Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Vaittisen teokset koettelevat maun rajoja

Aikaisemmin populaarikulttuuri tuli Vaittisen taiteeseen psykedelian kautta, nyt se näkyy tekniikassa ja materiaaleissa.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Timo Vaittinen: Salaportti (Secret Gate), 2015, akryyli levylle.
Timo Vaittinen: Salaportti (Secret Gate), 2015, akryyli levylle.

Kuvataide Timo Vaittinen: Passenger 15.11. saakka SIC-galleriassa, Makasiini L3, Tyynenmerenkatu 6C. To–pe 14–18, la–su 12–16.

Timo Vaittinen (s. 1976) esitti pari vuotta sitten maalauksia, jotka toivat mieleen 1960-luvun kalifornialaisbändien psykedeeliset levynkannet. Niissä kaikki tuntui olevan liikkeessä ja jokainen neliösentti vaativan katsojan huomiota. Kaleidoskooppimaisia värilabyrintteja piti koossa vain jokin teosten keskelle sijoitettu muoto tai figuuri.

Maalauksia voi edelleen luonnehtia psykedeelisiksi, niin hehkuvia ovat Vaittisen käyttämät värit ja niin tiheästi sykkiviä hänen tilkkutäkkimäiset kuvionsa. Jotain oleellista on kuitenkin muuttunut.

Teokset ovat hitaampia ja esineellisempiä. Niissä on lämpöä ja maanläheisyyttä, joka tuo mieleen pikemminkin Intian tai Marokon käsityömarkkinat kuin suurkaupunkien klubit. Vaikutelmaa korostavat tekstiilipohjaiset teokset, joissa kuviokirjotut yksityiskohdat ovat korvanneet maalin ja siveltimen. Pienet paperikollaasit ja oikullisen muotoiset ”skeittilaudat” kertovat nekin käsin tekemisestä.

Jos populaarikulttuuri aikaisemmin tuli Vaittisen taiteeseen psykedelian kautta, nyt se näkyy tekniikassa ja materiaaleissa. Teoksiin sisältyy kritiikkiä, joka kohdistuu korkeataiteen bravuureihin. Ne edustavat matalaa teknologiaa ja paikoin myös ilmeisen tietoista matalaa makua.

Yksi hyvin toteutetun näyttelyn juonista liittyy selvästi populaarikulttuurin ”mitättömiin” ominaisuuksiin, joiden avulla Vaittinen koettelee maun rajoja, meidän käsityksiämme siitä mikä on hyvää, mikä huonoa ja mikä kuuluu taiteen piiriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat