Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viihde opettaa lapset kiroilemaan

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Nyt tyttö ****lauta.”

”Voi per****.”

On lauantai-ilta, sukulaislapset ovat tulleet viikonlopuksi kyläilemään. Päivän askareiden jälkeen on keksitty katsoa koko porukalla Putousta. Sitä on kehuttu koko perheen viihdeohjelmaksi.

Nyt voisi vähän viihtyä!

Mutta apua. Aika pian tajuan jotain, mitä en ole ikinä tajunnut sarjaa aikuisseurassa katsoessani: siellähän kiroillaan vähän väliä.

Lapsethan riemastuvat saman tien.

”Kuulitko, se sanoi taas sen kielletyn sanan”, 6-vuotias pojannaskali supattaa veljelleen, kun Joonas Nordmanin esittämä Juha Sipilä puhuu ”paskasta kesäteatterista” tai kun Angela Merkel kehuu itseään ”***tanan tunnolliseksi”.

Argh. Ihan tätä kulttuuria en olisi halunnut sukulaislapsilleni välittää.

Mutta tätä se kulttuuri nyt on. Suomalaiseen viihteeseen on pesiytynyt vahva kiroilun tapa. Olen saanut palautetta myös musiikinopettajilta, joilla on täysi työ etsiä tunneille nykylauluja, joissa ei kiroiltaisi.

Pikkulastenkin ihannoiman Cheekin uutuuslevy Alpha Omega ei ehdi soida kuin kaksi minuuttia, kun puhutaan jo ”huoramaisesta kusettajasta”. Ja lisää seuraa. Itsestään kertovassa dokumentissakin Cheek viljeli v-sanaa jatkuvasti. Radion poppikanavat ovat lapsiaan liialta kiroilulta suojeleville vanhemmille täysi mahdottomuus. Avaapa vain kanava, ja jo siellä on Roope Salminen hokemassa ”madafakin darraa”.

Eikä tämä ole mikään nykyhetken ilmiö: kyllä vanha kunnon PMMP:kin viljeli kirosanoja lauluissaan.

Kiroilu saa aina heti selityksiä.

Yleisin on, että se liittyy kulttuuriin. Billy Elliot -musikaalissa saa kiroilla, koska niin tehdään brittiläisessä työväenkulttuurissa. Cheekin kiroilukin on ok, koska räppikulttuuriin nyt vaan kuuluu kiroilu. Ja jos Maija Vilkkumaa, Haloo Helsinki ja kumppanit puhuvat lauluissaan helvetistä, sekin on ihan tavallista. Kirosanat ovat vain ohimeneviä, mitäs tuosta, sanotaan.

Mutta entä kun lähestulkoon joka paikassa kiroillaan? Kun kaikki lasten esikuvatkin kiroilevat? Minkälaisen viestin tämä lapselle antaa – ja miten sitten käy?

Monille lapsille ja nuorille v-sana on kuin välimerkki, luonteva kuin pilkku että-sanan ja kun-sanan edessä.

Sitäkö haluamme? Jos emme, kiroilun voisi lopettaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat