Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jörn Donner: Ruotsin kuningashuone on kuin päättymätön tosi-tv-ohjelma

Kulttuuri
 
Sari Gustafsson
Jörn Donner, 82, teki taas kirjan Ruotsista.
Jörn Donner, 82, teki taas kirjan Ruotsista. Kuva: Sari Gustafsson
Fakta

Svenska dagen tänään Mediatorilla

 Tänään perjantaina 6. lokakuuta Sanomatalon Mediatorilla vietetään kaksikielistä Svenska dagenia, ruotsalaisuuden päivää.

 HS:n ja Hanasaaren kulttuurikeskuksen ohjelmassa esiintyy mm. Jörn Donner, joka keskustelee tämän päivän Ruotsista SVT:n entisen toimitusjohtajan Eva Hamiltonin kanssa.

 Kansanedustajat Katri Kulmuni, Sampo Terho, Maarit Feldt-Ranta ja Ville Niinistö puolestaan pohtivat paneelissa ruotsin kielen asemaa Suomessa.

 Tilaisuuteen klo 14–16 on vapaa pääsy. Sitä voi seurata suorassa lähetyksessä HS.fi/hstv.

Paha sauma. Siviilipalvelusmies Jörn Donner, 82, on kahden maan loukussa hivenen samaan tapaan kuin joku on kahden asunnon loukussa – olkoonkin, että entinen kansanedustaja, elokuvaohjaaja ja kirjailija ei ole epätoivoisesti myymässä vanhaa maataan päästäkseen muuttamaan uuteen. Tilanne on vain sellainen, että toinen jalka on Ruotsissa, toinen Suomessa.

Ensi viikon alussa on taas vuorossa Ruotsi, kun Donner käy esiintymässä perjantaina esitettävässä Ruotsin television SVT:n suositussa keskusteluohjelmassa Skavlan. Mielipiteitään ja näkemyksiään harvemmin piilotteleva Jörn Donner kertoo ohjelmassa, mitä me suomalaiset ajattelemme tämän päivän Ruotsista. Ääntä hänestä lähtee enemmän kuin Skavlanin viime viikon vieraasta Rod Stewartista.

”Ikävä kyllä Ruotsi on ainakin 10–15 vuotta edellä Suomea yhteiskunnallisessa kehityksessä. Ruotsi on paljon avoimempi ja monikulttuurisempi yhteiskunta kuin Suomi”, toteaa Jörn Donner, joka Skavlanissakin puhuu yhtä aikaa Suomessa ja Ruotsissa julkaistusta kirjastaan Ruotsi. Matkoja vieraassa maassa. Ensimmäinen kirjan esittelykierros Ruotsissa oli jo lokakuun lopulla – heti Helsingin kirjamessujen jälkeen.

Siinä mielessä ruotsalaiset eivät eroa suomalaisista, että heitäkin kiinnostaa tietää, mitä muut heistä ajattelevat.

Ensimmäisen tietokirjansa Ruotsista jo yli 40 vuotta sitten tehnyt Jörn Donner muistuttaa, että Ruotsissa hoitosuhde on kestävämmällä pohjalla kuin Suomessa, kiitos maahanmuuton. Hänen mielestään etnisesti puhdas ruotsalaisuus on absurdi käsite. Se on sitä nyt, mutta on ollut sitä aiemminkin. Kuviteltu ruotsalaisuus tuo mieleen Drottningholmin linnan veistokset, jotka on varastettu Albrecht von Wallensteinin suunnittelemasta palatsista Prahasta 1648. Ryöstettyä lainatavaraa.

On Suomikin saanut Jörn Donnerin käsittelyssä osansa. Uusi maammekirja – raportti Suomesta ilmestyi alkukielisenä laitoksena 1967, elokuva Perkele! Kuvia Suomesta neljä vuotta myöhemmin.

”On Ruotsissa paljon pöllöäkin. Kuningas ja koko kuningashuone ovat tavallaan maksu Ruotsin entisestä asemasta suurvaltana. Kuninkaallisten häät ja ristiäiset nähdään suorina tv-lähetyksinä, joita katsotaan Suomessakin ikään kuin ne olisivat tärkeitä tapahtumia. Julkisuudessa aina joku valopää rientää muistuttamaan, kuinka merkittävä valttikortti kuningas on Ruotsin vientiteollisuudelle. Höpö, höpö”, hyväntuulinen Jörn Donner toteaa.

Hän antaa ymmärtää, että kuningashuone on kuin päättymätön tosi-tv-ohjelma, joka tuotetaan julkisin verovaroin. ”Toisaalta Bernadotte -suku on ollut Ruotsissa kohta vasta 200 vuotta.”

Avointa ruotsalaista keskustelukulttuuria arvostava Jörn Donner muistuttaa, että kuningas voi tuoda päivänpolitiikkaan myös epädemokraattisia vääristymiä. ”Jos ulkoministeri Margot Wallström kritisoi Saudi-Arabian hallitusta, Kaarle XVI Kustaa voi aina lähettää Salman bin Abdul-Aziz Al Saudille henkilökohtaisen kirjeen, jossa keskustelu käydään ihan vain kuninkaitten kesken.”

Jo siksi Jörn Donnerin mielestä on siunaus, että Suomi hylkäsi Ruotsin valtiomallin ja valitsi sen sijaan ruotsalaisen hyvinvointivaltion mallin. ”Nyt Suomen pitäisi asukaslukuun suhteuttaen ottaa pakolaisia vastaan tuplamäärä, jos haluaisimme pysyä Ruotsin tahdissa.”

Donner muistuttaa, että Ruotsissa moni johtava poliitikko kirjoittaa säännöllisesti mielipiteellisiä kirjoituksia mediaan. Suomessa tämä ei ole tapana, mikä etäännyttää poliitikot omaa lokeroonsa. ”Ylipäänsä Suomessa ei ole tilausta valtakunnan älyköille. Harva on kiinnostunut yhtään mistään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat