Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisella elokuvalla menee lujaa – taas kaikkien aikojen katsojaennätys

Kulttuuri
 
Terhi Ylimäinen
Luokkakokous on tällä hetkellä vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Elokuvan pääosissa näyttelevät Jaajo Linnonmaa, Sami Hedberg ja Aku Hirviniemi.
Luokkakokous on tällä hetkellä vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Elokuvan pääosissa näyttelevät Jaajo Linnonmaa, Sami Hedberg ja Aku Hirviniemi. Kuva: Terhi Ylimäinen

Suomalaiset elokuvat ovat tehneet uuden katsojaennätyksen, kertoo Suomen elokuvasäätiö tiedotteessaan.

Jo tässä vaiheessa vuotta kotimaiset elokuvat ovat keränneet katsojia enemmän kuin koskaan aiemmin modernin katsojatilastoinnin aikakaudella. Tilastoja on kerätty vuodesta 1970.

Suomi-elokuviin on vuoden alusta myyty yhteensä jo noin 2 385 000 lippua.

Edellinen ennätys oli vuodelta 2012. Tuolloin vuoden aikana suomalaisia elokuvia kävi katsomassa 2 357 000 ihmistä.

Eniten katsojia on kerännyt tänä vuonna Taneli Mustosen ohjaama komedia Luokkakokous. Sen on nähnyt 506 000 katsojaa.

Elokuva nousi samalla 2000-luvun toiseksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Enemmän katsojia on kerännyt Pahat pojat, joka sai katsojia 615 000 vuonna 2003.

Kahden miljoonan katsojan raja ylittyi jo neljännen kerran kuuden vuoden aikana. Aiemmat vuodet olivat 2010, 2012 ja 2014.

Kaikkiaan Suomen elokuvateattereissa on tänä vuonna käynyt jo noin 7,2 miljoonaa katsojaa. Kotimaisten elokuvien katsojaosuus kaikista elokuvateatterikäynneistä on yli 30 prosenttia. Osuus on yksi Euroopan parhaimmista.

Suomen elokuvasäätiö arvioi, että katsojasuosioon on vaikuttanut kotimaisen elokuvatarjonnan monipuolistuminen. Teattereihin on tullut tänä vuonna ensi-iltaan 28 uutta kotimaista elokuvaa.

Niistä kahdeksan on ylittänyt 100 000 katsojan rajan. Mukana on niin jännitystä (Vares – Sheriffi), komediaa (Viikossa aikuiseksi, Luokkakokous, Napapiirin sankarit 2), lastenelokuvaa (Risto Räppääjä ja Sevillan saituri, Onnelin ja Annelin talvi), toimintaa (Big Game) kuin draamaakin (Kätilö).

Loppuvuoden aikana teattereihin on tulossa vielä viisi uutta kotimaista elokuvaa.

Elokuvateattereiden kävijämäärien kasvuun on Elokuvasäätiön mukaan vaikuttanut myös elokuvajakelun digitalisoituminen. Se on mahdollistanut elokuvien levityksen nopeammin ja laajemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat