Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helvetti siellä, perkele tuolla – suomalainen viihde opettaa lapset kiroilemaan

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

”Nyt tyttö ****lauta.”

”Voi per****.”

”Mä olen niin ***tanan tunnollinen.”

Tekisi mieli vajota maan alle. Tai ainakin tekisi mieli repäistä kaukosäädin itselleen, napsauttaa telkkari pois päältä ja huutaa: ”Hajaantukaa, täällä ei ole enää mitään nähtävää.”

On lauantai-ilta, ja menossa laatuaika perheen kanssa. Sukulaislapset ovat tulleet viikonlopuksi kyläilemään, ja päivän askareiden jälkeen on keksitty katsoa koko porukalla Putousta.

Nämä piltit eivät ole sitä aiemmin nähneet, mutta tämä täti on kuullut, että sitä on kehuttu koko perheen viihdeohjelmaksi. Nyt voisi vähän viihtyä!

Mutta apua. Aika pian tajuan jotain, mitä en ole ikinä tajunnut sarjaa aikuisseurassa katsoessani: siellähän kiroillaan vähän väliä.

Ei paljon mutta kiroillaanpa kuitenkin. Helvetti siellä, perkele tuolla, paskaa siellä, täällä ja tuolla.

Lapsethan riemastuvat saman tien.

”Kuulitko, se sanoi taas sen kielletyn sanan”, 6-vuotias pojannaskali supattaa veljelleen, kun Joonas Nordmanin esittämä Juha Sipilä puhuu ”paskasta kesäteatterista” tai kun Angela Merkel kehuu itseään ”***tanan tunnolliseksi”.

Lopussa vielä Riku Niemisen esittämä viihdetaiteilija Tapio Nautavaara räjäyttää pankin ja pamauttaa ilmoille hellittelynimensä. Se on ”mul**u”.

Kohta lasten leikeissä kajahteleekin jo monia uusia, jänniä sanoja, joita sanavarastoon ei ole aiemmin kuulunut.

Argh. Ihan tätä kulttuuria en olisi halunnut sukulaislapsilleni välittää.

Mutta tätä se kulttuuri nyt on. Suomalaiseen viihteeseen on pesiytynyt vahva kiroilun tapa.

Se on jo täysin sisään kirjoitettua ja ilmeisesti aika tavalla hyväksyttyäkin. Näin voisi päätellä siitä, että kiroilu vain lisääntyy ja lisääntyy.

Olen saanut palautetta musiikinopettajilta, joilla on jo täysi työ raakata tunneille lasten ja nuorten suosimia nykylauluja, joissa ei kiroiltaisi.

Ilmeisin esimerkki nykymusiikkiin pesiytyneestä kiroiluperinteestä on tietenkin pikkulastenkin ihannoima Cheek. Uutuuslevy Alpha Omega ei ole ehtinyt soida kuin kaksi minuuttia, kun puhutaan jo ”huoramaisesta kusettajasta”. Ja lisää seuraa.

Itsestään kertovassa dokumentissakin Cheek viljeli v-sanaa jatkuvasti.

Radion poppikanavat ovat lapsiaan liialta kiroilulta suojeleville vanhemmille täysi mahdottomuus. Avaapa vain kanava, ja jo siellä on Roope Salminen hokemassa ”madafakin darraa”.

Eikä tämä ole mikään nykyhetken ilmiö: vanha kunnon PMMP:kin viljeli kirosanoja lauluissaan.

Kiroiluvapaa television viihdeohjelma on jo todellinen harvinaisuus, ja kyllä niitä elokuvissakin kuulee aivan mukavasti.

Kiroilu saa aina heti selityksiä. Yleisin selitys on, että se liittyy kulttuuriin.

Billy Elliot -musikaalissa saa kiroilla, koska musikaali kuvaa brittiläistä työväenkulttuuria, jossa nyt vaan kuuluu kiroilla.

Cheekin kiroilukin on ok, koska räppikulttuuriin nyt vaan kuuluu kiroilu.

Ja jos Maija Vilkkumaa, Haloo Helsinki ja kumppanit puhuvat lauluissaan vaikkapa helvetistä, niin sekin on ihan normaalia, tavallista. Kirosanat ovat vain ohimeneviä, mitäs tuosta, sanotaan.

Mutta entä kun lähestulkoon joka paikassa kiroillaan. Kun kaikki lasten esikuvatkin kiroilevat. Minkälaisen viestin tämä lapselle antaa – ja miten sitten käy?

Sitten käy niin kuin on jo käynyt. Monille lapsille ja nuorille v-sana on kuin välimerkki. Kirosanat kuuluvat puheeseen yhtä luontevasti kuin pilkku että-sanan ja kun-sanan eteen.

Sellaisia suomalaisiako me todella haluamme kasvattaa?

Jos emme, sitten kiroilun voisi lopettaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat