Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kengissä yhtyvät kipu ja mielihyvä – pylväskengät antoivat naiselle jopa puoli metriä lisämittaa

Kulttuuri
 
Dan Lowe
Caroline Grovesin (s.1959) suunnittelemat papukaijakengät (2014) nahkaa, silkkiä, satiinia.
Caroline Grovesin (s.1959) suunnittelemat papukaijakengät (2014) nahkaa, silkkiä, satiinia. Kuva: Dan Lowe
Fakta

Sotasankari innoitti kumisaappaan tekijöitä

 Lontoon Victoria & Albert -museon kokoelmissa on 2 000 paria kenkiä 3 000 vuoden ajalta.

 Todennäköisesti vanhin säilynyt kenkäpari on egyptiläiset kaislasta punotut jalkineet 1550–1070 eaa.

 Roomalaiset alkoivat tehdä sandaaleja varta vasten käyttäjän mittojen mukaan.

 Kiinassa "hyvien perheiden" tyttöjen jalat sidottiin eli typistettiin noin 1000-luvulta lähtien. Julma käytäntö kiellettiin 1911.

 Aurinkokuningas eli Ranskan Ludvig XIV toi muotiin 1600-luvulla punaiset kengänkorot ja -pohjat, joita matkittiin myös Englannin hovissa.

 Brittiläinen sotasankari, Napoleonin Waterloossa lyönyt Wellingtonin herttua tunnettiin myös säärtä nuolevista saappaistaan. 1850-luvulla Wellington-saappaita ruvettiin valmistamaan kumista. Syntyi kumisaapas.

Lähde: Victoria & Albert -museo

Lontoo

Onneksi ei tarvinnut elää ylimystönaisen tai kurtisaanin elämää 1500- ja 1600-lukujen Venetsiassa. Silloin ei olisi koskaan päässyt kirmailemaan ulkona vapaasti.

Asuun kuuluivat nimittäin chopine-jalkineet, jotka puettiin varsinaisten kenkien päälle. Pylväsmäiset chopinet antoivat naiselle jopa puoli metriä lisää mittaa.

Niiden ensisijainen tarkoitus oli suojata puvun helmoja kuralta, mutta toissijainen tarkoitus oli lisätä kantajansa statusta. Mitä korkeammat chopinet, sitä hienompi rouva.

Puisilla korokekengillä ei tietenkään voinut kävellä. Tukea antoivat palvelijat, yksi kummassakin kainalossa.

Kengät ovat etenkin naisille suunnattujen viihdeohjelmien ja lehtien vakiomateriaalia. Kenkäparien keräilystä on tullut sosiaalisesti hyväksyttävä tapa toteuttaa asiallisenkin persoonan kevyempää puolta.

Kengät eivät ole kuitenkaan koskaan olleet pelkkiä käyttötavaroita. Kengillä on näytetty, kellä on valtaa ja rahaa, ja kenen pitää alistua. Etenkin miehet ovat olleet kärkkäitä koreilemaan kengillä.

Rahvas on tietysti kulkenut paljasjaloin vuosituhannet. Kenkien historia on hyväosaisten historiaa.

Lontoolaisen Victoria & Albert-museon kenkänäyttely Shoes: Pleasure and Pain (Mielihyvän ja kivun kengät) valottaa kenkien kulttuurihistoriallista ja yhteiskunnallista puolta. Mukana on 250 paria kenkiä eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta.

Kuraattori Helen Perssonin kokoama näyttely muistuttaa, että kengillä on iso rooli kansansaduissa ja mytologioissa.

Kaikkien tuntemasta Tuhkimo-sadusta löytyy oma versio monista kulttuureista, vanhimmat noin tuhannen vuoden takaa. Tuhkimo-tyttö pääsi elämässä eteenpäin (eli hyviin naimisiin), kun kenkä mahtui jalkaan.

Mutta on pojillakin omat kenkäsatunsa. Niissä kengät tai saappaat antavat yliluonnolliset voimat, joiden avulla kantajasta tulee sankari.

Nykyajan kenkätehtailijat hyödyntävät vanhoja taruja markkinoinnissaan. Oikeat kengät eivät ole vain kengät – ne ovat avain menestykseen ja onneen.

Jalkineiden historiaan kuuluu paljon kipua. Useimmiten kivusta saivat kärsiä naiset. Pahinta kidutusta kärsivät kiinalaiset naiset, joiden jalat sidottiin jo pikkutyttöinä. Töpöiksi vuosien mittaan surkastuneet jalat viestivät muille, että tyttö on hyvää vaimomateriaalia.

Sidotuilla jaloilla ei voinut kävellä, vaan nainen pääsi ulos vain kannettuna. Silkkisiin lootuskenkiin piilotetut miniatyyrijalat saattoivat näyttää kiinalaismiesten silmissä siroilta. Naisille ne merkitsivät loppuiän tuskaa. Typistetyissä jaloissa muhivat myös tulehdukset.

Viktoriaanisessa 1800-luvun Englannissa keski- ja yläluokan naisia hallittiin kengillä hienovaraisemmin. Naiset käyttivät ohutpohjaisia tossuja, joilla ei pärjännyt ulkotiloissa.

1600- ja 1700-luvun eurooppalaishoveissa vallitsi kuitenkin suhteellinen tasa-arvo, kun sekä miehet että naiset koikkelehtivat koroissa.

Hoveissa miesten kengät solkineen ja kirjailuineen olivat vähintään yhtä koristeltuja kuin naistenkin jalkineet. Ranskan Aurinkokuningas Ludvig XIV esiintyi korkeissa koroissa – mieluiten punaisissa.

Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n rakastajatar Madame de Pompadour puolestaan teki kuuluisaksi pistokkaat, jotka oli helppo potkaista jalasta pois. Pistokkaat koettiin erityisen eroottisiksi. Madame Pompadour oli tunnettu myös korkeista Pompadour-koroistaan.

Seksuaalisuus onkin liittynyt aina läheisesti kenkämuotoiluun. V & A:n näyttely esittelee myös tätä puolta kenkäfetisseineen. Mukaan kategoriaan ovat päässeet myös ronskit miesten nahkasaappaat ja suomalainen homoikoni Tom of Finland.

Shoes: Pleasure and Pain. Lontoon V & A-museossa 31. tammikuuta 2016 asti.

Victoria & Albert -museo
Chopine-tyyppisillä jalkineilla ei juostu.
Chopine-tyyppisillä jalkineilla ei juostu.
Victoria & Albert -museo
Silkkiä typistetyille jaloille. – Kiina, 1800-luvun loppu.
Silkkiä typistetyille jaloille. – Kiina, 1800-luvun loppu.
Jaron James
Atalanta Wellerin (s. 1978) Scotty-saapikkaiden materiaali on nahkaa ja poluyuretaania, 2010.
Atalanta Wellerin (s. 1978) Scotty-saapikkaiden materiaali on nahkaa ja poluyuretaania, 2010.
V&A Museum
Coxton Shoe -yrityksen miesten kengät 1900-luvun alusta. Nahkaa on käsitelty muun muassa marmoroimalla.
Coxton Shoe -yrityksen miesten kengät 1900-luvun alusta. Nahkaa on käsitelty muun muassa marmoroimalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat