Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downton Abbey -jaksoarvio: Sydän hakkaa vieläkin

Kulttuuri
 
Yle
Robert-jaarlin (Hugh Bonneville) tihentyvät vatsavaivat johtivat kauheaan sairaskohtaukseen. Lääkäri on toiveikas toipumisen suhteen, me toivomme parasta.
Robert-jaarlin (Hugh Bonneville) tihentyvät vatsavaivat johtivat kauheaan sairaskohtaukseen. Lääkäri on toiveikas toipumisen suhteen, me toivomme parasta. Kuva: Yle

Tämä on arvio Downton Abbeyn päätöskauden viidennestä jaksosta. Kirjoitus sisältää juonipaljastuksia. Kauden jokaisesta jaksosta julkaistaan arvio aina sarjan esityksen jälkeen keskiviikkoisin osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Goodness gracious me, nyt se sitten tapahtui, järkyttävä käänne Robert-jaarlin terveydentilassa. Ja millä tavalla! Sydän hakkaa rinnassa vieläkin.

Käänne oli dramaattinen myös koko tuotantokaudelle (kaiken taiteen sääntöjen mukaan juuri sen puolivälissä): tämän jälkeen kaikki muuttuu. Ohi on yläkerran väen leppoisa arkipuuhastelu, ja riitely sairaala-asioistakin jäänee taka-alalle. Kunhan jaarli nyt vain paranee!

Toki jotain jännää tapahtuvaksi olin jo odotellutkin. Perinteisessä draamassa on tyypillistä onnen ja epäonnen vaihtelu, mutta Downton Abbeyssä on vastoinkäymisiä viime aikoina ollut lähinnä alakerran väellä.

Hovimestari Carson motkotti jo konstaapelin alituisista visiiteistä kartanossa, ja sama on alkanut tökkiä minuakin. Että ettekö siellä käsikirjoitustiimissä muuta keksi kuin palvelijoiden jatkuvat asioimiset lain ja oikeuden kanssa.

No olivat nyt sitten keksineet – ja näyttävällä toteutuksella. Verta lensi terveysministeri (sittemmin pääministeri) Neville Chamberlainin miehustalle asti!

Vielä karmeamman yllättävästä päivälliskohtauksesta teki tietenkin se, että vain parikymmentä minuuttia aikaisemmin oli sydämentykystä tarjonnut toinen suuri – mutta ihana – käänne, kun Bertie Pelham tunnusti rakkautensa Edithiin.

Juonenkäänteet näyttävät yläkerrassa siis kiihtyvän. Muuten tulisikin kiire: Downton Abbeyn päätöskaudesta on enää jäljellä vain neljä jaksoa.

Tom Bransonin paluu sarjaan tuntui aluksi pelkästään hämmentävältä, mutta hänen merkityksensä on parin viime jakson aikana kirkastunut.

Ensinnäkin Tomin paluu antaa hyvän syyn muistella ihanaa lady Sybiliä (muistattehan vielä liikuttavan keskustelun lounaspöydässä jaksossa neljä). Tomin tehtävä on myös olla välittäjänä modernisoituvan maailman ja Crawleyn perheen välillä.

Tolkun mies Tom kyseenalaistaa perinteisiä tapoja, ”vastustaa pelisääntöjä” ja ohjaa perheenjäseniä – erityisesti Marya – rikkomaan normeja. ”En perusta varallisuudesta enkä asemasta. - - Sybil oli hieno lady ja minä olin mies, joka ajoi autoa. Olimme avioliitossa tasaveroisia ja hyvin onnellisia”, Tom totesi Marylle tämän sanottua, ettei halua naida alempiarvoista miestä.

Ja kukapa muu on myös ”hieno lady ja mies, joka ajaa autoa” kuin juuri Mary ja Henry Talbot.

Mihin tämä Maryn ja Talbotin suhteen johtaa, se jää nähtäväksi. Saako se Maryn joustamaan periaatteissaan vai onko vielä tiedossa kolmiodraama, jossa yhtä osaa esittää Evelyn Napier, jolla arvonimiä ja varallisuutta riittää? Ja mitä Maryn yksityisiin suunnitelmiin vaikuttaa isän vakava sairastuminen?

Jos Downton Abbeyn päätöskauden käänteentekevin hetki oli Robert-jaarlin sairaskohtaus, koko sarjassa se oli kolmoskauden päättänyt Matthew’n kuolonkolari, niin ikään koko tarinan puolivälissä. Sekin muutti merkittävästi juuri Maryn elämää. (Ja näkyykö se Maryn suhtautumisessa kilpa-autoilija Talbotiin? Vitosjaksossa Matthew mainittiin peräti kahdesti, ja autoradalla Mary puuskahti vihaavansa kovaa vauhtia ja riskinottoa.)

Koko sarjan tapahtumia ajatellen voi sanoa, että suuresta hahmogalleriasta huolimatta Downton Abbeyn varsinainen keskushahmo on juuri Mary. Sarjan loppumetreillä hänen merkityksensä sekä kartanon ylä- että alakerran väen elämään kasvanee vielä entisestään. Kuten Tom sanoi jakson lopussa: ”Kauan eläköön kuningatar Mary.”

Aiemmat jaksoarviot löydät täältä.

Yle
Toivottavasti isän vakava sairastuminen lähentää lady Maryn (Michelle Dockery) ja lady Edithin (Laura Carmichael) välejä.
Toivottavasti isän vakava sairastuminen lähentää lady Maryn (Michelle Dockery) ja lady Edithin (Laura Carmichael) välejä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat