Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mediaetiikan uusi vartija Elina Grundström: ”Suomalainen sananvapaus on uhattuna valesivustojen takia”

JSN:n tulevan puheenjohtajan Elina Grundströmin mielestä Suomen sananvapaus on uhattuna.

Kulttuuri
 
Saako sananvapauden nimissä valehdella?
Saako sananvapauden nimissä valehdella?
Sananvapaus takaa kaikkien mielipiteiden kuulluksi tulemisen, mutta saako sananvapauden nimissä valehdella? Entä onko sananvapaus uhattuna Suomessa? Vastaajana Elina Grundström, joka valittiin juuri Julkisen sanan neuvoston uudeksi puheenjohtajaksi. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus: Rio Gandara HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Nyt on totuudenetsijä vähän eksyksissä.

Julkisen sanan neuvoston (JSN) tuleva puheenjohtaja Elina Grundström harhailee pitkin käytäviä työnantajalinnakkeena tunnetun Palacen kahdeksannessa kerroksessa ja yrittää löytää JSN:n tiloja.

Avaimiakaan vuodenvaihteessa aloittavalla puheenjohtajalla ei vielä ole.

Aika pian eräältä käytävältä löytyykin tutunnäköinen taulu ja reitti selviää. Grundström esittäytyy tuleville työtovereilleen, jonka jälkeen siirrymme puhumaan sananvapaudesta Suomessa.

Se on hänen mukaansa uhattuna.

”Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on edelleen lehdistönvapauden ykkösmaa, mutta nyt meillä on yht’äkkiä monta uhkaa, jotka kohdistuvat kaikki sananvapauteen”, hän sanoo.

Uhkia on pari suurta ja monta pienempää.

Ensinnäkin ovat valesivustot eli netissä uutispalveluina esittäytyvät sivustot, jotka jakavat väärää tietoa muun muassa maahanmuutosta tai terveydestä.

”Ne käyttävät hyväkseen journalismin uskottavuutta, mutta eivät noudata journalistisia periaatteita, vaan julkaisevat tarkistamattomia ja usein virheellisiäkin tietoja tarkoitushakuisesti ja ilman lähdekritiikkiä”, Grundström sanoo.

”Ne eivät siis etsi totuutta.”

Grundström kieltäytyy kutsumasta sivustoja vastamediaksi, koska se antaa niistä turhan arvovaltaisen kuvan. Hän muistuttaa, että Suomessa perinteiset puoluelehdetkin ovat sitoutuneet journalistin ohjeisiin.

”Eivät valesivustot ole journalismia. Kaikilla on oikeus omiin mielipiteisiinsä, mutta ei kenelläkään ei ole oikeutta omiin faktoihinsa. Journalismin ydin on se, että faktat ovat oikein.”

Perinteisissä mediataloissa valesivustojen virheiden korjailu koetaan osin ongelmallisena, sillä sitä kautta ne saavat entistä enemmän julkisuutta. Grundström ymmärtää ajatuksen, mutta pitää vaikenemista huonona vaihtoehtona.

Sen sijaan hän brändäisi luotettavia medioita entistä voimakkaammin.

”Meidän täytyisi jakaa entistä enemmän tietoa siitä, että mitkä ovat journalistisia periaatteita noudattavia media-alustoja ja mitkä eivät. Pelkoni on, että nuoret, jotka tulevat lukemaan uutisensa sosiaalisen median uutisvirrasta, eivät enää erota luotettavia brändejä epäluotettavista.”

”Jos tässä ollaan nyt liian kainoja, niin meillä on kohta nuori sukupolvi, joka ei tiedä mikä on totta ja mikä ei.”

Totuus-sana toistuu Grundströmin puheessa useasti. Totuudenetsijänä häntä voi mainiosti pitääkin, mutta pyrkimys faktatietoon ei ole koskaan tarkoittanut hänelle mielipiteetöntä journalismia. Muun muassa Helsingin Sanomiin ja Journalisti-lehteen kolumnoiva Grundström tunnetaan rohkeana sanankäyttäjänä, joka usein löytää aiheensa sananvapaudesta.

Toiseksi Grundströmiä huolettavat uudet sisältömarkkinoinnin muodot, kuten journalismia muistuttava natiivimainonta. Siinä ongelma on vastaavanlainen kuin valesivustoilla, eli tällä kertaa mainostaja pyrkii käyttämään hyväkseen journalismin uskottavuutta.

Grundström uskoo, että tulee törmäämään aiheeseen vielä monta kertaa puheenjohtajakautensa aikana.

”Olennaista siinä on, että lukijat tietävät, mikä on journalistista ja mikä maksettua sisältöä. Jos nämä kaksi asiaa alkaa sekoittumaan, niin se on haitaksi sekä sisältömarkkinoinnille että journalismille.”

Jos periaatteesta huolehditaan, hän pitää natiivimainontaa jopa positiivisena mahdollisuutena.

”Onhan se journalistina hauskaa havaita, että journalistisin keinoin tuotettu sisältö kiinnostaa ihmisiä enemmän kuin jotkut vanhanaikaiset ostokehotukset”, hän sanoo.

Pienempinä pahoina hän mainitsee viestintätoimistoihin joukoittain siirtyneet ex-toimittajat, jotka saavat viestinsä läpi medioissa vähän turhankin helposti.

Sekä valtiovarainministeriön viestintäjohtajan, joka pyrki estämään muun muassa Eduskunta 3 -näytelmää käsikirjoittaneen freelance-toimittaja Jari Hanskan pääsyn taustatilaisuuteen Journalistin ohjeisiin vetoamalla.

”Eihän se ole hänen tehtävänsä tulkita niitä, ja niiden avulla estää jonkun pääsy lähdetiedon äärelle.”

”Onneksi hän havaitsi itsekin, että se oli harkitsematonta.”

Kolmanneksi huolestuttaa kaupallinen media talousvaikeuksineen. JSN:n puheenjohtajana Grundström toki toimii nimenomaan journalismin etiikan eikä mediatalouden asiantuntijana, mutta vallitsevaa tilannetta ei pääse pakoon hänkään.

Ansaintalogiikka on kriisissä, vaikkei journalismi olisikaan.

”Onhan se suuri ongelma”, hän sanoo. ”Siinä mielessä on oikeastaan ihme, miten hyvää journalismia näissä talouspaineissa tehdään.”

”Tässä tapahtuu kauheasti kaikkea positiivista koko ajan.”

Erityisen riemuissaan Grundström on digitaalisten kerrontamuotojen, kuten datajournalismin, videoiden ja pitkien featurejuttujen kehityksestä. Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina toimiessaan hän painotti opetuksessa erityisesti tarinallisten kerrontamuotojen hallintaa, ja katsoo niiden viime vuosien aikana yleistyneen laajemminkin suomalaismedioissa.

Niitä käyttävien journalististen startup-yritysten, kuten Long Playn, läpimurto tosin odottaa vielä itseään.

”Niiden kehitys on kieltämättä ollut hitaampaa kuin olisi toivonut. Luotan kuitenkin siihen, että niitäkin vielä ilmaantuu.”

”Hieman toivoisin suomalaisilta sellaista ajattelua, että jos näin pienellä kielialueella halutaan turvata median toimintaedellytykset, niin silloin siitä suomenkielisestä mediasta kannattaa maksaa.”

”Se on kuitenkin yksi tae demokratian toimivuudesta.”

Korjaus 8.46: VM:n tilaisuus oli taustatilaisuus, ei tiedotustilaisuus, kuten jutussa virheellisesti luki.

Rio Gandara / HS
”Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on edelleen lehdistönvapauden ykkösmaa”, Elina Grundström sanoo.
”Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on edelleen lehdistönvapauden ykkösmaa”, Elina Grundström sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat