Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten taide lisäisi hyvinvointia? – Taideyliopisto aloittaa jättimäisen tutkimushankkeen

Kulttuuri
 
Janne Järvinen / HS
Riskiryhmä-rokkibändi on Artsequal-tutkimushankkeen keulakuva ja esiintyy avajaistilaisuudessa Musiikkitalossa lauantaina. Tuula Suonio laulaa, kitarassa on Ritva Sario ja Kaisa Määttä soittaa bassoa.
Riskiryhmä-rokkibändi on Artsequal-tutkimushankkeen keulakuva ja esiintyy avajaistilaisuudessa Musiikkitalossa lauantaina. Tuula Suonio laulaa, kitarassa on Ritva Sario ja Kaisa Määttä soittaa bassoa. Kuva: Janne Järvinen / HS

Taideyliopisto aloittaa taiteen hyvinvointivaikutuksia ja tasa-arvoa tutkivan monitieteisen tutkimushankkeen.

Kuusivuotisen Artsequal-jättihankkeen tarkoituksena on selvittää, miten taide voisi lisätä ihmisten hyvinvointia, tasa-arvoa sekä osallistumista.

Hankejohtaja ja Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen professori Heidi Westerlund nostaa kulttuuripalveluista esiin esimerkiksi musiikkiopistot, joissa tutkimusten mukaan opiskelee pääasiassa keskiluokkaisten perheiden tyttöjä. Hankkeessa tutkitaan, ketkä jäävät harrastuksen ulkopuolelle ja miksi.

”Taiteen hyvinvointivaikutukset pitäisi nähdä yhteiskunnassa laajemmin. Taide ei ole vain pääsylipun konserttiin tai näyttelyihin ostavien ihmisten etuoikeus. Mitä jos se olisikin kaikille kuuluva peruspalvelu”, Westerlund sanoo.

Taiteen hyvinvointivaikutus on otettu osaksi hallitusohjelmaa, ja erilaisille hyvinvointihankkeille on ohjattu viime vuosina lisää sekä julkista että yksityistä kulttuurirahaa. Artsequalin tutkimusryhmiä kiinnostaa, mikä on ihmisten oma kokemus esimerkiksi laitoksiin vietävistä taideprojekteista.

Westerlund painottaa, että taiteen vaikutuksia on vaikea todentaa.

”Suhtaudun varauksella esimerkiksi tutkimukseen, joka väittää, että Mozartia kuuntelevien äitien vauvoista tulisi fiksumpia. Asia ei ole niin yksinkertainen, ja suoria kausaalisuhteita on vaikea osoittaa.”

Jos taide tekee katsojalle hyvää, voi se samalla tuottaa kipua sen tekijälle tai toiselle katsojalle.

”Huonolla opetuksella voidaan myös traumatisoida ihmisiä. Tanssija voi loukata kehonsa tai soittajalta voi mennä kuulo”, Westerlund sanoo.

”Toisaalta on paljon esimerkkejä siitä, miten taide on saanut ihmisiä jaloilleen.”

Tarkoituksena on myös tuottaa tietoa poliittisille päättäjille ja erilaisten taidepalvelujen tuottajille. Sitä rahoittaa Suomen Akatemia. Mukana myös muun muassa Opetushallitus, Kuntaliitto ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat