Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainosrahojen uusjako muuttaa yhteiskuntaa ja markkinointiviestien muotoa

Kulttuuri
 
Yhdysvalloissa perinteinen media julkaisee artikkeleita, joita rahoittaa jokin ulkopuolinen taho. Esimerkiksi tässä New York Timesissa julkaistussa artikkelissa kerrotaan naisvankilasta. Jutun on kustantanut Netflix, jolla on aihepiiristä kertova Orange is the New Black -niminen tv-sarja.
Yhdysvalloissa perinteinen media julkaisee artikkeleita, joita rahoittaa jokin ulkopuolinen taho. Esimerkiksi tässä New York Timesissa julkaistussa artikkelissa kerrotaan naisvankilasta. Jutun on kustantanut Netflix, jolla on aihepiiristä kertova Orange is the New Black -niminen tv-sarja.

Mainostaminen ja markkinointi on ollut demokratian kannalta olennaista liiketoimintaa, sillä sillä on rahoitettu karkeasti ottaen noin puolet kaupallisesta journalismista. Nyt yhä suurempi osa mainonnasta on sellaista, ettei sen sivutuotteena rahoiteta yhteiskunnan valtaapitävien valvontaa.

Journalismia rahoittavan mainonnan osuus on selvässä laskussa. Mediamainonta on pudonnut vuosina 2010–2014 lähes 1,35 miljardista eurosta 1,17 miljardiin euroon.

Edelleen journalistiset uutisvälineet niin lehdissä ja verkossa keräävät eniten mainoksen ympärille silmäpareja. Viime vuonna ensimmäistä kertaa sähköinen media kokonaisuutena ohitti mainoseuroissa painetun median.

Satojen tuhansien ihmisten yleisön lisäksi perinteisellä painetulla medialla on etunaan se, että lehtimainonta on varsin tehokasta ja se ärsyttää ihmisiä kaikkein vähiten. Tämä kävi viimeksi ilmi Sanomalehtien liiton viime viikolla julkaisemasta kyselystä.

Verkossa puolestaan mainontaa voi helpommin suunnata halutulle kohderyhmälle, mutta se vaatii uudenlaista osaamista. Ei ihme, että erilaisten markkinointialan neuvojien määrä on kasvussa.

Suomalaisen journalismin rahoituksen kannalta ongelma on se, että suurin piirtein puolet tämän vuoden tammi–kesäkuun 139 miljoonan euron verkkomainontarahasta menee pääosin Googlen, Facebookin ja Youtuben kaltaisille yhdysvaltaisille yhtiöille. Toinen puolisko kakusta jakautuu pääosin Sanomalle ja Almalle.

Kansainväliset yhtiöt pelaavat eri säännöillä kuin suomalaiset. ”Niitä eivät esimerkiksi koske alkoholin mainostuskiellot samalla tavalla kuin suomalaistoimijoita”, Markkinointiviestinnän toimistojen liiton toimitusjohtaja Tarja Virmala sanoo.

Journalismin rahoituksen uutena hankaluutena ovat amerikkalaisyhtiöiden mainostenestämisohjelmat, joilla kuluttaja voi estää esimerkiksi mediayhtiöiden videomainoksia. Applen kauppa jo jakaa mainosestäjiä.

Markkinoijat ovat alkaneet käyttää verkossa keinoja, joissa ne eivät tarvitse journalistista sisältöä vetoavukseen. Mainosmyynnin ongelma kun on sekin, että ihmiset eivät usein pidä verkkosivuilla silmille hyppivistä mainoksista.

Siksi verkossa julkaistaan nyt runsaasti markkinointihenkisiä blogeja ja niin sanottua natiivimainontaa, jossa journalismia muistuttavalla sisällöllä voitetaan kuluttajan mielenkiinto ilman ärsytystä.

Muutkin kuin mediayhtiöt ovat alkaneet palkata toimittajia viestimään itsestään. Yrityksistä on tulossa sisällöntuottajia, vaikka niiden päätoimiala olisi aivan muu.

Myös perinteinen media julkaisee jo artikkeleita, joita rahoittaa jokin ulkopuolinen taho. Näin tekee jo esimerkiksi amerikkalainen laatulehti The New York Times.

Perinteinen media eroaa verkkomarkkinoijista siinä, että mediayhtiöt ovat sitoutuneet journalismin sääntöihin ja perinteisen median artikkeleissa pitää selvästi kertoa, jos ne ovat ilmoituksia.

Alman toimitusjohtaja Kai Telanne sanoo, että todennäköisesti kuluttajien pitää olla valmiita maksamaan nykyistä suurempi osuus journalismista, jos he haluavat, että Suomessa on esimerkiksi poliittisen ja taloudellisen vallan vastavoimana riittävän vahvoja medioita.

”Median pitää säilyttää oma auktoriteettinsa yhteiskunnassa. Se tapahtuu vain niin, että tehdään sellaista laadukasta journalismia, että kuluttajat ovat valmiita siitä maksamaan”, Telanne sanoo.

Tarkennus: Tämän vuoden verkkomainontaraha, 139 miljoonaa euroa, sisältää ajanjakson tammi–kesäkuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat