Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New York kutsuu Esa-Pekka Salosta

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Ei ole tavanomaista, että maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvat lehdet New Yorker ja New York Times käyttävät toistuvasti arvovaltaansa saadakseen säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salosen New Yorkin filharmonikkojen seuraavaksi musiikilliseksi johtajaksi.

Viimeksi 6. marraskuuta New Yorkerin musiikkitoimittaja Alex Ross totesi, että kiinnostavin nimi tehtävän keväällä 2017 jättävän Alan Gilbertin seuraajaksi olisi Salonen, jonka 17 vuotta Los Angelesin filharmonikkojen johdossa merkitsi orkesterille ”kulta-aikaa”.

Gilbertin kantaohjelmiston johtamista ei aina arvosteta, mutta sitä hienommin hän on uudistanut New Yorkin filharmonikkojen ohjelmistoa, suomalaisia suosien. Hän otti ensin Magnus Lindbergin ja nyt Esa-Pekka Salosen orkesterinsa nimikkosäveltäjän pestiin. Salonen on pitkään halunnut lisää aikaa säveltämiselle, ja nyt hän tekee esimerkiksi sellokonserttoa Yo-Yo Malle.

Salosella on siis toinen jalka sisällä New Yorkin filharmonikoissa, mutta Music directorin pesti olisi raskaampi hallinto- ja varainkeruutöineen. Euroopassa ylikapellimestareilla on hallintotöitä vähemmän, mutta Salonen ei välttämättä jatka Lontoon Philharmonia Orchestran johdossa nykykauden jälkeen.

”Olen ollut ylikapellimestarina tasan 30 vuotta putkeen, mikä keskivertotoimitusjohtajalle olisi jo epätavallisen pitkä työura”, Salonen kertoo Helsingin Sanomille. ”Vapaus valita työt ja ajankohdat ilman massiivista institutionaalista vastuuta tuntuu yhä tärkeämmältä. Opettaminen ja ylimalkaan nuorten kanssa työskenteleminen tuntuu myös tärkeämmältä nykyään.”

Toisaalta kapellimestarin työn arvostetuimpia piirteitä on pitkäjänteinen orkesterinrakentaminen, jota ei vierailupohjalla tai lyhyin residenssein ehdi tehdä. Tasan kaksi vuotta sitten hän totesi HS:lle: ”Minussa voi olla vielä jäljellä yksi veto uuden orkesterin johdossa. Mutta sen pitää sitten tuntua siltä ainoalta oikealta.”

”Mitään lopullista päätöstä asian suhteen en ole vielä tehnyt”, Salonen myöntää nyt. ”Olen vain ymmärtänyt, että antoisa taiteellinen suhde orkesteriin ei perustu hierarkiaan ja titteleihin, vaan ihmisten väliseen avoimuuteen, herkkyyteen ja kunnioitukseen.”

Hän muistelee saaneensa nuoruudessaan ”Erittäin Kuuluisalta Henkilöltä” neuvon erään työtarjouksen suhteen. ”Titles are useless. They mean little. You can’t eat or fuck them. Only music matters.” (Perhelehtikäännös: tittelit ovat hyödyttömiä. Ne merkitsevät vähän. Niitä ei voi syödä eikä niiden kanssa voi mennä sänkyyn. Vain musiikki merkitsee.”) Kuka kuuluisuus ohjeen antoi? ”Ööh, säästän sen muistelmiini”, Salonen vastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat