Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isä, ole ihmisiksi: lue naisten kirjoja

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

”Matti Alahuhtaa myydään nyt enemmän kuin Sofi Oksasen Normaa”, muuan kustantaja kuiskutteli hymyssä suin korvaani Helsingin kirjamessuilla puolitoista viikkoa sitten.

Ei. Liikkeenjohtajan teoksen Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima ainakin hetkellisestä noususta Suomen markkinoiduimman kaunokirjailijan ohi riemuinnut kustantaja ei ollut kukaan Alahuhdan julkaisijan Docendon väestä.

Mutta, kuten arvata saattaa, kyseessä oli mies.

Ensi sunnuntaina vietetään Isänpäivää. Uskon, että mainitun herran juhlat jatkuvat, sillä harva lapsi saati puoliso rohkenee paketoida papparaiselle aikalaisromaania tekoleteistä ja muusta hiusbisneksestä.

Johtajuus sen sijaan natsaa hyvin niin sanotulle perheen päälle.

Omasta ja virkani puolesta vastustan kirjallisuuden sukupuolittamista. Koko lukemisen idea tähtää siihen, että karsinointi katoaisi.

Norma jää selvästi Oksasen parhaiden romaanien tasosta, mutta sisältää silti yhtä sun toista kiintoisaa todistusta naisen asemasta. Nimenomaan miesten olisi syytä availla silmiään.

Voi käydä niin kuin minulle – edelleen samoilla Helsingin messuilla: eteen osuu mies, joka letittää lavalla pikkutytön tukkaa. Käynnissä oli syyskuun myydyimpien tietokirjojen listalla yhdeksänneksi nousseen Matti Airolan teoksen Isin ja tyttöjen lettikirja esittelytilaisuus.

Tosi kivalta näytti. Läheisyys on parasta.

Tietokirjamyynnin kärjessä ovat nyt jalkapalloilija Jari Litmasen ja jääkiekkoilija Jarkko Ruudun elämäkerrat. Ensin mainitun otteita kentällä katsoi ilokseen, jälkimmäisen kauhukseen.

Kumpikin opus on taiten tehty, joten siitä vain faijalle aamulla petiin, niin muu porukka saa kaikessa rauhassa puuhata pitkälle päivää ihan mitä tahtoo.

Tai sitten lahjan antajat voivat ottaa huomioon, että isän sisällä asuu teinipoika, joka syttyi muinoin The Who -nimisen bändin jykevän koukuttavaan rockiin. Ben Marshallin sekä kitaristi Pete Townshendin ja laulaja Roger Daltreyn erinomainen, hienosti kuvitettu kirja The Who herättää menneen eloon.

Niinpä iskä kaivaakin illemmalla vanhat rakkaat vinyylinsä esiin ja kääntää nupit kaakkoon. Siten kaikki pääsevät mukaan hänen nostalgiamatkalleen.

Myös yhteisyys on parasta.

Jos isä on niin iäkäs, että vain sotahistoria kelpaa, päästäkää pappa pahasta ja antakaa hänelle sitä. Tarjontaa piisaa. Kehnompikin teos käy, sillä aikapoika hotkii kumminkin kaiken.

Muussa tapauksessa suosittelen Heidi Köngäksen romaania Hertta. Köngäs kirjoittaa Hertta Kuusisesta, joka oli kovasti nainen, mutta joutui rajoittumaan pelkäksi kommunistiksi, kun vuonna 1948 piti valita aviomiehen ja puolueen välillä. Mies sai mennä.

Kylmää touhua. Kauimpana parhaasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat