Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laila Pullinen taisteli tiensä eturiviin kuvanveiston miehisessä maailmassa

Kulttuuri
 
Juha Jormanainen / Lehtikuva
Laila Pullinen heinäkuussa 1983.
Laila Pullinen heinäkuussa 1983. Kuva: Juha Jormanainen / Lehtikuva

Yli puolen vuosisadan mittainen vaikuttava ura suomalaisessa kuvataiteessa on päättynyt. Kuvanveistäjä Laila Pullinen kuoli keskiviikkona 4. marraskuuta Helsingin Meilahden sairaalassa pitkällisen sairauden jälkeen. Hän oli 82-vuotias.

Pullisen ura alkoi 1950-luvulla, ja vielä 80-vuotisjuhlanäyttelyssään kaksi vuotta sitten hän esitteli vanhemman tuotannon joukossa myös aivan uusia teoksia.

Tie suomalaisen kuvanveiston eturiviin vaati sisua ja ehdottomuutta.

Laila Pullinen syntyi 21. heinäkuuta 1933 Terijoella ja alkoi muovailla jo pikkulapsena. Materiaalina oli kotitalon vieressä virtaavasta joesta kaivettu savi.

Kuusivuotiaana oli edessä evakkomatka, ja taiteilija muisteli myöhemmin itkeneensä koko matkan, koska veljen kanssa tehdyt saviukot jäivät verannan katolle, jonne ne oli viety kuivumaan.

Pullinen menetti isänsä sodassa ja sairasti teini-ikäisenä tuberkuloosin. Äiti varoitti valitsemasta taiteilijanuraa, mutta tyttö piti päänsä. Ovet aukenivat Suomen taideakatemian koulun maalarilinjalle.

Pullinen vaati pääsyä kuvanveistäjäpuolelle ja sai tahtonsa läpi. Taideakatemiavuosien 1953–56 jälkeen hän jatkoi opintojaan Italiassa, ensin Perugiassa ja sitten Roomassa.

Sabrina Bqain / HS
Laila Pullinen 80-vuotissyntäpäväiviensä aikana 2013 Nissbackan kartanollaan veistostensa luona.
Laila Pullinen 80-vuotissyntäpäväiviensä aikana 2013 Nissbackan kartanollaan veistostensa luona.

Italia oli Pulliselle rakas maa, jossa hän asui ja työskenteli pitkiä aikoja. Antiikin ja renessanssin taide merkitsivät hänelle paljon.

Venetsian biennaalista 1964 käynnistyi kansainvälinen ura. Sitä seurasivat São Paulon biennaali 1965, Nuorten biennaali Pariisissa 1965 ja 1967, Montrealin maailmannäyttely 1967 ja Ars 74 -näyttely Helsingissä. Yksityisnäyttelyitä Pullinen piti kymmenittäin eri maissa vuodesta 1958 alkaen.

Uransa aikana Pullinen palkittiin monin tavoin: Pro Finlandia 1968, Helsingin juhlaviikkojen vuoden taiteilija 1975, taiteilijaprofessori 1990–95, kuvataiteen kunniatohtori 2006.

Kokeilevalla 1960-luvulla Pullinen etsi uusia ilmaisumuotoja. Hän käytti romurautaa ja hitsaustekniikkaa ja räjäytti suurten reliefien kuparilevyjä dynamiitilla. Räjäyttämällä syntyi esimerkiksi teos Aurinko tunturissa Montrealin maailmannäyttelyyn.

Tärkein materiaali kuvanveistäjälle oli kuitenkin kivi. Mäntsälän punamusta graniitti, Kalkstrandin kalkkikivi, Ylämaan spektroliitti ja monet muut kivilajit puhuttelivat häntä.

Kiveen tallentunut maailman syntymä kiehuvassa tilassa kiehtoi. ”Se on informelli tila, joten kivi on hienoin mahdollinen informalismin materiaali”, Pullinen sanoi 80-vuotisnäyttelyssään.

Pullisen teokset rakentuvat usein liikkeen, muodon tai materiaalien kontrastiin. Ensimmäisten kuvanveistäjien joukossa Suomessa hän asetti samaan teokseen kiven rinnalle pronssin, hohtavan kiiltävänä tai tummaksi patinoituna.

Kiven ja pronssin hienostunut vuoropuhelu oli yksi Pullisen taiteen tunnusmerkkejä. Usein veistoksen alaosa on kiveä ja sitoutuu aineellisena maahan, kun taas pronssi pyrkii keveämpänä kohti henkeä ja korkeuksia.

Yksi kontrasti Pullisen omassa elämässä jännittyi akselille kansainvälisyys ja paikallisuus. Kun koko maailma oli avoinna, Pullinen keskitti voimansa Vantaan Sotungissa sijaitsevaan Nissbackan kartanoon, jonne hän perusti yhdessä miehensä Carl-Magnus Ramsayn (1943–1994) kanssa veistospuiston 1985.

Kartanon juuret ulottuvat 1500-luvulle, ja Ramsayn suvulle se oli kuulunut toistasataa vuotta. Ikivanha kulttuurimaisema oli uhattuna kaupungissa, joka tarvitsi jatkuvasti uusia alueita kaavoitettavaksi asuntorakentamiseen.

Veistospuistona ja vanhana kartanomiljöönä Nissbacka on kokonaistaideteos, jonka tulevaisuus viheralueena on nyt turvattu.

Samalla energialla kuin Pullinen taisteli Nissbackan puolesta hän oli mukana tekemässä työtä taiteilijoiden taloudellisen aseman parantamiseksi. Kaikki tämä vei kuitenkin voimia varsinaiselta taiteelliselta työltä, joka oli Pulliselle aina elämän tärkein asia.

Laila Pullinen taisteli tiensä huipulle miehisessä kuvanveistäjien maailmassa. Vakavat sairaudet koskettivat hänen elämäänsä monta kertaa, mutta aina hän palasi takaisin rakastamansa työn pariin. Läheisiä yhteistyökumppaneita olivat esimerkiksi kivimiehet hautakiviveistämöllä Anjalankoskella.

Naistaiteilijan asemasta Pullinen ei yleensä halunnut puhua, mutta 80-vuotispäivähaastattelussa hän kuitenkin myönsi, että naistaiteilija joutuu tekemään valinnan.

”Ei voi palvella kahta herraa, taiteen on oltava ykkönen. Arki on sellainen asia, joka riittää tuhoamaan taiteilijan mahdollisuudet omistautua täysin taiteelle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat