Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä vieraassa pelottaa? Espoossa vieraileva ruotsalaisnäytelmä syntyi tiikerin paettua häkistään

Kulttuuri
 
Urban Jörén
Näytelmän on ohjannut Sofia Jupither.
Näytelmän on ohjannut Sofia Jupither. Kuva: Urban Jörén

Espoon kaupunginteatterin Louhisalissa nähdään tänään perjantaina ja lauantaina romanialaisen Gianina Carbunariun (s. 1977) kirjoittama näytelmä Tigern, joka on kerännyt Ruotsissa kiittäviä arvioita.

Tukholman Dramatenissa kaksi kuukautta sitten ensi-iltansa saanutta, Sofia Jupitherin ohjaamaa näytelmää on kehuttu muun muassa surrealistisen mustasta huumoristaan.

Näytelmä on saanut inspiraationsa tositapahtumista. Carbunariu sai lähtökohdan kirjoittamiseen, kun siperiantiikeri karkasi lukitsemattomasta häkistään romanialaisesta Sibiun eläintarhasta nelisen vuotta sitten.

Tiikeri ammuttiin kuoliaaksi lähimetsässä vielä samana päivänä. Sen pako aiheutti kuitenkin ymmärrettävää paniikkia, kun poliisit muun muassa kiertelivät lähitaloja kyselemässä näköhavaintoja karkulaisesta.

Carbunariun näytelmässä tapausta käsitellään kuvitteellisessa dokumentissa, jossa ääneen pääsevät pakoa todistaneet ”silminnäkijät”, joilla kaikilla on oma tapansa suhtautua eläimeen.

Yksi pitää sitä lemmikkinä, toinen petona, kolmas rakastettunaan.

Kertomukset heijastavat ihmisen yleisempää pelkoa vierasta ja tuntematonta kohtaan.

Carbunariu on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia teatterintekijöitä. Kuten Tigernissä, myös aiemmissa näytelmissään, hän on tarkastellut romanien asemaa 2000-luvun Euroopassa.

Haastatteluissa hän on kertonut pitävänsä romanialaisen keskiluokan - johon itsekin kuuluu -suhtautumista romaneihin järkyttävänä.

”Poliitisessa keskustelussa saatetaan esimerkiksi sanoa, että meidän tulisi tehdä enemmän lapsia päihittääksemme romanien syntyvyysluvut. Se on isänmaallista”, hän kertoi Howlround.com-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Valmistellessaan Solidarity-näytelmäänsä (2013) hän törmäsi lehtiartikkeliin, jossa kerrottiin romanialaiskaupungin päätöksestä rakentaa muuri ”valkoisten” ja ”mustalaisten” asuinalueiden välille.

Kysymys ei ollut historiallisesta tapauksesta vaan todellisista tapahtumista vuonna 2011. Myös fiktion ja dokumentaarisen aineiston sekoittaminen on hänelle tuttua.

”Enemmän kuin jonkin tapahtuman dokumentoinnista, olen kiinnostunut, mitä voin sen kautta kertoa. Voin valita jonkin yleisesti tiedossa olevan tapahtuman, ja käsitellä sitä sen mukaan, mitä haluan sillä sanoa.”

Tigern on uuden tukholmalaisen vapaan kentän teatteriryhmän Jupither Josephsson Theatre Companyn tuotantoa.

Sen esityskieli on ruotsi, mutta se tekstitetään Espoossa suomeksi.

Urban Jörén
Tigern vierailee Espoon lisäksi myös Norjan ja Belgian Kansallisteattereissa sekä Malmössa, Göteborgissa ja Örebossa.
Tigern vierailee Espoon lisäksi myös Norjan ja Belgian Kansallisteattereissa sekä Malmössa, Göteborgissa ja Örebossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat