Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisradio ei aio esittää tv-sarjaa Suomen vähemmistökulttuurien musiikista

Kulttuuri
 
Illume Oy
Romanilaulaja Anette Åkerlund on mukana Musiikin muisti -sarjan päätösosassa.
Romanilaulaja Anette Åkerlund on mukana Musiikin muisti -sarjan päätösosassa. Kuva: Illume Oy

Yleisradio ei aio esittää Musiikin muisti -nimisen, Suomen kansanmusiikkiperinnettä esittelevän kolmiosaisen televisiosarjan päätösosaa.

Vuosia jatkuneen, palkitun projektin kolmas osa esittelee Suomen vähemmistökulttuurien eli saamelaisten, suomenruotsalaisten ja romanien lauluperinnettä.

Musiikin muistin kolmas osa koostuu sarjan muiden osien tapaan useammista pienemmistä osasista. Siinä on materiaalia lähes kahden tunnin verran.

Päätösosaa ovat suunnitelleet muun muassa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen ja joukko vähemmistökulttuurien musiikin tutkijoita. Koko sarjan takana on tuotantoyhtiö Illume.

Yle Teema -kanava on esittänyt sarjan kahta aiempaa osaa viime vuosina aktiivisesti. Edelliset jaksot käsittelivät Suomen kansansoittimia ja lauluperinnettä, ja esittäjinä oli joukko Suomen eturivin kansanmuusikoita.

Sarjan kolmatta jaksoa Yleisradioon ei enää haluttu hankkia.

Musiikin muisti -sarjan ohjaaja Mirja Metsola kertoo, että tieto Ylen kieltäytymisestä tuli tekijöille jo kolme vuotta sitten heidän esitellessään päätösosan käsikirjoitusta.

”Teeman ostaja sanoi silloin, että Ylessä halutaan panostaa nyt Ville Haapasalon tekemiin ja Sam Yaffan Soundtrackerin kaltaisiin sarjoihin. Svenska Yle taas sanoi, että tämä ei sovi heidän ohjelmaprofiiliinsa”, Metsola kertoo.

Ohjaaja itse pohtii, että yksi syy kieltäytymiseen on saattanut olla myös vieras kieli. Sarjan päätösosassa muusikot esittävät laulunsa omilla kielillään.

Viimeisessä osassa ovat mukana esimerkiksi saamelaisesiintyjät Niko Valkeapää ja Ulla Pirttijärvi-Länsman, suomenruotsalaiset Maria Kalaniemi ja Marianne Maans sekä romanilaulajat Hilja Grönfors, hänen Kalle -veljensä sekä Anette Åkerlund.

”En sitten tiedä, pelätäänkö Ylessä sitä, että pääkanavilla on vierasta kieltä. Tässä on kyllä kaikki tekstitetty suomeksi”, Metsola sanoo.

Yksi syy voi Metsolan mukaan olla myös sarjan tekotapa: sarjaa ei ole suunniteltu dramaturgisesti eteneväksi kokonaisuudeksi. ”Jokainen biisi on oma maailmansa ja sitten tulee toinen.”

Metsola ei haluaisi nostaa meteliä sen isommin, vaan kehottaa iloitsemaan siitä, että tällaista musiikkia on ylipäänsä saatu talletettua.

Silti hän on hieman huolissaan siitä, että suomalaisten oma perinne jää nykyisellään vain harvojen herkuksi.

Hän peräänkuuluttaa myös Ylen tehtävää kansan sivistäjänä ja oman kulttuurin säilyttäjänä.

”Suomen valtio on juuri ratifioinut Unescon sopimuksen, jossa sitoudutaan vaalimaan aineetonta kulttuuriperintöä. Siinä mielessä on vähän outoa, että tehdään Soundtrackeria tuolla jossain. Ei sillä meidän oman maan perinnettä hoideta.”

Mirja Metsola on tehnyt erilaisia kansanmusiikkiohjelmia jo 40 vuotta, ensin Yleisradiossa, sittemmin tuotantoyhtiö Illumen kanssa. Hän sanoo, että Musiikin muisti -sarjan päätösosan teko yllätti jopa kokeneen tekijän.

”Tässä oli sellaista matskua, joka yllätti minut ihan täysin. En ole koskaan kuullut tuollaista!”

Metsolan mukaan olisi ollut merkittävää, että vähemmistökulttuurien muusikot olisivat saaneet laulaa omilla kielillään, omista asioistaan, suomenkielisillä kanavilla.

”Niin että suomalaiset oppisivat vähän ymmärtämään. Vähemmistökansoilla on monesti aika erilainen elämänfilosofia. Puhumattakaan siitä, kuinka uskomattomia biisejä tämän maan alueella ihmiset laulavat!”

Päätöksen sarjan päätösosan ostamatta jättämisestä teki Ylessä kulttuuria ja viihdettä tilaava Arttu Nurmi.

Hänen mukaansa päätös liittyy Teema-kanavan muutokseen. Teemalla yritetään etsiä nykyään suuria teemakokonaisuuksia niin, että sisällöt nousisivat paremmin esiin.

”Näissä pienemmissä jutuissa on usein ongelmana se, että ne menevät sitten ohi, eikä saada ihmisten tietoon, että tällainen on nyt tarjolla”, Nurmi sanoo.

Hänen mukaansa Areenaan ollaan kuitenkin rakentamassa palvelua, joka luo mahdollisuuksia myös pienemmille kohdeyleisöille räätälöidyille ohjelmille.

Television puolella Teema-kanavalle etsitään nimenomaan ison profiilin ohjelmia.

”Me haemme Teemalle vaikuttavia sisältöjä, jotka nousevat sieltä vaikuttavasti esiin”, Nurmi sanoo.

Musiikin muisti ei siis ollut sellainen?

”Niin. Muodoltaan ja tyyliltään – ja kun meillä ei ollut kerätä mitään vastaavaa sisältöä siihen ympärille. Teemaa ei saatu herutettua sieltä esiin”, Nurmi kertoo.

Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti muistuttaa, että vaikka Musiikin muistin päätösosaa ei enää ostettu, musiikkia esitetään silti Teemalla hyvin laveasti.

”Myös vähemmistökulttuurien musiikkia on ollut ja tulee olemaan kanavalla vahvasti.”

Suomalaiset vähemmistökulttuurit ovat Marika Kecskemétin mukaan ylipäätään vahvasti läsnä Teeman ohjelmistossa. Kanavalla on juhlittu muun muassa saamelaisten kansallispäivää, ja lisää tähän liittyvää ohjelmaa on suunnitteilla, Kecskeméti lupaa.

Entä mitä Arttu Nurmi arvelee ylipäätään suomalaisen kansanmusiikin tulevaisuudesta tv-kanavilla? Voisiko suomalaisten omassa perinteessä olla potentiaalia esimerkiksi Soundtrackerin tyyppiseksi sarjaksi?

Nurmi innostuu.

”Ehdottomasti! Soundtrackerissa kiinnitettiin huomiota siihen, että siinä on mielenkiintoinen host. Myös ääneen ja kuvaan satsattiin paljon. Sarjaa ei rakennettu millään sensaatiohuomiolla. En pidä ollenkaan mahdottomana, etteikö kansanmusiikista nähtäisi tulevaisuudessa samantyyppistä juttua.”

Vaikka Musiikin muistin kolmatta osaa ei televisiossa enää nähdäkään, se on kaiken kansan katsottavissa lauantaista alkaen internetissä. Sarjan kaikki osat löytyvät Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksennettiportaalista osoitteesta kansanmusiikki.fi/musiikin-muisti

Sarjan kolmas osa saa ensiesityksensä lauantaina Etnosoi-festivaalilla. Musiikkitalon auditoriossa näytetään lauantaina samalla koko sarja vuoden 2010 alkuosista lähtien.

Materiaalia koko Musiikin muisti -sarjassa on yhteensä neljän tunnin verran.

Musiikin muisti -sarjan katselumaraton lauantaina 7. 11 klo 11–15 Musiikkitalon Auditoriossa. Paikalla on myös sarjan tekijöitä ja muusikoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat