Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gabriel Byrne on Hollywoodin väliinputoaja

Kulttuuri
 
Haastattelu on tehty Cannesin elojuhlilla toukokuussa.
Kavi
Byrnen suuriin elokuviin kuuluu vuonna 1990 valmistunut Miller’s Crossing, ohjaajina Coenin veljekset.
Byrnen suuriin elokuviin kuuluu vuonna 1990 valmistunut Miller’s Crossing, ohjaajina Coenin veljekset. Kuva: Kavi

Cannes

Näyttelijä Gabriel Byrne, 65, istuu toimittajien pöydässä.

Hänellä on kysymys.

”Mikä on pahinta mitä näyttelijälle voi tapahtua?”

Näyttelijä vastaa itse.

”Huono elokuva.”

Eikä siinä vielä kaikki. Yksinpuhelu jatkuu.

”Kuinka monta suurta elokuvaa näyttelijä voi urallaan tehdä? Mikä tahansa elokuva voi onnistua. Samalla on hyväksyttävä, että jotkut elokuvat ovat karseita ja jotkut taas tosi hyviä, jotkut epäonnistuvat ja jotkut epäonnistuvat todella.”

Näin kuuluu näyttelijä Gabriel Byrnen analyysi omasta, ja myös monien kollegoidensa, työstä. 65-vuotias Byrne on tehnyt elokuvissa pitkän uran, näytellyt noin sadassa roolissa isoissa Hollywood-elokuvissa ja pienissä draamoissa. Byrne on ammattilaisena arvostettu, mutta suuret tähtiroolit ovat sittenkin kiertäneet häntä.

Byrnen suurimmat elokuvat osuivat 1990-luvulle. Silloin valmistuivat Coenin veljesten varhaistyö Miller’s Crossing – vaarallista peliä sekä Bryan Singerin rikosjännäri Epäillyt.

Kaksikymmentä vuotta vanha Epäillyt on todella hyvä elokuva, Byrne sanoo.

”Oli Epäiltyjen ensi-ilta. Muistan, kun Kevin Spacey kääntyi puoleeni ja kuiskasi: Minusta tuntuu, että väki tosiaan pitää tästä.”

Nykyään Epäiltyjä pidetään yhtenä viime vuosikymmenien suurista rikoselokuvista. Byrnen 2000-luvun töistä muistetaan usein erityisesti tv-sarja Terapiassa, jossa Byrne esitti terapeuttia.

”Se oli yksi vaikeimmista rooleistani. Piti vain kuunnella. Ei ollut räjähdyksiä, ei aseita, ei mitään tarpeistoa apuna.”

Byrne tapaa toimittajia Cannesissa. Kasvotusten huomio kiinnittyy hänen ääneensä. Se on vakaa ja selkeä, pehmeä ja samettinen. Vangitseva.

Byrne on mainostamassa uutta elokuvaansa Louder Than Bombs. Sen on ohjannut norjalainen Joachim Trier, ja Byrne on tarinassa keskeisessä roolissa.

Byrne on Louder Than Bombsissa aviopuoliso ja isä, joka vaimonsa kuoltua yrittää olla pojilleen uudelleen isä, mutta myös äiti. Rooli saattaa hyvinkin nousta Byrnen muistetuimpien töiden joukkoon.

Rooli norjalaisohjaajan perhedraamassa on tyypillistä Byrneä: hän sopii vakaviin rooleihin, joissa haetaan tavanomaista pehmeämpää mieskuvaa. Muissa elokuvan päärooleissa näyttelevät muun muassa Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg ja Devin Druid.

Gabriel Byrne syntyi vuonna 1950 Dublinissa kuusilapsiseen perheeseen. Voi olla, että Louder Than Bombsin isän roolissa oli apua Byrnen taustasta.

”Nyt tajuan, miten iso osa identiteettiä työ voi olla. Isäni oli sotilas ja 50-vuotias, kun hänet irtisanottiin. Hän ei koskaan saanut toista työtä. Hän jäi kotiin, siivosi taloa ja laittoi meille ruokaa. Ei tosin kovin hyvin. Äiti lähti sairaalaan töihin, yövuoroon, kun muuta työtä ei saanut. Äiti makasi ja nukkui päivät sängyssä, ja isä teki kotona hänen roolinsa.”

Byrne ei lähtenyt sotilasuralle. Hän aikoi alun perin papiksi mutta päätyi kolmikymppisenä näyttelijäksi.

”Aloitin tyhjästä, en tiennyt mitään. Ihan oikeasti en tiennyt. Kun minua alussa pyydettiin lähikuvaan, en tiennyt mitä se tarkoittaa.”

Näyttelemisen lisäksi hän on käsikirjoittanut, ohjannut ja kirjoittanut, myös omaelämäkerran. Byrne on kertonut julkisesti alkoholismistaan, masennuksestaan sekä papeista, jotka ahdistelivat häntä seksuaalisesti pappisopintojen aikana.

1980-luvulla Byrne muutti Yhdysvaltoihin, mutta puheesta kuulee vielä vahvan irlantilaisen aksentin.

Yhdysvaltain-vuosinaan Byrne on puhunut elämästä kahden kulttuurin välissä.

Byrnen mielestä hänen ammattinsa, näytteleminen, ymmärretään usein väärin. Se kuulostaa yllättävältä.

”Ensinnäkin näyttelijän työtä liioitellaan, yliarvostetaan ja ylimainostetaan. Onko se myös ylipalkattua? Joskus, mutta ei samassa mielessä, mitä roistoille maksetaan Wall Streetillä.”

Toinen näyttelijäntyöhön liittyvä luulo ärsyttää Byrneä selvästi vieläkin enemmän. Luullaan, että näyttelijöiden työnä on kertoa valheita, Byrne sanoo. Ajatellaan, että näyttelijät vaihtavat roolista toiseen, muodosta toiseen. Näin ei ole, Byrne sanoo.

Hänen mukaansa me kaikki olemme näyttelijöitä, otamme rooleja, menemme naamion taakse.

”Parhaat näyttelijät, ja sellaistenkin kanssa olen saanut työskennellä, ovat sellaisia, että he eivät muutu toisiksi, vaan he pyrkivät olemaan tosia omana itsenään. Se vaatii enemmän rohkeutta kuin toisena teeskentely. Kun kamera lyödään naamalle, meikkiä ei ole ja valokin on surkea. Näyttelijän tehtävä on kertoa totuus. Ja totuus nousee esiin, kun naamiot riisutaan.”

Tuota totuutta Byrne on kertomassa lähiaikoina myös Hollywood-elokuvassa nimeltä The 33, joka on suomalaisittain poikkeuksellisen kiinnostava.

The 33 kertoo tositarinaa Chilessä kaivokseen loukkoon jääneistä 33 kaivosmiehestä. Byrne näyttelee elokuvassa insinööriä, josta tulee pelastusoperaation keskeinen voima. Elokuva tuli vastikään ensi-iltaan Yhdysvalloissa.

Yhtenä elokuvan käsikirjoittajana on toiminut Hollywoodissa uraa tekevä suomalainen Mikko Alanne. Gabriel Byrne kehuu Patricia Riggenin ohjaamaa ja Alanteen kirjoittamaa tarinaa ällistyttäväksi.

”En pysty edes kuvittelemaan, mitä se on oikeasti ollut siellä kaivoksessa”, Byrne sanoo.

”Enkä voi ymmärtää, miten miehet ikinä saattoivat selvitä. Me kävimme siellä kaivoksessa, ja se kivimassa, joka putosi heidän päälleen... Se on kuin päälle olisi tullut kokonainen Empire State Building.”

T Roth / Wireimage
Irlantilainen näyttelijä Gabriel Byrne, 65, on luonut merkittävän elokuvauran Yhdysvalloissa. Hän on myös kertonut elävänsä kahden kulttuurin välissä.
Irlantilainen näyttelijä Gabriel Byrne, 65, on luonut merkittävän elokuvauran Yhdysvalloissa. Hän on myös kertonut elävänsä kahden kulttuurin välissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat