Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isojen ongelmat näkyvät lastenkirjoissa

Työttömyys, syrjäytyminen ja masennus tunkeutuivat Finlandia Junior -palkintoehdokkaisiin.

Kulttuuri
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Finlandia Junior -palkintoehdokkaat teoksineen: Elina Lappalainen (vas.), Christel Rönns, Veera Salmi, Tuula Kallioniemi, Mila Teräs, Karoliina Pertamo, Siiri Enoranta ja Nadja Sumanen.
Finlandia Junior -palkintoehdokkaat teoksineen: Elina Lappalainen (vas.), Christel Rönns, Veera Salmi, Tuula Kallioniemi, Mila Teräs, Karoliina Pertamo, Siiri Enoranta ja Nadja Sumanen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkinnosta kilpailevat ehdokkaat on valittu.

30 000 euron kirjallisuuspalkinnosta kilpailevat Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä (WSOY), Tuula Kallioniemen Pako (Otava), Elina Lappalaisen ja Christel Rönnsin Nakki lautasella – Mistä ruoka tulee (Tammi), Veera Salmen Mauri ja vähä-älypuhelin (Otava), Nadja Sumasen Rambo (Otava), sekä Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Hämärinkäinen (Karisto).

Artikkeliin liittyvät

Palkintoraadin puheenjohtajana toimi Tampereen kirjastopalvelujohtaja Pirkko Lindberg. Hänen mukaansa yhteiskunnallinen tilanne näkyy tarinoissa vahvemmin kuin ennen.

”Perheiden ahdinko, työttömyys, masennus, burn out, syrjäytyminen, kiusaaminen, päihdeongelmat ja jopa itsemurha olivat yleisiä teemoja varsinkin nuorten kirjoissa”, Lindberg luetteli ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ehdokkaissa on teoksia kuvakirjoista nuortenromaaneihin.

Enorannan romaani on nuorille suunnattua fantasiaa ja ”piirtää esiin kokonaisen maailman erilaisine maailmankatsomuksineen ja kulttuureineen”, raati perustelee.

Kallioniemen jännittävä lastenromaani taas kertoo muun muassa alkoholismista ja koulukiusaamisesta. Sitä raati piti ”paikoittain aidosti pelottavana, jopa ahdistavana”.

Tietokirjoista ainoa on Elina Lappalaisen ja Christel Rönnsin ruokatuotantoa käsittelevä Nakki lautasella – Mistä ruoka tulee. ”Kirja yhdistää asiatietoa ja lapsenomaista kerrontaa sopivasti ja ottaa huomioon myös ajankohtaiset eettiset näkökulmat ruoan tuotantoon”, raati toteaa.

Veera Salmen lastenkirjaa se piti ”omaperäisenä ja riemastuttavana tarinana ystävyydestä ja erilaisuudesta”. ”Salmi tavoittaa ilmiömäisesti lapsen logiikan ja huumorin ja kuljettaa mukana isoja teemoja kepeällä kerronnalla. Kirjoittajan oma kuvitus tekee kirjasta vielä hauskemman ja helppolukuisemman.”

Nadja Sumasen Rambo kertoo 14-vuotiaasta pojasta, joka haluaisi olla tavallinen. ”Tarinan teemana ovat tämän päivän yhteiskunnassa niin tavalliset syrjäytyminen ja perheen ongelmat, mutta se on silti valoisa ja toiveikas.”

Kuvakirja Hämärinkäisen kansia raati sanoo vaisuiksi, mutta pitää kirjaa ”hellyttävän hyvänä”. ”Karoliina Pertamon upeat ja runsaat kuvitukset komppaavat Mila Teräksen runollisen herkkää tekstiä, ja lopputuloksena on hieno teos joka muistuttaa meitä, että välillä on hyvä hiljentyä ja unohtaa arjen kiireet”.

Raati kehui kuvittajien työtä, mutta huomautti, että joidenkin kirjojen kannet olisivat kaivanneet enemmän panostusta.

”Hyväkin tarina saattaa jäädä joko kirjakaupan tai kirjaston hyllyyn tylsän tai mitäänsanomattoman kannen vuoksi”, Lindberg sanoi.

Palkintoraatiin kuuluivat Lindbergin lisäksi nukketeatteritaiteilija Alma Rajala ja toimitusjohtaja Pablo Steffa. Voittaja julkistetaan 26. marraskuuta. Sen valitsee Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila.

Finlandia Junior -palkinnon jakaa Suomen kirjasäätiö.

Oikaisu 5.11. klo 9.20: Jutun lopussa esiintynyt Holmberg-nimi korjattu Lindbergiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat