikasta onkin.

”Ethiojazz on ollut olemassa 50 vuotta”, Mulatu sanoo HS:n haastattelussa. ”Ja nyt se on suosittua koko maailmassa. Ihmiset rakastavat sitä. Ihanaa!”

Etiopian kulttuuri on nosteessa, kuten koko maa. On talouskasvu, investointibuumi, asennemuutos. Tämä näkyy myös siinä, että uusia jazzklubeja on noussut eri puolille pääkaupunki Addis Abebaa.

Ethiojazzin isä ei tänä iltana itse esiinny klubilla, vaan isännöi nousevien kykyjen iltaa.

Mulatusta tuli muusikko, koska vanhemmat uskoivat, että insinöörejä aina tarvitaan. Nämä lähettivät pojan 1950-luvun lopulla Etiopiasta Walesiin opiskelemaan tekniikkaa.

Mulatu syventyikin musiikkiin. Myöhemmin hän päätyi 1960-luvun lopun svengaavaan New Yorkiin.

Jazzin juuret ovat Afrikassa, sillä se syntyi Amerikkoihin tuotujen orjien musiikiksi. Mulatu lisäsi New Yorkin soundiin latinovaikutteita. Itse hän soitti vibrafonia, congarumpuja ja koskettimia.

”Ethiojazz syntyi New Yorkissa”, Mulatu sanoo.

”Mutta siinä kuuluvat Etiopian luonne ja kauneus.”

Erityispiirre syntyy Mulatun mukaan Etiopian perinnemusiikille ominaisista sävelasteikoista. Useimmiten käytössä on neljä asteikkoa, kussakin viisi säveltä.

Ethiojazzissa pohjaksi otetaan nämä asteikot. Sitten kapinoidaan sääntöjä vastaan, improvisoidaan.

”Ethiojazz on niin monimutkaista, että täytyy olla hyvin varovainen, jotta ei kadota niiden viiden sävelen luonnetta. Siinä se temppu onkin.”

Mulatu toi ethiojazzin Etiopiaan, kun hän palasi Yhdysvalloista kotiin 1970-luvun alussa. Ensikonserteissa oli mukana kaveri Yhdysvalloista, Duke Ellington.

Samaan aikaan Etiopiassa rytisi. Tuhatvuotinen keisarivalta päättyi, kun vallan otti sosialistijuntta.

Kulttuurielämä näivettyi, jazzklubit sulkivat ja taiteilijoita lähti maanpakoon.

1980-luvulla maailma ei kuullut Etiopian jazzista. Se kuuli nälänhädästä.

Mulatun musiikki lähti uuteen kansainväliseen nousuun vasta 1990-luvun lopulla, kun Ranskassa julkaistiin uudelleen hänen aiempia levytyksiään. Sitten vuonna 2005 ohjaaja Jim Jarmusch käytti Mulatun musiikkia elokuvassaan Broken Flowers.

Ethiojazz oli taas kuumaa.

Valmista ethiojazz ei ole. Mulatu tutkii yhä uutterasti Etiopian etnisten ryhmien perinnemusiikkia. Sieltä löytyy hänen mielestään myös länsimaiseen jazziin periytyneitä piirteitä.

Mulatu puhuu innostuneesti pasuunalta kuulostavista bambusoittimista ja heimoista, joiden musiikissa on kaksitoista sävelasteikkoa. Dirashe-heimo on jo vuosisatoja käyttänyt vähennettyä asteikkoa improvisaatioissaan. Ehkei se ollutkaan Charlie Parkerin keksintö, Mulatu pohtii.

Myös dirashe-heimon musiikkia saa nykyisin nettikaupoista.

Kansainvälistymisestä huolimatta Etiopia on edelleen autoritäärisesti johdettu. Sananvapaus on ahtaalla, eikä politiikan arvostelu ole ongelmatonta taiteessakaan. Instrumentaalimusiikissa huolta ei ole.

”Ethiojazzissa olemme aina olleet vapaita”, Mulatu sanoo.

Legenda on nyt liikkeellä koko ajan. Mulatu on on viime viikkoina esiintynyt Ranskassa, Turkissa, Sardiniassa ja Lontoossa. Alkuvuodesta kiertue vie ”ympäri Eurooppaa”. Paluu Suomeenkin kiinnostaisi.

Miltä tuntuu saada maailman tunnustus omasta musiikkilajista?

Mulatu hakee sanojaan. Jännittävää, kivaa, erityistä...

Sitten hän sanoo:

”Arvostan sitä rakkautta, jota minulle on osoitettu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat