Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Byhyy! Isoltakin mieheltä pääsee Wagneria kuunnellessa kyynel

Kulttuuri
 
Liisa Takala / HS
Richard Wagnerin Valkyyrian loppukohtaus Kansallisoopperan produk tiossa. Valkyyria on osa Nibelungin sormus -tetralogiaa.
Richard Wagnerin Valkyyrian loppukohtaus Kansallisoopperan produk tiossa. Valkyyria on osa Nibelungin sormus -tetralogiaa. Kuva: Liisa Takala / HS

Richard Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogia eli tutummin ”Ring” kestää neljä pitkää oopperailtaa: ensin soi alle kolmen tunnin Reininkulta ja seuraavina iltoina Valkyyria, Siegfried ja Götterdämmerung eli Jumalhämärä tai epätarkemmin suomennettuna Jumalten tuho.

Olen istunut tai lusinut koko neljän illan Ringin läpi Bayreuthissa, Pietarissa ja pari kertaa Helsingissä. Aina sitä vaikuttuu ja välillä pitkästyy, mutta Götterdämmerungin viimeisten tahtien aikana iso mies päästää pienen kyynelen. Outo efekti, koska Götterdämmerung ei ole musiikillisesti Ringin paras ilta.

Kun kulttuuritoimitus nyt etsii Suomen itkettävintä taideteosta, efekti palasi mieleeni, vaikka Wagneria ei voi valita edes Kansallisoopperan Ring-produktiona.

Mistä efekti oikein johtuu?

En usko, että se johtuu vain pakaralihaksista lähtevästä helpotuksesta: nyt tämä istuminen loppuu!

Enkä edes siitä, että Wagner palaa viimeisissä tahdeissa Valkyyrian kohtaan, jossa Sieglinde saa tietää kantavansa kuolleen rakastettunsa lasta ja välttää itsemurhan. Götterdämmerungin lopussa sama ”lunastusaihe” antaa Jumalten tuhon jälkeen hivenen toivoa ihmiskunnalle.

Voi olla, että kyynel herahtaa ihan puhtaan musiikillisesti, kun jännitettä iltakausia kasvattanut harhalopukkeiden mestari Wagner viimein antaa musiikin lipua lopulliseen duurisointuun. Neljä iltaa kasvatettu jännite purkautuu!

Ei ihme, että reaktio on myös fyysinen.

Kun viimeksi istuin Ringin läpi Kansallisoopperassa, kuvittelin, että efekti ei enää toimisi, koska olin perin analyyttisessä tilassa. Lunastusaihe palasi lopun lähestyessä pari kertaa, mutta päätetyön kuivattamat silmäni eivät kostuneet.

Mutta sitten lunastusaihe palasi aivan viimeisissä tahdeissa, kaikesta korskeudesta puhdistettuna. Ja silloin se vierähti jälleen: kyynel.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat