Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia Junior -ehdokkaat valittiin – työttömyys, masennus ja päihteet näkyvät lasten- ja nuortenkirjoissa

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä / HS
Veera Salmi on yksi Finlandia Junior -palkintoehdokkaista. Kuvassa hän lukee Puluboi-lastenkirjaansa herttoniemeläisen Varikset-eskariryhmän lapsille joulukuussa 2013.
Veera Salmi on yksi Finlandia Junior -palkintoehdokkaista. Kuvassa hän lukee Puluboi-lastenkirjaansa herttoniemeläisen Varikset-eskariryhmän lapsille joulukuussa 2013. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkinnosta kilpailevat ehdokkaat on valittu. Ehdolla on kuusi kirjaa.

Ehdokkaat ovat Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä (WSOY), Tuula Kallioniemen Pako (Otava), Elina Lappalaisen ja Christel Rönnsin Nakki lautasella – Mistä ruoka tulee (Tammi), Veera Salmen Mauri ja vähä-älypuhelin (Otava), Nadja Sumasen Rambo (Otava), sekä Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Hämärinkäinen (Karisto).

Palkintoraadin puheenjohtajan, Tampereen kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindbergin mukaan yhteiskunnallinen tilanne näkyy tarinoissa vahvemmin kuin ennen.

”Perheiden ahdinko, työttömyys, masennus, burn out, syrjäytyminen, kiusaaminen, päihdeongelmat ja jopa itsemurha olivat yleisiä teemoja varsinkin nuorten kirjoissa. Uusperheet, sateenkaariperheet sekä muun muassa vanhempien kiire olivat usein myös melko pienten lasten kirjojen aiheita”, kertoi Holmberg puheessaan julkistustilaisuudessa. Aikuisten välittämisen puute kaikui raadin mukaan monen kirjan sivuilta.

Finlandia Junior -ehdokkaina on teoksia kuvakirjoista nuortenromaaneihin. Enorannan romaani on nuorille suunnattua fantasiaa. ”Surunhauras, lasinterävä piirtää esiin kokonaisen maailman erilaisine maailmankatsomuksineen ja kulttuureineen”, raati perustelee.

Kallioniemen jännittävä lastenromaani Pako käsittelee muun muassa alkoholismia ja koulukiusaamista. Sitä raati piti ”paikoittain aidosti pelottavana, jopa ahdistavana”.

Tietokirjoista ainoa on Elina Lappalaisen ja Christel Rönnsin ruokatuotantoa käsittelevä Nakki lautasella - Mistä ruoka tulee. ”Kirja yhdistää asiatietoa ja lapsenomaista kerrontaa sopivasti ja ottaa huomioon myös ajankohtaiset eettiset näkökulmat ruoan tuotantoon”, raati kirjoittaa.

Veera Salmen Mauri-kirjaa raati piti ”omaperäisenä ja riemastuttavana tarinana ystävyydestä ja erilaisuudesta”. ”Veera Salmi tavoittaa ilmiömäisesti lapsen logiikan ja huumorin ja kuljettaa mukana isoja teemoja kepeällä kerronnalla. Kirjoittajan oma kuvitus tekee kirjasta vielä hauskemman ja helppolukuisemman.”

Nadja Sumasen Rambo kertoo 14-vuotiaasta pojasta, joka haluaisi olla tavallinen. ”Tarinan teemana ovat tämän päivän yhteiskunnassa niin tavalliset syrjäytyminen ja perheen ongelmat, mutta se on silti valoisa ja toiveikas”.

Kuvakirja Hämärinkäisen kansia raati sanoo vaisuiksi, mutta pitää kirjaa ”hellyttävän hyvänä”. ”Karoliina Pertamon upeat ja runsaat kuvitukset komppaavat Mila Teräksen runollisen herkkää tekstiä, ja lopputuloksena on hieno teos joka muistuttaa meitä, että välillä on hyvä hiljentyä ja unohtaa arjen kiireet”.

Raati kehui kuvittajien työtä, mutta huomautti, että joidenkin kirjojen kannet olisivat kaivanneet enemmän panostusta.

”Hyväkin tarina saattaa jäädä joko kirjakaupan tai kirjaston hyllyyn tylsän tai mitäänsanomattoman kannen vuoksi”, Lindberg sanoi.

Palkintoraatiin kuuluivat Lindbergin lisäksi nukketeatteritaiteilija Alma Rajala ja toimitusjohtaja Pablo Steffa. Voittaja julkistetaan 26. marraskuuta. Sen valitsee Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila.

Finlandia Junior -palkinnon jakaa Suomen kirjasäätiö. Sen suuruus on 30 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat