Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni kirjasuosikki jäi vaille Finlandia-ehdokkuutta

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Finlandia-palkintoehdokkaina on kuusi romaania.
Finlandia-palkintoehdokkaina on kuusi romaania. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Valintaraati jätti varsin persoonallisen kädenjäljen suomalaiseen romaanitarjontaan nostaessaan kuusi romaania tavoittelemaan tämänvuotista kirjallisuuden Finlandia-palkintoa. Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen, Fili:n keväällä eläkkeelle jääneen johtajan Iris Schwanckin johtama raati nimesi ehdolle seuraavat romaanit: Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus), Kari Hotakaisen Henkireikä (Siltala), Pertti Lassilan Armain aika, Laura Lindstedtin Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista (Teos), Markku Pääskysen Sielut (Tammi) ja Panu Rajalan Intoilija (WSOY).

Yllättäen moni lukijoiden ja kriitikoiden ennakkosuosikki ei päätynyt ehdokaslistalle. Rannalle jäivät esimerkiksi Sofi Oksasen Norma, Katja Ketun Yöperhonen, Heidi Köngäksen Hertta, Aki Ollikaisen Musta satu ja Leena Krohnin Erehdys.

Se merkinnee sitä, että nyt joulun lähestyessä kirjakaupassa ei osteta pelkästään niitä kirjoja, jotka ovat ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Kääntäen: ehdokaskirjat tarjoavat vastavoiman eniten myytyjen kirjojen listalla jyllääville romaaneille.

Valintaraadin puheenjohtajan Iris Schwanckin mukaan tämänvuotinen romaanitarjonta yllätti raadin ”moniäänisyydellään, temaattisella rikkaudellaan ja eri maihin ja eri historian vaiheisiin sijoittuvilla tarinoillaan ja romaanin genren rajoja kolkuttelevilla toteutuksillaan.”

Hän korosti, että tänäkin vuonna julkaistiin lukuisia erinomaisia romaaneja, jotka ansaitsevat paikkansa ja lukijansa kulttuurisessa ja yhteiskunnallisessa tilassa. ”Me raatilaiset seisomme yksimielisesti näiden kuuden ehdokkaan takana.”

Schwanckin lisäksi raatiin kuuluivat toimittaja Ilkka Pernu ja kirjakauppias Katri Tuominen. ”Naisten asema nousee monessa teoksessa komeasti esiin – naisten oikeus omaan kohtaloonsa ja omaan ruumiiseen on keskiössä sekä historiallisissa että nykyaikaan sijoittuvissa romaaneissa”, totesi Schwanck.

Ehdokasasetteluun niveltyy muutama historiallisesti merkittävä täky. Kari Hotakaisella on mahdollisuus voittaa tänä vuonna jo toistamiseen kirjallisuuden Finlandia-palkinto. Ensimmäisen kerran hän vei sen vuonna 2002 romaanilla Juoksuhaudantie. Tuplavoittajaksi on aikaisemmin kruunattu vain Bo Carpelan.

Lähinnä tutkijana ja tietokirjailijana tunnettu Panu Rajala taas liittyy siihen harvalukuiseen joukkoon, joka on ollut ehdolla sekä kirjallisuuden Finlandia-palkinnon että Tieto-Finlandian saajaksi. Samaan ovat pystyneet aiemmin vain Hannu Mäkelä ja Sirpa Kähkönen.

Nyt ehdolle asetetuista kirjailijoista vain Kari Hotakainen, Laura Lindstedt ja Markku Pääskynen ovat aiemmin tavoitelleet kirjallisuuden Finlandia-palkintoa. Voittajaromaani on tiedossa jo 26. päivänä marraskuuta. Sen valitsee toimittaja, laulaja Hector.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat