Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni ennakkosuosikki ei päässyt ehdolle Finlandia-palkinnon saajaksi

Kari Hotakaisella on nyt mahdollisuus nousta kaksinkertaiseksi Finlandia-voittajaksi.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Kari Hotakainen on jälleen ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.
Kari Hotakainen on jälleen ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Valintaraati jätti varsin persoonallisen kädenjäljen suomalaiseen romaanitarjontaan nostaessaan kuusi romaania tavoittelemaan tämänvuotista kirjallisuuden Finlandia-palkintoa. Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen, Fili:n keväällä eläkkeelle jääneen johtajan Iris Schwanckin johtama raati nimesi ehdolle seuraavat romaanit: Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus), Kari Hotakaisen Henkireikä (Siltala), Pertti Lassilan Armain aika (Teos), Laura Lindstedtin Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista (Teos), Markku Pääskysen Sielut (Tammi) ja Panu Rajalan Intoilija (WSOY).

Yllättäen moni lukijoiden ja kriitikoiden ennakkosuosikki ei päätynyt ehdokaslistalle. Rannalle jäivät esimerkiksi Sofi Oksasen Norma, Katja Ketun Yöperhonen, Heidi Köngäksen Hertta, Aki Ollikaisen Musta satu ja Leena Krohnin Erehdys.

Se merkinnee sitä, että nyt joulun lähestyessä kirjakaupassa ei osteta pelkästään niitä kirjoja, jotka ovat ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Kääntäen: ehdokaskirjat tarjoavat vastavoiman eniten myytyjen kirjojen listalla jyllääville romaaneille.

Valintaraadin puheenjohtajan Iris Schwanckin mukaan tämänvuotinen romaanitarjonta yllätti raadin ”moniäänisyydellään, temaattisella rikkaudellaan ja eri maihin ja eri historian vaiheisiin sijoittuvilla tarinoillaan ja romaanin genren rajoja kolkuttelevilla toteutuksillaan.”

Hän korosti, että tänäkin vuonna julkaistiin lukuisia erinomaisia romaaneja, jotka ansaitsevat paikkansa ja lukijansa kulttuurisessa ja yhteiskunnallisessa tilassa. ”Me raatilaiset seisomme yksimielisesti näiden kuuden ehdokkaan takana.”

Schwanckin lisäksi raatiin kuuluivat toimittaja Ilkka Pernu ja kirjakauppias Katri Tuominen. ”Naisten asema nousee monessa teoksessa komeasti esiin –naisten oikeus omaan kohtaloonsa ja omaan ruumiiseen on keskiössä sekä historiallisissa että nykyaikaan sijoittuvissa romaaneissa”, totesi Schwanck.

Ehdokasasetteluun niveltyy muutama historiallisesti merkittävä täky. Kari Hotakaisella on mahdollisuus voittaa tänä vuonna jo toistamiseen kirjallisuuden Finlandia-palkinto. Ensimmäisen kerran hän vei sen vuonna 2002 romaanilla Juoksuhaudantie. Tuplavoittajaksi on aikaisemmin kruunattu vain Bo Carpelan.

Lähinnä tutkijana ja tietokirjailijana tunnettu Panu Rajala taas liittyy siihen harvalukuiseen joukkoon, joka on ollut ehdolla sekä kirjallisuuden Finlandia-palkinnon että Tieto-Finlandian saajaksi. Samaan ovat pystyneet aiemmin vain Hannu Mäkelä ja Sirpa Kähkönen.

Entä tämänvuotiset ehdokasromaanit? Näin raati perusteli valintojaan.

1. Seija Anhavan Taivaalta tippuvat asiat: ”Tarinat auttavat meitä jäsentämään elämäämme; ne tuovat iloa ja lohtua. Selja Ahavan romaani koostuu useamman henkilön tarinasta, joille on yhteistä sattumien epätodennäköisyys.”

2. Kari Hotakaisen Henkireikä: ”Hotakainen käsittelee aikamme tabuja oivaltavasti ja hauskasti. Tarkka, tunnekylläisesti latautunut lause ja lakoninen tyyli kunnioittavat henkilöitään”.

3. Pertti Lassilan Armain aika: ”Armain aika on romaani, joka vaikuttaa siltä, että se on kirjoittanut itse itsensä. Kuitenkaan ilman selkeää visiota ja kirjallista taituruutta tällainen pakottomasti luettava ja hengittävä kirja ei synny.”

4. Laura Lindstedtin Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista: ”Naisen oikeus omaan kohtaloonsa ja ruumiiseensa nousee keskeiseksi aiheeksi. Lindstedt tekee sanoilla näkyväksi sellaista, mitä ei voi kuvata, mitä ei ole olemassa ja mille ei ole ilmaisua.”

5. Markku Pääskysen Sielut: ”Oma lapsi katoaa; voiko musertavampaa tragediaa kuvitellakaan? Markku Pääskysen Sielut-romaanissa inhimillistä murhenäytelmää ei kuitenkaan kerrota epätoivolla ja surulla mässäillen.”

6. Panu Rajalan Intoilija: ” I. K. Inha – valokuvaaja, tutkimusmatkailija, tietokirjailija, kääntäjä ja keksijä – jäi aikakauden muiden taiteilijoiden varjoon. Nyt Panu Rajala nostaa hänet hienolla romaanillaan ansaitusti ystäviensä Janne Sibeliuksen ja Eero Järnefeltin rinnalle.”

Aiemmin näistä kirjailijoista ovat olleet ehdolla kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi vain Kari Hotakainen, Laura Lindstedt ja Markku Pääskynen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat