Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykedeelisten pilkkujen kuningattaren näyttely Helsinkiin – villitsee yleisöä selfieihin

Japanilaistaiteilijan retrospektiivin voi nähdä Kööpenhaminassa jo nyt. Psykedeeliset installaatiot ovat tehneet siitä hittinäyttelyn.

Kulttuuri
 
Yayoi Kusama
Taiteilija Yayoi Kusama tunnetaan pilkuista ja palloista, joita teoksissa voi olla tuhansittain.
Taiteilija Yayoi Kusama tunnetaan pilkuista ja palloista, joita teoksissa voi olla tuhansittain. Kuva: Yayoi Kusama
Kuka?

Pilkkutaiteilija valtasi New Yorkin

 Yayoi Kusama syntyi porvarilliseen japanilaisperheeseen 1929.

 Muutti New Yorkiin 1958 taiteilija Georgia O’Keeffen kanssa käymänsä kirjeenvaihdon rohkaisemana.

 Oli 1960-luvulla erityisesti installaatiotaiteen edelläkävijöitä. Palasi Japaniin 1973.

 Teki paluun taidemaailman valokeilaan edustaessaan Japania Venetsian biennaalissa 1993.

 On tehnyt viime vuosina yhteistyötä muun muassa Louis Vuittonin ja Coca-Colan kanssa.

Kööpenhamina

”Konnichiwa”, pieni japanilaisnainen tervehtii Kusama’s Room -videoteoksessa, Kööpenhaminan Louisiana-museon hämärässä videohuoneessa.

”Olen Yayoi Kusama, tervetuloa huoneeseeni. Aion tuhota elämäsi näillä pilkuilla”, hän sanoo. Sitten pilkut valtaavat näkökentän kuin graafinen vesirokko ikään.

Juuri näistä hehkuvan värikkäistä pilkuista ja täplistä 86-vuotias japanilaistaiteilija tunnetaankin. Hänen teoksissaan ne leviävät pitelemättömästi paitsi maalauksiin ja veistoksiin, myös ihmisten iholle ja kokonaisiin huoneisiin.

Pilkkuharhoihin voi heittäytyä Louisiana-museossa 24. tammikuuta asti, ja ensi vuonna se on mahdollista Helsingissä: Kusaman näyttely saapuu Oslon ja Tukholman kautta Helsingin kaupungin taidemuseoon lokakuussa 2016.

Kusaman näyttely onkin vähän kuin tauti. Se ottaa valtaansa ja kutsuu sukeltamaan pilkkujen maailmaan.

Pilkutusta pääsee myös kokeilemaan itse Obliteration room -installaatiossa. Siinä museokävijöille jaetaan hohtavan vihreitä, pinkkejä, keltaisia ja sinisiä täplätarroja liimattavaksi vitivalkoiseksi maalattuun huoneeseen. Pilkkuja valkoiselle sohvalle, pilkkuja pöydälle katettuihin valkoisiin lautasiin, pilkkuja valkoiseen pianoon, kunnes kaikki on psykedeelistä pilkkuavaruutta.

Eniten pilkuista nauttii, kun niille antautuu. Museon pysyvään kokoelmaan kuuluvassa Gleaming Lights of the Souls -teoksessa muutama katsoja kerrallaan pääsee pimeään huoneeseen, jossa pienet, pyöreät värivalot heijastuvat seinien peilipinnoista. Muutaman minuutin ajan on aivan jossain muualla kuin museossa, loputtomaan aikaan ja avaruuteen katoamisen kynnyksellä.

Jos todellisuus tuntuu vääntyvän mutkalle Kusaman teosten äärellä, on saavutettu jotain olennaista. Pilkkujen ja pallojen juuret ovat hallusinaatioissa, joita taiteilija on kokenut lapsuudestaan asti.

Haastatteluissa hän on kertonut kokemuksesta, jossa pöytäliinan kukkakuvio laajeni niin, että se täytti koko huoneen ja uhkasi nielaista nuoren Yayoin. Toisella kertaa hän loukkasi itsensä portaissa pilkkuja paetessaan.

Laajenevat, toisteiset pilkkukuviot kulkeutuivat itseoppineen taiteilijan teoksiin. Ne olivat läsnä jo 1950-luvun alkupuolella syntyneissä varhaisissa maalauksissa, ja teema jatkui 1950- ja 1960-lukujen taitteessa syntyneissä Infinity net -teoksissa, jotka tekivät vaikutuksen New Yorkin avantgarde-taiteilijapiireissä. Niissä tuhannet pienet ympyrät leviävät rykelminä jopa kymmenien neliömetrien kokoiselle kankaalle.

Kusama on kertonut ”äärettömyysverkkojen” maalaamisen laukaisseen hallusinaation, jossa tila, hänen kehonsa ja teos tuntuivat sulautuvan yhteen.

”Peitin kankaan verkoilla, sitten jatkoin niiden maalaamista pöydälle, sitten lattialle ja lopulta itseni päälle. [- - -] Eräänä aamuna heräsin ja löysin edellisenä päivänä maalatut verkot ikkunoihin kiinnittyneinä. Hämmästyin ja menin koskettamaan niitä, ja ne ryömivät käsieni iholle ja ihoon”, Kusama kirjoittaa omaelämäkerrassaan.

1970-luvulla Kusama muutti pysyvästi tokiolaiseen mielisairaalaan, jonka liepeillä on myös hänen studionsa. Jos terveys antaa myöten, Kusama työskentelee studiossaan edelleen lähes päivittäin. Hän on sanonut taiteen tekemisen lievittävän pelkotiloja.

Museossa videodokumentti näyttää, miten punaperuukkinen Kusama maalaa ison pöydän ääressä. My Eternal Soul -niminen maalaussarja on taiteilijan mukaan hänen viimeisensä. Suuria, kirkasvärisiä maalauksia on syntynyt jo satoja.

Luvalla sanoen Kusamat vanhemmat teokset ovat kuitenkin uusia vetävämpiä. Ollapa ollut New Yorkissa 1960-luvulla, kun performanssi- ja installaatiotaide olivat lapsenkengissään ja Kusama vauhdissa!

Andy Warhol ihaili, ja Frank Stella ja Donald Judd ostivat teoksia. Kusaman taide ei kuitenkaan tuntunut sopivan aikansa suuntauksiin kuten pop-taiteeseen tai minimalismiin, vaan hän veti omat suuntaviivansa.

Louisianan näyttelyhuoneet kertovat pehmofalloksilla täytetyistä galleriatiloista, yhteisesiintymisistä Fleetwood Mac -yhtyeen kanssa ja happeningeistä, joissa Kusaman alastomat avustajat vastustivat sotaa ja rahan valtaa tanssimalla New Yorkin metrossa ja Wall Streetillä – usein pilkuin koristeltuina.

Niin Louisianassa kuin muuallakin Kusaman installaatiot varastavat show’n. Ne vaikuttavat ihmisiin tavalla, jota on vaikea selittää.

Kun pilkutusinstallaatio Obliteration room oli viime keväänä esillä newyorkilaisgalleriassa, jonot venyivät tuntien mittaisiksi ja sosiaalinen media täyttyi tuhansista pilkkukuvista. #yayoikusama #obliterationroom #loveit #mustsee, kuvia tägättiin.

Louisianassakin harva malttaa pitää älypuhelimen taskussaan. Kauan ennen Instagramin keksimistä alkunsa saaneiden installaatioiden optiset harhat suorastaan kutsuvat kuvaamaan.

Näyttelyn kuraattorin Marie Laurbergin mukaan näyttelyssä kuvaaminen ja kuvien jakaminen ovat linjassa Kusaman teosten kanssa. Instagramissa leviävät kuvat jatkavat äärettömien verkkojen teemaa.

”Kusama halusi luoda intensiivisiä kokemuksia, nielaista katsojan sisälle teokseen. Voimakas kokemus herättää halun kuvata”, Laurberg sanoo.

Kusaman teoksissa on intensiivisen ilahduttava, lapsellisella tavalla onnelliseksi tekevä ihmeen tuntu. Siksi kaivan puhelimen esiin Gleaming Lights of the Souls -teoksessa: #yayoikusama #mustsee #comingsoon!

Poul Buchard
Näyttelyssä on esillä Kusaman vähemmän tunnettua 1980-luvun tuotantoa. Edessä Moon Night (1985), taustalla Yellow Dots (1982).
Näyttelyssä on esillä Kusaman vähemmän tunnettua 1980-luvun tuotantoa. Edessä Moon Night (1985), taustalla Yellow Dots (1982).
Kusama Studio
Kusamalla oli tapana poseerata teostensa kanssa. Infinity Mirror Room – Phalli’s Field -installaatiosta (1965) on Louisianassa esillä toisinto.
Kusamalla oli tapana poseerata teostensa kanssa. Infinity Mirror Room – Phalli’s Field -installaatiosta (1965) on Louisianassa esillä toisinto.
Poul Buchard
Dots Obsessionin (2009) kaltaiset installaatiot tekevät näyttelystä psykedeelisen satumetsän.
Dots Obsessionin (2009) kaltaiset installaatiot tekevät näyttelystä psykedeelisen satumetsän.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat