Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dingo vaihtoi soittajat virolaisiksi – keikoistakin jo iso osa Virossa

Kulttuuri
 
Ruutukaappaus Õhtuleht-sanomalehden Dingo-uutisesta.
Ruutukaappaus Õhtuleht-sanomalehden Dingo-uutisesta.

Legendaarinen suomalaisyhtye Dingo on tehnyt pari viikkoa sitten mittavan miehistönvaihdoksen. Yhtye koostuu nyt suurimmaksi osaksi virolaisista ammattimuusikoista.

Bändin keulakuva Pertti Neumann kertoo, että yhtyeessä soittaa tätä nykyä kolme virolaista. Mukana ovat kitaristi Rein T. Rebane, rumpali Vallo Vildak ja basisti Taago Daniel.

”Finlandia-voimaa” yhtyeeseen tuovat kosketinsoittaja Petri Lapintie sekä tietenkin solisti Neumann itse.

Miehistönvaihdoksen takana on Neumannin mukaan ennen kaikkea yhtyeen ohjelmamyyjä Jari ”Holle” Holopainen. Tällä oli jo entuudestaan hyvät yhteydet Viroon.

”Hän näki kokonaisuuden: Dingo-musiikki elää ja voi hyvin myös Viron puolella”, kertoo kauppamatkalta Helsingistä puhelimitse tavoitettu Neumann.

”Virossa on ollut kysyntää Dingon suuntaan siinä missä Suomen puolellakin. Minä näin viime kädessä niin, että tässä tehdään jopa pieni pala musiikin historiaa”, Neumann kertoo.

Virossa Dingon miehistönvaihdoksesta on tiedetty laajasti jo pari viikkoa. Vastaanotto on ollut Neumannin mukaan ”tyrmäävä”.

”En odottanut, että tuo rumba on siellä noin hurja. Mä olen tehnyt sinne muutamien päivien ajan ihan pelkästään mediaa ja palaan taas sunnuntaina tekemään kahta ohjelmaa lisää.”

Viron media on huomioinut Dingon viime päivinä television pääuutisia myöten. Postimees taas teki Neumannin mukaan ”kuuden aukeaman jutun”.

”Kyllähän se hiveli. Että oho. Ei tämä ole mikään pikkujuttu.”

Dingo ei ollut mikään pikkujuttu Virossa 1980-luvullakaan. Samaan aikaan kun yhtye aiheutti Dingo-maniaa Suomessa, sitä fanitettiin lujasti myös Virossa.

Ensimmäisen Viron-keikkansa Neumann kertoo tehneensä vuonna 1986 ensimmäisen soololevynsä aikoihin, heti Dingon hajoamisen jälkeen. Mukana soittamassa oli muun muassa Pave Maijanen.

Neumann muistaa tilanteen vieläkin elävästi.

”Se oli ihan hurjaa. Tallinnan keskustan aukiolla oli 30 000 ihmistä. Osa oli kiivennyt katoille saakka.”

Virolaisfanit eivät ole unohtaneet Neumannia ja Dingoa vuosien aikana. Yhtye on tehnyt vaihtuvine miehistöineen keikkoja ympäri Viroa, muun muassa Tallinnassa, Tartossa ja Pärnussa.

”Taannoin olimme pääesiintyjinä aika isolla festivaalilla Narvassa. Kyllä siellä vaan tanner tömisi. Jengi osasi jopa biisien sanat”, Neumann hämmästelee.

Dingoon palkattu uusi soittajisto oli Neumannin mukaan jo ”valmis sapluuna”. Hänen arvionsa on, että mukana on kovia ammattimiehiä, aivan Viron eturivin muusikoita.

”Heistä esimerkiksi Vallo Vildak on ollut Viron euroviisuvoittajan koko homman takana”, laulaja kertoo.

Dingon nokkamiehelle oli myös olennaista, että soittajien kemiat toimivat. Heti ensi tapaamisessa kitaristi Rein T. Rebanen kanssa kävikin ilmi, että juuri näin on: he puhuvat samaa kieltä.

”Minulle on ihan sama, ovatko soittajat Etelä-Afrikasta vai Pohjois-Amerikasta. Pääasia on, että soittimet pysyvät käsissä ja musiikki kuulostaa hyvältä. Nyt on käynyt ilmi, että nämä uudet kollegat suhtautuvat asiaan vähintäänkin intohimoisesti”, Neumann kertoo.

Samalla hän kehaisee koko Viron musiikkibisnestä:

”Viron tapakulttuuri musiikkialalla on hirveän vieraanvaraista ja kohteliasta.”

Entä maksetaanko Dingon uusille muusikoille Viron vai Suomen palkkatason mukaisia palkkioita? Virossa palkkataso kun on yleensä selvästi pienempi kuin Suomessa.

Tähän ei Neumann ota kantaa.

”Minä en ole tästä asiasta ihan perillä”, Neumann sanoo.

Dingon soittajisto on vaihtunut 1980-luvun alkuperäisen kokoonpanon jälkeen jo useasti. Viimeisin kokoonpano ehti olla kasassa vain muutamia kuukausia, mutta se ei ollut Neumannin mukaan edes mikään virallinen Dingo.

”Siinä oli paljon sellaista tuuraustyyppistä juttua. Ei voida puhua missään kohtaa virallisesta kokoonpanoliittymästä. Mutta mentiin Dingo-nimikkeen alla. Sillä toistan edelleen: Dingo on hyvä ja vahva brändi. Sitä pitää käyttää”, Neumann sanoo.

Nykyinen kokoonpano on hänen mukaansa ”ainakin toistaiseksi” vakituinen.

Uuden Dingon ensimmäiset keikat olivat viime viikonloppuna Forssassa ja Hyvinkäällä. Jatkossa keikkoja tehdään lahden molemmin puolin.

”Marraskuu on tavallaan täyteen buukattu täällä Suomessa. Joulukuun keikat tulee tehtyä Viron puolella”, Neumann kertoo.

Dingon ohessa hän tekee myös duokeikkoja Esa Nummelan kanssa.

Suomalainen rocklegenda on korvin kuulleen innoissaan Dingon ”uusista kuvioista ja sävelistä”. Hän uskoo, että yhtye voi toimia hyvänä esimerkkinä myös muille suomalaisille.

”Tämä voi heijastua ylipäätään keikkailugenreemme ja avata mahdollisuuksia muillekin artisteille ja bändeille. Töitä naapurin puolelle!”

Suomessa Dingon virolaistumisesta kertoi ensimmäisenä Tallinna24-sivusto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat