Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupunki ajaa voimalla Tanssin taloa – sopimuksen uskotaan syntyvän pian

Kulttuuri
 
Leif Rosas
Projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki ja hanketta kulisseissa edistänyt taiteilijaprofessori Jorma Uotinen Kaapelitehtaalle kaavaillun Tanssin talon uudisrakennuksen tontilla syyskuussa.
Projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki ja hanketta kulisseissa edistänyt taiteilijaprofessori Jorma Uotinen Kaapelitehtaalle kaavaillun Tanssin talon uudisrakennuksen tontilla syyskuussa. Kuva: Leif Rosas

Helsingin kaupunginhallituksen puolueet pääsivät torstaina sopuun Helsingin kaupungin ensi vuoden budjetista. Budjetista yhteensä 200 000 euroa varattiin tanssin talo -hankkeelle.

Hankkeen projektipäällikön Hanna-Mari Peltomäen mukaan kyseessä on vuoden 2016 toiminta-avustus Tanssin talo -yhdistykselle. Summa on erillään itse tilahankkeesta eikä siis sinällään vielä takaa esimerkiksi talon rakentamista, Peltomäki korostaa.

Helsingin kulttuurijohtajan Stuba Nikulan mukaan nyt myönnetyn summan tarkoituksena on turvata yhdistyksen toiminta ennen kuin Tanssin taloa on varsinaisesti olemassa.

”Kukaan ei voi suunnitella Tanssin taloa loppuun ilman Tanssin talo -yhdistystä”, Nikula perustelee.

”Sen lisäksi että yhdistyksen pitää osallistua toivottavasti alkavaan hankesuunnitteluun, niin heillä on myös viestintätyötä, harjoitustilapankki ja muuta toimintaa, mitä pitää voida jatkaa.”

Hanna-Mari Peltomäki näkee nyt myönnetyssä summassa hyvää koko hankkeen jatkon kannalta. Tanssin taloa on kaavailtu Kaapelitehtaan yhteyteen rakennettavaan uudisrakennukseen.

”Jos ollaan positiivisia, niin kyllähän tuo indikoi tahtotilaa, mikä Helsingin kaupungin päättäjillä on hankkeeseen”, Peltomäki arvioi.

Kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun Tanssin talo -yhdistykselle myönnettiin kaupungin toiminta-avustusta. Tähän mennessä yhdistys on toiminut lähes kokonaan säätiön tuella. Suurena rahoittajana on ollut Suomen kulttuurirahasto.

Kulttuurijohtaja Nikula vahvistaa kaupungin positiivisen suhtautumisen:

”Kyllä Helsinki haluaa Tanssin talon Helsinkiin, se on ihan selvää.”

Tällä hetkellä hankkeessa on menossa vaihe, jossa valtio ja Helsingin kaupunki neuvottelevat subventio-osuudesta eli siitä, kuinka paljon kumpikin rahoittaisi taloa. Tämän rahoituksen avulla pyöritetään valmiin talon toimintaa.

”Kaupunki on esittänyt summaa jaettavaksi 50–50. Se ei ole ministeriölle tähän mennessä käynyt”, Peltomäki kertoo.

Nikulan mukaan Helsingin kaupungin ja valtion välisissä keskusteluissa ei päätöstä ole vielä löytynyt, mutta ”Helsinki painaa kaasua”.

Stuba Nikula on ollut puheenjohtajana kaupungin työryhmässä, joka on työstänyt muun muassa talon toiminta- ja tilaohjelmaa. Mietintö menee kaupunginjohtajiston käsittelyyn ensi viikolla.

Seuraavaksi mietintö menee kaupunginhallituksen käsittelyyn, jolloin pitää jo olla olemassa kaikkien viiden toimijan eli Helsingin, valtion, Kaapelitalo Oy:n, Tanssin talo ry:n sekä Jane ja Aatos Erkon säätiön hyväksymä puitesopimus.

Puitesopimuksen on synnyttävä vuodenvaihteeseen mennessä. Se on Jane ja Aatos Erkon säätiön yhtenä ehtona 15 miljoonan euron tuelle, joka suunnataan nimenomaan talon rakentamiseen.

”Periaatteessa sopimuksen syntymiseen voisi pyytää lisäaikaa, mutta näyttää siltä, että tämä voitaisiin saada puristettua tämän vuoden puolella”, Nikula uskoo.

Hän on hyvin luottavainen siihen, että talo nousee.

”Kaikilla on tunnelma ollut, että tässä haetaan positiivista päätöstä. Jotain on vielä sopimatta, sillä tällaisissa asioissa on paljon sopimista.”

Myös apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.) on hyvin luottavainen sopimuksen syntyyn.

”Uskon, että se tapahtuu hyvin nopeasti. Täällä on tanssiva Helsinki”, Viljanen kuvaa päätöksentekijöiden tunnelmia.

Viljasen mukaan kaupungin tavoitteena on ollut koko ajan Tanssin talon toteutuminen.

”Olemme saaneet merkittävän yksityisen säätiön rahoituksen. Tämän tyyppistä mahdollisuutta toteuttaa Suomeen Tanssin talo ei ole toista.”

Jos puitesopimus syntyy, seuraavassa vaiheessa asiaa käsittelevät Helsingin kaupunginhallitus ja valtion vastaavat elimet. Tämän jälkeen alkaa hankesuunnittelu.

”Sitten vasta aletaan piirtää taloa”, Nikula sanoo.

Samalla alkaa myös kaavamuutosprosessi valitusmahdollisuuksineen. Tämä tarkoittaa, että aikataulu voi venyä vielä maksimissaan kolme vuotta.

”Kaikenlaisia manöövereitä tässä on edessä ennen kuin voidaan avajaisia pitää”, Nikula naurahtaa.

Tanssin talon projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki sanoo olevansa talon rakentumisen suhteen yhtä aikaa optimistinen ja realisti.

”Nyt kun on todella tiukat taloudelliset ajat ja valtiolla ja kunnalla on pöydällä isoja asioita, niin siinä suhteessa tämä on melko pieni asia. Mutta taidealalle tämä on tosi iso asia. Aistin kyllä, että tahtotilaa on, mutta nähtäväksi jää, miten tämä sitten käytännössä toteutuu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat