Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Suomen sananvapaus uhattuna?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Julkisen sanan neuvoston uusi puheenjohtaja Elina Grundström arvelee, että sananvapaudella on Suomessa monta uhkaa. Onko näin?

Pekka Pääkkö
Anu Koivunen
Anu Koivunen

Mediatutkija Anu Koivunen: ”Tästä on helppo olla samaa mieltä, mutta lisäisin uhkiin vielä Yleisradioon kohdistuvat poliittiset paineet, kun sitä ei enää rahoiteta lupamaksuin. Sananvapautta ei edistä mielikuva siitä, että Yle olisi tiukassa poliittisessa ohjauksessa, jonkinlainen eduskunnan tai hallituksen media.

Olen huolissani siitä, että Yleisradion ja myös median yleensä mielletään olevan vallan palveluksessa. Tällainen ajattelu liittyy suoraan myös valesivustojen ja pseudojournalismin kaunaiseen retoriikkaan, jossa mediaa ja journalismia kyseenalaistetaan, syytetään elitistisiksi, ja ne joutuvat puolustelemaan asemaansa ja periaatteitaan.

Valesivustot samoin kuin natiivimainonta asettavat koko ajan enemmän vaatimuksia myös yleiselle medialukutaidolle. Journalismin tunnistaminen on kriisissä, ja monet tuntuvat kuvittelevan, että pelkkä asioiden jakaminen sosiaalisessa mediassa on journalismia. Tämä hapertaa journalististen prosessien tajua.

Tarvitaan journalistisen ammattitaidon kunnianpalautusta, ja se on toimittajien tehtävä.

Toisaalta natiivimainontaa ei voi eikä kannata kokonaan kieltää. Se on osa mainonnan muuttumista, jota on tapahtunut aina. Kun raja mainonnan ja journalismin välillä hämärtyy, joudumme pohtimaan ja keskustelemaan myös siitä, mitä kaupallinen media itse asiassa on ja miten sitä rahoitetaan.

Jos tarjolla on kaksi lehtiartikkelia uudesta tv-sarjasta, ja toisen tekemistä on sponsoroinut tuotantoyhtiö, jätänkö sen automaattisesti lukematta? Sehän voi olla tekstinä parempikin.”

Tomi Hinkkanen
Markus Leikola
Markus Leikola

Toimittaja Markus Leikola: ”Sananvapaus on perustuslain suojaama perusoikeus, jonka keskeinen sisältö on ennakkosensuurin kielto. Todella, luulon väärtillä, fiktiolla, poliittisella parodialla ja silkalla möykällä on kaikilla sama oikeus päästä lausujansa suusta ulos tai näppäimistöltä maailmalle. Internetin jälkeen maailmassa on toteutunut myös jokamiehen julkaisu- ja levitysoikeus, eikä tätä pysty peruuttamaan –mutta vapauteen olennaisesti kuuluvaa vastuuta tulee kyllä määritellä jatkuvasti uusiksi keskeneräisessä maailmassa.

Mukamedia sekä aitomedian ansaintalogiikkojen raju murros eivät niinkään uhkaa sananvapautta kuin kirittävät julkaisumonopolinsa menettäneiden perinteisten toimijoiden kilpailukykyä.

Olympiamotto citius, altius, fortius eli korkeammalta, nopeammin ja väkevämmin pitää kyllä median parhaimmiston hengissä uudessakin kilpailutilanteessa.”

Tuukka Ervasti
Taru Tujunen
Taru Tujunen

Viestintätoimisto Ellun kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen: ”En usko, että sananvapaus on uhattuna, mutta koetuksella se kyllä on. Maailman mullistukset, digitalisaatio, globalisaatio ja erilaiset megatrendit muuttavat ihmisten elämää dramaattisesti, samoin mediaa ja muuta kommunikaatiota. Ne vaikuttavat myös sananvapauteen.

Esiin nousee uusia kysymyksiä vastattaviksi ja asioita, joista ei ole aiemmin keskusteltu. Uudessa tilanteessa on pidettävä kiinni ihmisten perusoikeuksista ja journalismin periaatteista.

Se ei ole vain paha asia vaan sisältää myös mahdollisuuksia. Niin on myös natiivimainonnan suhteen. Sen kanssa on vain opittava elämään.”

Petri Krook
Matias Turkkila
Matias Turkkila

Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila: ”Sananvapaus on perinteisen median osalta Suomessa todellakin uhattuna, mutta valitettavasti suita on tukkimassa myös JSN itse etnisten taustojen mainitsemiskieltoineen. Samaa itsesensuurin linjaa ajaa moni muukin median tai viranomaisten edustaja. Maan lähihistorian rajuin siirtolaisvyöry tietenkin kärjistää tilannetta. Kansalaisten suita ei voi tukkia, mutta sen luottamuksen voi menettää, ja näin on valitettavasti käynyt. Vaihtoehtoisten sivustojen synty on suoraa seurausta tästä.

Sananvapauteen kuuluu mahdollisuus sen sanomiseen, mitä muut eivät halua kuulla. Siihen kuuluu myös oikeus tuottaa räävitöntä höpinää. Oikeus olla hölmö, rivo, loukkaavakin. Eihän se mukavaa ole, ja harva arvonsa tunteva media moista sivuilleen haluaa. Mutta missä on sanottu, että kaiken verkkoon kirjoitetun pitäisi olla kirjoitusasultaan kaunista, tyylillisesti etevää tai edes totta? Suuri osa aikuisten päivittäin kuluttamasta informaatiosta on joka tapauksessa värittynyttä ja/tai sepitteellistä.

Verkossa toimitaan kansalaisten ehdoilla. Perinteinen media ei voi sanella verkon sääntöjä eikä asettaa itseään kansalaisten yläpuolelle. Jos perinteinen media haluaa toimia verkossa, sen tulee hyväksyä verkon anarkistinen luonne. Perinteinen media ei pysty muuttamaan verkkoa kliiniseksi alustaksi, joka olisi toimitusten säädeltävissä. Ne toimijat, jotka ymmärtävät verkon luonteen, voivat menestyä – taloudellisestikin.

Natiivimainonta ja itsesensuuri ovat journalismin antiteesejä. Median tulisi valvoa kaupallisia tahoja ja palvella suurta yleisöä. Valitettavasti natiivimainonnan ja sensuurin vallitessa asiat kääntyvät päälaelleen. Palveltavaksi nousee kaupallisuus ja valvonnan kohteeksi joutuu suuri yleisö.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat