Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailijoiksi ryhtyneet poliisit yrittävät ymmärtää ihmistä: poliisin tärkein ase on suu

Kulttuuri
 
Konstaapeli Kilpi johdattaa ihmisyyden ytimeen Kuopion putkassa
Konstaapeli Kilpi johdattaa ihmisyyden ytimeen Kuopion putkassa
Lähes parikymmentä vuotta poliisina työskennellyt Marko Kilpi ei ole koskaan tavannut pahaa ihmistä. "Jaa-a, yksi taisi olla", hän kertoo Kuopion poliisitalon putkassa - mutta kyseinen tyyppikään ei tajunnut sitä itse. Ihmisellä on aina syy tekoihinsa. Se pitäisi ymmärtää. Toimittaja: Antti Majander, kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl.

Kuopio

Vanhempi konstaapeli Marko Kilpi ei varasta työpaikaltaan. Ei kirjoihinsa henkilöhahmoja sen paremmin työtovereista kuin asiakaskunnastakaan, eikä edes rikostapauksia.

Aikamme ilmiöihin pureutuvia rikosromaaneja on kuitenkin syntynyt jo neljä. Kilpi keksii. Lisää teoksia tulee, sillä hän on hiljan jäänyt puolen vuoden kirjoitusvapaalle.

Rikoskomisario, sotahisto­riaan keskittynyt tietokirjailija ja juuri ensimmäisen rikosromaaninsa julkaissut Mikko Porvali on tullut käymään Jyväskylästä. Kuopion poliisitalolla tavataan.

Kilpi ei vohki työtovereita tai edes heidän edesottamuksiaan kirjoihinsa, koska ”haluaa suojella sitä, että voi työskennellä täällä vanhempana keittäjänä muiden seassa ihan niin kuin ennenkin”.

”Poliisin työssä ollaan poliisimiehenä, ei liihotella kirjailijana”, Porvali toteaa.

Aku Louhimiehen elokuvaversio Kilven romaanista Elävien kirjoihin sai ensi-iltansa helmikuussa 2013. Kun viime keväänä tuli tieto, että hollywoodilainen Tapestry Films on myös ostanut kyseisen kirjan filmaus­oikeudet, työkaverit kiinnittivät lehdestä leikkaamansa Kilven naamakuvan kahvitilan kattoon. Saavathan Kalpan sankaripelaajatkin paitansa kattoon poliisitalon naapurissa sijaitsevassa jäähallissa.

”Tyypillistä poliisihuumoria”, Porvali sanoo.

Kolmiosaiseksi kasvavan Karelia Noir -sarjan avausosassa Porvali puolestaan napsii kaiken tarpeellisen muualta: historiasta. Sinisen kuoleman kuva perustuu tosiasioihin – muun muassa siihen, että 15 poliisia kuoli virantoimituksessa kieltolain aikaisessa Viipurin läänissä – mutta päähenkilöt ja itse tarina ovat hänen mielikuvituksen tuotetta.

”Yksi ajatus oli se, että halusin kirjoittaa suomalaiselle poliisille populaaria historiaa”, Porvali selittää. ”Työturvallisuus oli heikko, ja se näkyi erityisesti poliisin työssä.”

Jos kuolit, perhe jäi muiden hyväntahtoisuuden varaan. Tai jos menetit vaikka liikuntakykysi, sama juttu.

Puukko on keskeinen väline niin Porvalin kirjan pirtunhuuruisella 1920-luvulla kuin Kilven teosten huumehörhöisellä 2010-luvullakin.

”Kahvaan asti, kuten sanonta kuuluu”, Porvali toteaa. ”Puukko on juurtunut sydämiin suomalaisen kuoleman välineenä. Suomessa poliisikuolemat tapahtuvat usein hetken mielijohteesta. Isketään umpimähkään.”

Yhden ainoan kerran Kilpi on käyttänyt hyväkseen juuri sellaista tositarinaa. Siksi, että läheinen työtoveri jäi käsittämättömästi eloon ja on toipunut täysin.

”Hänen selviytymistarinansa ansaitsi tulla kirjoitetuksi ylös”, Kilpi selittää. ”Jotta se ei unohtuisi.”

Kuopion kamarilla ollaan yhtä mieltä siitä, että poliisin tärkein ase on suu.

”Se, miten me puhumme”, Kilpi täsmentää. ”Toiseksi tärkein on korvat, se, että me kuuntelemme. Sillä ihmisellä on aina jokin syy, miksi hän on tehnyt jotakin, isoa tai pientä. Auttaminen lähtee siitä, että ymmärtää sen syyn.”

Näiden miesten seurassa kysymykset pamputtamisesta unohtuvat tyystin.

”Poliisiksi ryhdytään halusta auttaa, minäkin ryhdyin”, Porvali kertoo. ”Oman merkityksellisyytensä kokee, kun pääsee auttamaan ihmistä hädässä.”

Porvalin mukaan ei ole sattuma, että kirjoittavia poliiseja on nykyisin enemmänkin, sillä kirjallisella ulosannilla on melko iso merkitys, kun pyrkijöitä valitaan ”vuorovaikutus­ammattiin”: Mikko Karppi, Jussi-Pekka Lämsä, Pasi Lönn. Myös hyvin menestynyt Christian Rönnbacka oli alkujaan poliisi.

Oman ammattikuntansa taholta alkuun ymmärtämättömyyttäkin kohdannut Matti Yrjänä Joensuu (1948–2010) oli edelläkävijä.

Porvali kutsuu kirjoittamista harrastukseksi. Eikä se oikein muuta voisi ollakaan: sillä ei elä.

Kilpi puolestaan ei osaa pitää edes poliisin hommaa niin sanottuna oikeana työnä. Sellaisissa hän oli nuorena: rakennuksilla, kirjapainossa. Silloin omista tekemisistään ei saanut päättää itse.

”Näiden parinkymmenen vuoden jälkeenkin poliisin työ on sellaista, että eipä juuri ota pattiin lähteä vuoroon”, Kilpi kuvailee. ”Ja monesti on sellaisia päiviä, että huomaa olevansa hirmu tyytyväinen siihen, että on päässyt poliisiksi.”

Ei voi olla totta. Näkeehän sivullinenkin, että sinisissä haalareissa liikkuvat tyypit kohtaavat monesti umpisurkeita kohtaloita.

”Aika menee hukkaan, jos ei tapahdu mitään”, Kilpi vastaa. ”Mitä jäykempi juttu, sitä enemmän tapahtuu omalla tunne­tasolla.”

Jäykällä poliisit tarkoittavat raakaa, ikävää tai järkyttävää.

”Kun huomaa, että pystyy toimimaan ammatillisesti, tai edes järkevästi, vaikka tapaus olisi hirvittävä, niin sekin jo muuttaa lopputuloksen myönteiseksi”, Kilpi selittää.

Kyse on onnistumisen tunteesta.

”Vaikka eteen osuisi miten rasvainen lasten hyväksikäyttötapaus, on kyettävä asioimaan ilman vastareaktioita ja vihaa”, Kilpi sanoo. ”Jotta ymmärtäisi tekijää.”

Ymmärtämisellä ei ole mitään tekemistä hyväksymisen kanssa. Ja katso, nimenomaan ymmärrettäväksi tekemisestähän kirjallisuudessakin on kysymys.

Porvali rakastaa – kyllä, juuri sitä sanaa hän käyttää – poliisintyössä sitä, että se tarjoaa laajan kirjon yhteiskuntaan. Paljon laajemman kuin jos tekisi töitä vain muiden korkeakoulut käyneiden pärjääjien kanssa.

”Tässä ammatissa on kovin vaikea muuttua omissa mielipiteissään kauhean ehdottomaksi johonkin suuntaan”, Porvali sanoo.

Arki syöttää suhteellisuudentajua.

”Tässä työssä joutuu tutkimaan niin äärivasemmiston kuin äärioikeistonkin tekemisiä”, Porvali kertoo. ”Jos malttia pidetään konservatiivisuutena, niin sitten poliisi on konservatiivinen. Maltti kuitenkin on kaikkein tärkeintä tässä hommassa, mistään ei saa provosoitua.”

Kilpi puhuu inhorealismista. Siitä, miten virkatöissä kaikenlaiset harhakäsitykset ihmisyydestä karisevat pois.

”Käy selväksi, että kaikki valehtelevat”, Kilpi sanoo. ”Kukaan ei ole viaton. On käsittämätöntä, miten kuka tahansa pystyy pahuuteen. Ihan kenestä tahansa on tekijäksi.”

Kilpeä naurattaa kysymys, jonka hänelle lähetettiin hiljan sosiaalisessa mediassa: Voiko poliisi olla murhaaja? Hän vastaa siihen nyt tässä:

”Kannattaisi vähän avata ikkunaa ja nuuhkaista ilmaa.”

Tietysti poliisin homma on raskas, Kilpi myöntää.

Koko ajan, vuodesta toiseen, kohtaa väärin tekemistä ja valehtelua.

”Samoin oman hyvyyden korostamista”, Kilpi täydentää. ”Ei muka voida olla syyllisiä, koska ollaan niin hyviä. Sellaisen kohtaaminen jäytää.”

”Ihmisyys saa piirteensä”, Porvali kiteyttää. ”Monessa muussa ammatissa ei näkisi niitä, vaan eläisi tietyllä tavalla kuplassa.”

Kaikkia piirteitä – niitä jäykimpiä – Kuopion kamarin poliisit eivät halua eivätkä voi kirjoihinsa laittaa: lukijat eivät kestäisi.

”Se raaka maailma, jota olen nyt jauhanut neljän kirjan verran, saa jo riittää”, Kilpi kertoo.

Nyt työn alla on 12-osainen televisiosarja sekä elokuvakäsikirjoitus. Kumpikin pitäisi kirjoittaa myöhemmin myös kirjaksi, ensin mainittu jopa useammaksi, koska kokonaisuus on laaja.

”Eilen kirjoitin kohtauksia, joissa kaksi hahmoa vain keskustelee keskenään”, Kilpi paljastaa. ”Ja mahtava jännite! Isoja asioita! Vaikka ei lennä veri.”

Porvalin Karelia-sarja sen sijaan siirtyy askeleen rajummaksi.

Ei siksi, että lukijoille pitäisi syöttää aina vain kovempaa tavaraa, vaan historian tähden.

”Toisen osan lopussa syttyy talvisota”, Porvali kertoo. ”Viipurilaiselta poliisilta meni silloinkin aika herkästi henki.”

Vaan ottavatko Kuopion örisijät ja konnat Suomenkin television poliisisarjassa esiintyneen, Hollywood-sopimus taskussaan kulkevan Kilven tosissaan?

”On niiden pakko”, Mikko Porvali naurahtaa.

Itse Marko Kilpi vastaa tarinalla:

”Kolme varttia ennen viimeisen työvuoroni loppumista tuli ilmoitus mahdollisesta rattijuopumuksesta. Lähdettiin ajamaan kiinni. Kuinka ollakaan, epäilty tuli vastaan – ja painoi meidät nähdessään tallan pohjaan. Kun käännyttiin perään, se ajoi ensimmäisessä mutkassa metsään.”

”Siellä oli auto katollaan, höyryävänä, eikä kuskia missään. Ukko oli painellut metsään. Minä painelin perään, vaikka oli nilkka romuna.”

”Kun olin viisi metriä juossut risukossa, tajusin ettei siitä tule mitään. Jatkoin kuitenkin. Hän näki minut ja kajautti: Kilpi perkele, olisit huutanut, niin olisin tullut heti.”

”Vähän aikaa me siellä juteltiin ja selviteltiin asiat. Siltä olivat kengät pudonneet jonnekin. Toisiamme tukien tulimme pois sieltä.”

Vanhempi konstaapeli Marko Kilpi ei ole tavannut yhtään pahaa ihmistä. HS.fi/hstv
Jukka Gröndahl / HS
Mikko Porvali ja Marko Kilpi ovat poliiseja ja kirjailijoita.
Mikko Porvali ja Marko Kilpi ovat poliiseja ja kirjailijoita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat