Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttää, kun valokuvaajat tekevät vanhat maalaukset uusiksi – vaihtokuvat Syyssalongista

Kulttuuri
 
Stefan Bremerin valokuva Tyttö purppurapuvussa vuodelta 2015 kohtaa Johan Erik Lindhin muotokuvan nuoresta neidosta noin vuodelta 1850. Teokset ovat esillä Galleria Lokalin näyttelyssä Helsingissä.
Stefan Bremerin valokuva Tyttö purppurapuvussa vuodelta 2015 kohtaa Johan Erik Lindhin muotokuvan nuoresta neidosta noin vuodelta 1850. Teokset ovat esillä Galleria Lokalin näyttelyssä Helsingissä.

Mitä saadaan, kun tunnettu antiikki- ja taidekauppias Wenzel Hagelstam avaa teosvarastonsa ja kutsuu joukon valokuvataiteilijoita tekemään näyttelyn arkistoaarteiden rinnalle?

Syntyy pieni mutta runsas näyttely, Syyssalonki, täynnä erikoisia vanhoja taideteoksia ja uutta taidetta. Näyttely on esillä Galleria Lokalissa Helsingin Annankadulla. Taiteeseen ja designiin keskittyvän gallerian omistaa Wenzelin tytär Katja Hagelstam.

Wenzel Hagelstam jäi vuonna 2011 eläkkeelle huutokauppatalosta yli 40 vuoden jälkeen.

”Olen yli 43 vuotta harrastanut tätä taidetta. Matkan varrella tarttuu kaikenlaista mukaan. Sitä tulee riippuvaiseksi taiteesta”, Hagelstam sanoo.

Vuosien varrella nurkkiin on kertynyt niin paljon teoksia, että osasta voi nyt luopua. Taidekauppaa ei voi tehdä, jos teoksista ei pysty eroamaan.

Näyttelyssä on vanhoja maisemia, asetelmia ja muotokuvia. Niiden rinnalla on tuoreita valokuvia. Kaksi erilaista ilmaisua kohtaa.

Esillä on muun muassa ruotsalaisen Johan Erik Lindhin (1793–1865) muotokuva nuoresta neidosta, olettavasti vuodelta 1850. Maalauksen nuori nainen on tutun oloinen, vaikken teosta ole varmasti koskaan nähnyt. Teos onkin aikansa tyypillinen paremman väen muotokuva.

”Varakkaissa perheissä muotokuvia maalattiin myös nuorista perheenjäsenistä”, Hagelstam sanoo.

Lindhin maalaaman muotokuvan parina on Stefan Bremerin Tyttö purppurapuvussa. Se taas on klassisen muotokuvan tyyliin otettu valokuva nuoresta tytöstä.

”Nykyajan muotokuva on ehdottomasti valokuva”, Hagelstam sanoo.

Lindhin maalauksesta Hagelstam kertoo nolostuttavan yksityiskohdan. ”Lindhin maalaukset tunnistaa siitä, että kädet on niissä aina peitetty. Hän ei osannut maalata käsiä”, Hagelstam sanoo.

Syyssalongista saisi teoksen kotiin muutamalla kympillä. Myynnissä on myös todellista arvotaidetta, Pekka Halosen maalaus Tuusulanrannasta sille, jolla on 17 000 euroa ylimääräistä.

Mutta Hagelstamilla on lohdullinen vinkki meille, joilla ei ole varaa omaan Haloseen.

”Nautin, kun näen hyvän näyttelyn. Ajattelen, että sillä hetkellä teokset ovat minun”, Hagelstam sanoo.

Näyttelyn aikana Wenzel Hagelstam palaa tuttuun rooliinsa ja arvioi yleisön teoksia. Hän on tavattavissa galleriassa näyttelyn ajan torstaisin ja lauantaisin kello 13-15.

Syyssalonki on esillä Lokal-galleriassa (Annankatu 9) 15.11. saakka. Galleria on avoinna ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat