Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jazztohtorista tuli rehtori Taideyliopistoon

Kulttuuri
 
Näin soi jazztohtorin saksofoni
Näin soi jazztohtorin saksofoni
Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun yhdistyessä syntyneen Taidekorkeakoulun uudeksi rehtoriksi on valittu jazzmusiikin lehtori Jari Perkiömäki. Videolla palkittu saksofonisti antaa näytteen improvisointitaidoistaan vain pari tuntia valintansa jälkeen.
Kuka?

Saksofonisti soittaa keskiyöllä

 Perkiömäki (s. 1962) aloittaa 5-vuotisessa tehtävässä joulukuun alussa.

 Toiminut aiemmin muun muassa Sibelius-Akatemian vararehtorina.

 Aloitti soittajan uransa Pori Big Bandissä 1970-luvun lopulla. Soittanut myös Espoo Big Bandissä, UMOssa sekä Jari Perkiömäki Quartetissa ja Elonkorjuu-yhtyeessä.

 Naimisissa kansanmuusikko Sirkka Kososen kanssa, jonka kanssa kaksi tytärtä. Aiemmasta liitosta täysi-ikäinen poika. Kaikki lapset harrastavat soittamista.

 Soittaa saksofonia mieluimmin perheen nukkuessa keskiyöllä.

 Porilaistaustainen Perkiömäki kannattaa Ässiä.

Siihen nähden, että improvisointi on Jari Perkiömäelle omien sanojensa mukaan elämäntapa, hän vaikuttaa harkitsevalta tapaukselta.

Taideyliopiston vasta valitun rehtorin vastaukset kysymyksiin tulevat rauhallisesti ja punniten, jopa viipyilevästi.

Asiaan saattaa toki vaikuttaa se, että Perkiömäen edeltäjä Tiina Rosenberg jätti tehtävänsä kesäkuussa dramaattisissa merkeissä. Räväköistä mielipiteistään tunnettu Rosenberg sopi hallituksen kanssa jättävänsä tehtävän välittömästi, eikä kovin selvää kuvaa äkkilähdön syistä ole saatu vieläkään.

Perkiömäki ei paljon halua edeltäjäänsä arvioida.

”Sen voin sanoa, että itse aion rehtorina puolustaa taiteen tehtävää. Räväkkyyden asteen voivat sitten arvioida muut.”

Perkiömäen oma johtamisfilosofia kuulostaa kiinnostavalta. Vuonna 2002 Suomen ensimmäiseksi jazztohtoriksi väitellyt saksofonisti on tiedotteen mukaan ”luennoinut yrityksissä ja muissa organisaatioissa jazzimprovisoinnin hyödyntämisestä johtamisen ja organisaation kehittämisessä.”

Eli että siis mitä? Nyt saa rehtori hieman selittää.

”Jazzyhtye on ehkä paras mahdollinen malli siitä, miten organisaatio voi toimia”, Perkiömäki sanoo. ”Siinä johtajuus on jaettua ja kiertävää. Eli soolovuorossa oleva solisti on sillä kertaa johtaja, ja muiden tehtävä on täysillä tukea, mutta myös haastaa hänen ideoitaan. Siitä syntyy luovaa energiaa, kun soitetaan vähän vastaan.”

”Siinä jokainen yksilö on huippuosaaja omassa tehtävässään, mutta samanaikaisesti kuulee ja ymmärtää mitä muut tekevät.”

Taideyliopistossa jazzmusiikin lehtorina toiminut Perkiömäki siirtyy rehtorina johtamaan tekeillä olevaa strategiaohjelmaa, jossa tavoitteena on tehdä Taideyliopistosta ”Euroopan vetovoimaisin taiteen ja tutkimuksen suunnannäyttäjä”. Toinen julkilausuttu tavoite on lisätä yhteistyötä Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun yhdistyessä syntyneen organisaation sisällä.

Tähän mennessä yhteissoittoa ovat estäneet sekä hallintorakenteet että asenteet.

”On ollut pelkoa, että oman oppilaitoksen kunniakas identiteetti menetetään yhdistyessä, mutta minusta se on turhaa. Kyllä identiteetit säilyvät, vaikka luommekin uutta ulottuvuutta toimintaan.”

”On myös väärinymmärrys, että meillä olisi tarkoitus fuusioida taiteenlajeja. Muusikko on muusikko, vaikka teatteriesityksessä soittaisikin.”

Kovin pitkällä suunnitelmat eivät ole, mutta uusi rehtori aikoo lisätä ainakin poikkitaiteellisten ryhmien mahdollisuutta kokeilla ideoitaan. Pyrkimys on luoda yliopistosta taiteellinen koelaboratorio.

”Haluan poistaa esteet luovalta vuorovaikutukselta”, hän sanoo. ”Paradoksaalista kyllä, yritykset ovat monesti innovaatioiden kehittelyssä parempia kuin luovat organisaatiot.”

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen tehostamispuheille hän ei silti lämpene. Ministerin mukaan suomalainen korkeakoulutus tuottaa yhteiskunnalle verrokkimaita vähemmän hyötyä.

”Yhteiskunnallinen strategia ei voi rakentua vain sille, miten meillä on ensi vuonna enemmän rahaa. On myös kysyttävä, miten olemme kymmenen vuoden päästä parempi kansakunta.”

Rio Gandara / HS
Jari Perkiömäki teki väitöstutkimuksensa jazz-improvisaatiosta.
Jari Perkiömäki teki väitöstutkimuksensa jazz-improvisaatiosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat