Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskan Muhammed-piirrosten julkaisija jättää työnsä: ”Vapaus on joutunut ahtaalle Euroopassa”

Kulttuuri
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Flemming Rose kävi muutama viikko sitten Suomessa, kun hän osallistui sananvapautta käsitelleeseen Yle Forumiin Helsingin yliopistossa.
Flemming Rose kävi muutama viikko sitten Suomessa, kun hän osallistui sananvapautta käsitelleeseen Yle Forumiin Helsingin yliopistossa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Muhammed-pilapiirrokset vuosikymmen sitten tilannut ja julkaissut tanskalaistoimittaja aikoo jättää työnsä, kertoo uutistoimisto AFP.

Jyllands-Posten-sanomalehden toimittaja Flemming Rose kertoi maanantaina, että hän aikoo keskittyä jatkossa uraansa kirjailijana sekä poliittisena kommentaattorina.

”Haluan käyttää enemmän aikaani kirjojen kirjoittamiseen sekä keskusteluun osallistumiseen Tanskassa ja ulkomailla. Vapaus on joutunut ahtaalle Euroopassa alati kasvavan monimuotoisuuden vuoksi”, Rose kertoi sanomalehdelle.

”Se on tärkeä keskustelu, joka määrittelee koko Euroopan tulevaisuuden.”

Rose toimi vuonna 2005 Jyllands-Postenin kulttuuritoimituksen esimiehenä, kun hän tilasi 12 satiirista piirrosta profeetta Muhammedista. Hänen ideanaan oli kokeilla pilapiirrosten avulla, onko sananvapaus kaventunut Tanskassa maahan muuttaneiden muslimien vaikutuksesta.

Pilakuvien julkaisu sai aikaan useita väkivaltaisia mielenosoituksia muslimimaissa ja aiheutti Tanskan lähihistorian pahimman kansainvälisen kriisin.

Kiistanalaisimman piirroksen tehnyt pilapiirtäjä Kurt Westergaard yritettiin murhata omassa kodissaan. Westergaardin kuvassa Muhammedilla oli turbaanissaan pommi.

Sarjakuvat julkaistiin myös ranskalaisessa satiirilehdessä Charlie Hebdossa vuonna 2006. Tammikuussa islaminuskoinen asemies hyökkäsi Charlie Hebdon toimitukseen ja surmasi 12 ihmistä.

Rose, 57, on elänyt kuvien julkaisusta asti poliisin suojeluksessa. Jyllands-Postenia kohtaan on yritetty hyökätä jo monta kertaa, minkä takia toimitusta on suojeltu tarkoin turvatoimin.

”On paljon asioita, joista Jyllands-Postenin täytyy kiittää Flemmingiä. Kaikki ne 16 vuotta, jotka hän on ollut lehdessä töissä, hän on tehnyt erinomaista työtä”, kirjoitti Jyllands-Postenin päätoimittaja Jorn Mikkelsen.

Sanomalehden päätös julkaista pilapiirrokset vuonna 2005 herätti Tanskassa paljon kritiikkiä. Monet toimittajat syyttivät nimenomaan Rosea kuvien julkaisusta.

Maaliskuussa Tanskan journalistit kuitenkin palkitsivat hänet. Palkintoperustelujen mukaan Rose on ”vahva ja keskeinen tekijä kansainvälisessä, sananvapautta koskevassa keskustelussa”.

Flemming Rose on toiminut vuodesta 2010 lähtien Jyllands-Postenin ulkomaantoimittajana. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa ilmaisunvapaudesta monikulttuurisessa maailmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat