Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kirjaston viikon kirja tarjoaa sensuellin rikosviritelmän vanhassa Helsingissä – voit ladata sen nyt

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Nina Hurma esikoiskirjansa ilmestymisen aikoihin kaksi vuotta sitten.
Nina Hurma esikoiskirjansa ilmestymisen aikoihin kaksi vuotta sitten. Kuva: Kimmo Räisänen

Viihteeseen, sen uuteen uskallettuun haaraan Yönpunainen höyhen ei tuo mitään uutta. Kaikki on jo nähty edestä, takaa ja sivulta, apuvälineillä ja ilman.

Mutta kotimaista, tuoppiin nauravaa ja itkevää dekkarigenreä Nina Hurma laventaa mukavasti. Kuvioihin astuu seksuaalisesti aloitteellinen nainen, jonka paras akti myös kuvataan asiallisen yksityiskohtaisesti.

Kyse ei ole huokeasta tirkistelystä vaan hyvän kirjoittajan tavasta kunnioittaa henkilöhahmojaan ja kenen tahansa elämänjanoa. Kas näin palavasti kirjan pari palvoo toisiaan, kun tilaisuus viimein tulee, ja tätä he toisilleen ovat. Eikö olisi jopa pelkuruutta jättää sessio kuvaamatta?

Sensuellin tekijänimen itselleen ottanut esikoiskirjailija herättelee eloon 1920-luvun Helsinkiä. Esimerkiksi silloin, kun öisellä ajelulla ”ohi lipui valtava, vielä autio eduskuntatalon työmaa”. Ja kuinka ollakaan, juuri nyt hämärissä eduskuntatalo on jälleen työmaa ja tekee täsmälleen saman vaikutelman!

Nina Hurma on perehtynyt kuvaamaansa aikakauteen ja käyttää yksityiskohtia mallikkaasti.

Yönpunaisessa höyhenessä (2013) Pitkäsilta jakaa Helsingin kahdeksi eri maailmaksi, ja hiljan käydyn sisällissodan jäljet näkyvät rakennusten lisäksi myös ihmisissä, jotka pyristelevät salakuljetetun pirtun voimin uuden, reklaamien ajan iloihin. Niin sanotun jazz-ajan suomalainen versio on tässä nupullaan.

Mies, oli hän sitten rosvo tai pollari, saa tehdä jo melkein mitä tahansa. Vaan entäs nainen?

Voi sanoa, että turmeluksen ja riettauden roolijako on vähintäänkin epätasainen.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat