Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näetkö punaista? Katso pinkkiin.

Kulttuuri
 

Vaaleanpunainen on väri, joka herättää vahvoja reaktioita. Monen mielestä väri on vahvasti feminiininen, lapsekas tai vähintäänkin teini. Mutta pinkillä on muitakin ulottuvuuksia.

Tutkimusten mukaan tietty vaaleanpunaisen sävy on omiaan rauhoittamaan ihmistä. Tätä tietoa on käytetty hyväksi muun muassa maalaamalla vankilasellejä possunpunaiseksi. Näin on tehty esimerkiksi pari vuotta sitten Sveitsissä. Vankien mielestä maalausoperaatio oli kylläkin nöyryyttävä, lehdet kertoivat. Sellit olivat ”kuin pikkutyttöjen makuuhuoneita”.

Pinkkiä väriä on teoretisoinut muun muassa professori Alexander Schauss. Hän huomasi vuonna 1979, että nuoret ja terveet miehet menettivät huomattavasti voimiaan tuijotettuaan tiettyä pinkin sävyä. Tuijottamiseen ei tarvinnut uhrata tunteja, minuutti riitti.

Schaussin tutkimuksesta kerrotaan Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen erinomaisessa näyttelyssä 101 kaikkien puolesta. Se on parhaillaan esillä Helsingin Taidehallissa.

Yksi näyttelyn huoneista on maalattu juuri sillä oikealla vaaleanpunaisen sävyllä. Huone on oma teoksensa nimeltään Vapaaehtoinen antautuminen.

”Istu penkille ja tuijota väriä. Passivoiva vaikutus tuntuu jo minuutin jälkeen, ja aggressiivisuus muiden mielipiteitä kohtaan vähenee”, taiteilijat lupaavat.

101 kaikkien puolesta -videoinstallaatiossa pääsevät ääneen mielipiteet laidasta laitaan. Suomalaiset ottavat teoksessa kantaa esimerkiksi maahanmuuttoon, kasvissyöntiin ja siihen, mikä mahdollisuus ihmisellä on vaikuttaa omaan elämäänsä. Rakkaudesta puhutaan myös.

Kaikki mielipiteet pääsevät esiin samalla painoarvolla. Katsoja voi valita, haluaako kuulla omien kantojensa kanssa linjassa olevia kommentteja vai aivan toista ääripäätä. Tai voi valita, ainakin periaatteessa; kaukosäädin on yhden katsojan kädessä kerrallaan. Välillä pitää siis tyytyä toisten valintoihin. Jos verenpaine alkaa teosta katsellessa nousta, voi olla hyvä tietää, että pieni pinkillä maalattu nurkkaus on aivan vieressä.

”On suositeltavaa katsoa 101 kaikkien puolesta -videoinstallaatiota värin tuijottelun jälkeen”, ohjeistavat tekijät itse.

Värien vaikutukset on tunnettu ikimuistoisista ajoista. Paloautot eivät ole sattumalta punaisia tai kirurgintakit vihreitä.

Mutta mikä salaliitto mahtaa olla sen takana, että rakennettu ympäristö on yleisilmeeltään liian usein masentavan harmaata?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat