Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle ei esitä tv-ohjelmaa vähemmistömusiikista

Kulttuuri
 
Illume Oy
Romanilaulaja Anette Åkerlund on mukana Musiikin muisti -sarjan päätösosassa.
Romanilaulaja Anette Åkerlund on mukana Musiikin muisti -sarjan päätösosassa. Kuva: Illume Oy

Yle Teema -kanava on kieltäytynyt esittämästä Suomen kansanmusiikkiperinnettä esittelevän Musiikin muisti -sarjan päätösosaa, joka esittelee saamelaisten, suomenruotsalaisten ja romanien lauluperinnettä.

Sarjaa ovat suunnitelleet muun muassa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen ja joukko vähemmistökulttuurien musiikin tutkijoita, ja sen on tuottanut Illume-yhtiö.

Sarjan ohjaaja Mirja Metsola kertoo, että tieto Ylen kieltäytymisestä tuli tekijöille jo kolme vuotta sitten heidän esitellessään päätösosan käsikirjoitusta.

”Teeman ostaja sanoi, että Ylessä halutaan panostaa nyt Ville Haapasalon tekemiin ja Sam Yaffan Soundtrackerin kaltaisiin sarjoihin. Svenska Yle taas sanoi, että tämä ei sovi heidän ohjelmaprofiiliinsa”, Metsola kertoo.

Ohjaaja itse pohtii, että yksi syy kieltäytymiseen on saattanut olla myös vieras kieli. Sarjan päätösosassa muusikot esittävät laulunsa omilla kielillään. Mukana ovat esimerkiksi saamelaisesiintyjät Niko Valkeapää ja Ulla Pirttijärvi-Länsman, suomenruotsalaiset Maria Kalaniemi ja Marianne Maans sekä romanilaulajat Hilja Grönfors, hänen Kalle -veljensä sekä Anette Åkerlund.

Päätöksen sarjan päätösosan ostamatta jättämisestä teki Ylessä kulttuuria ja viihdettä tilaava Arttu Nurmi.

Hänen mukaansa Teemalla yritetään etsiä nykyään suuria kokonaisuuksia niin, että sisällöt nousisivat paremmin esiin.

Yle Areenaan ollaan kuitenkin rakentamassa palvelua, joka luo mahdollisuuksia myös pienemmille kohdeyleisöille räätälöidyille ohjelmille.

Vaikka Musiikin muistin kolmatta osaa ei televisiossa enää nähdäkään, se on katsottavissa lauantaista alkaen internetissä. Sarjan kaikki osat löytyvät Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen nettiportaalista.

Sarjan kolmas osa saa ensiesityksensä lauantaina Etnosoi-festivaalilla.

Musiikkitalon auditoriossa näytetään lauantaina samalla koko sarja vuoden 2010 alkuosista lähtien.

Musiikin muisti -sarjan katselumaraton lauantaina 7. 11. klo 11–15 Musiikkitalon auditoriossa. Paikalla on myös sarjan tekijöitä ja muusikoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat