Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kadonnut Disney-elokuva löytyi 87 vuoden jälkeen – surrealistisessa filmissä Osku Kani leikkaa korvansa irti

Kulttuuri
 
Disney
Ruutukaappaus kadonneeksi luullusta Disney-animaatiosta.
Ruutukaappaus kadonneeksi luullusta Disney-animaatiosta. Kuva: Disney

Kauan kadossa ollut, kulttuurihistoriallisesti arvokas Disney-lyhytelokuva on löytynyt Britannian elokuvainstituutin (BFI) arkistosta. Kuusiminuuttisessa, Kulkuset-nimisessä animaatiofilmissä on pääosassa Osku Kani.

Osku Kani on Walt Disneyn ja Ub Iwerksin vuonna 1926 luoma piirroshahmo, joka oli myös maailman ensimmäinen animoitu hahmo. Osku on ilmiselvä Mikki Hiiren edeltäjä: hiirestä sen erottavat vain pitkät korvat.

Kulkuset-elokuva katosi heti sen julkaisun jälkeen vuonna 1928. Muita Osku Kani -filmejä on säilynyt, mutta Kulkuset-elokuvan luultiin kadonneen ainiaaksi.

Lyhytelokuvan löytämisen jälkeen sitä on restauroitu Walt Disneyn animaatiostudioissa. Uusittu Kulkuset saa maailmanensi-iltansa Britannian elokuvainstituutissa joulukuussa.

Kulkuset-lyhytelokuva esittelee Osku Kanin pelaamassa jääkiekkoa keskellä kaunista talvimaisemaa. Mukana on ehtaa surrealismia: kani esimerkiksi leikkaa korvansa irti tehdäkseen siitä ilmapallon. Mukana on myös elefantti sekä naurava aasi, joka saa kiekon suuhunsa.

Arkiston kuraattorin mukaan löytö on merkittävä, sillä se osoittaa Disneyn animaatioiden elinvoimaisuuden ja kekseliäisyyden.

Elokuva oli tullut BFI:n arkistoon 34 vuotta sitten, osana toimintansa lopettaneen Sohon elokuvalaboratorion aineistoja. Aineisto oli päivätty vuodelle 1931, eikä mikään kielinyt siitä, että kyseessä voisi olla tärkeä, kadonnut elokuva.

”Maailmassa on varmastikin sata filmiä Kulkuset-nimellä”, BFI:n tiedottaja kertoo The Guardianille.

Arkistossa on kaikkiaan miljoona elokuvaa ja televisio-ohjelmaa, joten niitä kaikkia on mahdotonta käydä läpi, tiedottaja puolustautuu.

Kadonneen Osku Kani -filmin löysi tutkija, joka kävi läpi instituutin arkistokatalogissa olleita Disney-filmejä. Kulkuset-nimen kohdalla hän keksi, että kyseessä voisi olla kadonnut lyhytelokuva.

Kulkuset-animaation olivat tehneet yhdessä Walt Disney ja Ub Iwerks. Kaksikolle tuli kuitenkin erimielisyyksiä sopimuksesta Universalin kanssa, minkä jälkeen he alkoivat luoda itsekseen uutta Mikki-hahmoa.

Mikki Hiiri meni pian suosiossa Osku Kanin ohi. Oskun taival piirrossarjoissa ja animaatioelokuvissa päättyi lopullisesti 1940-luvulla.

Pätkän Kulkuset-lyhytelokuvasta voi katsoa BFI:n sivuilla.

Lawrence Schiller / Camera Press Ltd
Walt Disney oli luomassa vuonna 1926 Osku Kani -piirroshahmoa, joka oli selvä edeltäjä hieman myöhemmin syntyneelle Mikki Hiirelle.
Walt Disney oli luomassa vuonna 1926 Osku Kani -piirroshahmoa, joka oli selvä edeltäjä hieman myöhemmin syntyneelle Mikki Hiirelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat