Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konttorissa hiljaa!

Kulttuuri
 

Raati tekee oikein, kun se valitsee oman mielensä mukaan. Jos yksimielisyyttä ei löydy, sitten äänestetään.

Helena Ruuskan tuoreen teokseen Elämän kirjailija Eeva Joenpelto haastateltu kirjasäätiön eläkkeellä oleva asiamies Veikko Sonninen paljastaa – jostain kumman syystä – että vuonna 1994 kaunokirjallisuuden Finlandian kohdalla kaikki ei mennyt sääntöjen mukaan. Syylliseksi hän mainitsee itsensä: ”Ylitin valtuuteni lautakunnan sihteerinä.”

Hän näyttää tuntevan asiasta lähinnä ylpeyttä: ”Epäkirjallisten syiden takia ei voi syrjäyttää hyvää romaania.”

Syksyllä 1994 alkoi vaikuttaa siltä, että Ilpo Tiitisen johtama sekä Sirkka Svedbergin ja Putte Wilhelssonin täyttämä raati saattaisi jättää Eeva Joenpellon loppukauden merkkiteoksen Tuomari Müller, hieno mies pois vuoden kuuden parhaan sakista.

Sonninen kuuli asiasta, ja ”hänen mielensä kuohahti”. Niinpä asiamies kertoo ryhtyneensä toimiin ennen muuta WSOY:n jo eläkkeellä olleen kustantajan Vilho Vikstenin kautta.

Viksten on nyt kuollut, Tiitinen samoin. Tapaus jää hämäräksi.

Ruuskan myös haastattelema Wilhelmsson ei mainitse ihmeempää dramatiikkaa ehdokaslistan viimeisen paikan täyttämisessä. Tuomari Müller sai paikan, ja Joenpelto muutama viikko myöhemmin Tellervo Koivistolta palkinnon, kuten osattiin odottaa.

Huokaus. Tällaiset järjestävän seuran jälkipuheet vievät entisestään mielekkyyttä koko sirkukselta. Mihin riippumattomia raateja tarvitaan, jos kirja-alan oma konttori painostaa tai edes vihjaa?

Skandaalit myyvät. Kenties myös pikkuruiset tutinat kirjallisissa kuppikunnissakin, edes hiukan. Mutta tapaus Joenpellon sytytyslanka on luvattoman pitkä, 21 vuotta.

Sonnisen itsensä kannalta ulostulo on nolo ja viran nykyisen haltijan Sakari Laihon kannalta vain hiukkasen kiusallinen. En syty salaliittoteoriaan Laihon sonnislaisesta vehkeilystä kulisseissa.

Tämän vuoden kauno-Finlandian valinnoista totean vain, että raati varmaankin piti päänsä. Ja hyvä niin. Vaikka oma otantani olisikin ollut erilainen.

Onnittelen erityisesti Selja Ahavaa ja Pertti Lassilaa, jotka nousivat nyt ensimmäisen kerran finaaliin markkinamittelöissä. Vaikka voittoa ei tulisikaan, lukijoiden määrä kasvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat