Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanilaisohjaaja ihmettelee kauppojen ympärivuorokautista aukioloa Suomessa: ”Mitä eduskunta oikein suunnittelee?”

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
”Lama muuttaa arvomaailmaamme ja antaa mahdollisuuden pohtia, mikä on elämän tärkein sisältö”, Toshiki Okada pohtii.
”Lama muuttaa arvomaailmaamme ja antaa mahdollisuuden pohtia, mikä on elämän tärkein sisältö”, Toshiki Okada pohtii. Kuva: Markus Jokela / HS

Toshiki Okada, yksi Aasian tunnetuimmista teatteriohjaajista, näyttää epäuskoiselta. Hän on juuri kuullut, että eduskunta aikoo vapauttaa kauppojen aukioloajat.

”Siis MITÄ Suomen eduskunta oikein suunnittelee? Että kaupat voisivat olla auki ympäri vuorokauden? Miksi se ehdottaa tuollaista? Mitä kansa sanoo?”

Artikkeliin liittyvät

42-vuotias Okada on tuonut Helsinkiin näytelmänsä Super Premium Soft Double Vanilla Rich. Baltic Circle -teatterifestivaalille saapuva, ympäri maailmaa kiertänyt esitys käsittelee kulutusyhteiskuntaa ja sitä, miksi kauppojen ei kenties kannattaisi olla auki joka hetki.

”Aloin työstää näytelmää vierailtuani riittävän monta kertaa Euroopassa, jossa monet kaupat ovat sunnuntaisin ja myöhään illalla kiinni. Se on eurooppalaisen ja japanilaisen kulutuskäyttäytymisen ero. Japanissa ei ajatella, että viikossa voisi olla monta tuntia tai jopa yksi päivä, jolloin ihmiset eivät osta juuri mitään. Pidän ajatuksesta kovasti.”

Kuluttaminen on silti elämäntapa myös Euroopassa ja Suomessa, Okada sanoo.

”Luulen, että näytelmä provosoi suomalaisia. Suomalaiset peilaavat teosta suomalaisen kulutusjuhlan kautta.”

Sitten Okada pudistelee päätään.

”Niin, täällä Itä-Euroopassahan kaupat ovat jo nyt auki enemmän kuin monissa Länsi-Euroopan maissa. Mutta te olette nyt siis ehkä lähdössä Japanin tielle? Ja kansa kannattaa sitä? Vau.”

Yhden kaupan elämää seuraava Super Premium sijoittuu Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeiseen Japaniin. Maanjäristyksellä ja sitä seuranneella onnettomuudella oli seurauksia Okadan ja tämän teatteriseurueen Chelfitschin toimintaan. Seurue muutti Jokohamasta Tokion kupeesta kauas etelään, Kumamotoon.

Teokset ovat sivunneet onnettomuutta, mutta parhaiten Okadan tuotannosta tunnetaan näytelmät, joissa hän käsittelee Japanin niin sanottua kadotettua sukupolvea. Sitä edustaa myös osa Super Premiumin hahmoista.

Kadotetulla sukupolvella tarkoitetaan noin nelikymppisiä japanilaisia, joihin Okada itsekin kuuluu. He olivat teinejä, kun Japanin talouskupla puhkesi 1990-luvun alussa.

”Kasvoimme ajatellen, että tulevaisuutemme olisi turvattu samalla tavalla kuin vanhemmillamme.”

Todellisuus oli toinen: tarjolla ei ollutkaan vakaata työuraa vaan työttömyyden ja pätkätöiden kierre.

”Japanissa ei ole sukupolvisotaa tai mitään sellaista. Mutta vanhempiemme sukupolven on joskus vaikea ymmärtää meitä. Eläke-eduistaan he eivät tingi.”

Kuulostaa tutulta Suomessakin. Miten kadotettu sukupolvi on alkanut ratkaista asiaa?

Okada hymähtää.

”Ei siihen ole löydetty ratkaisua. Varmaa on, että nykyisellä ultraoikeistohallituksella mikään ei ratkea. Mutta nykyisillä parikymppisillä on vielä vaikeampaa. He ovat tosin alkaneet taistella vastaan, mikä herättää toivoa. Kesällä oli suuria hallituksenvastaisia, oikeistopolitiikkaa kritisoivia mielenosoituksia.”

Japania lähes keskeytyksettä hallinnut Liberaalidemokraattinen puolue on innoittanut Okadaa taiteellisesti.

”Entinen pääministeri Tarō Asō totesi, että köyhien tai työttömien ei pitäisi mennä naimisiin tai tehdä lapsia. Se on aivan hullu neuvo Japanissa! Kirjoitin siitä näytelmän.”

Kadotetun sukupolven turhautumisesta syntyi myös kipinä Helsingissä nähtävään näytelmään.

”Jos talousvaikeuksista on syntynyt jotain hyvää, niin se, että jotkut meistä alkoivat ajatella talouskasvua ja kuluttamista eri tavoin kuin vanhempamme. Lama muuttaa arvomaailmaamme ja antaa mahdollisuuden pohtia, mikä on elämän tärkein sisältö.”

Mikä sitten on ohjaajan mielestä suurin ongelma kuluttamisessa?

”Se ei tee ihmisistä onnellisempia, vaikka joskus saattaa vaikuttaa siltä.”

Eivät suomalaisetkaan tule onnellisemmiksi siitä, että saavat käydä keskiyöllä kaupassa, ohjaaja arvelee. Hän suosittelee kuluttamisen vähentämistä.

Mutta mitä tapahtuu Japanille, jos muu maailma vähentää merkittävästi kulutusta ja lakkaa ostamasta japanilaisia tuotteita?

”No, yhä pahemmassa lirissähän me siinä tapauksessa olemme.”

Baltic Circle -festivaali Helsingissä 10.–14. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat