Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rotumellakoista kirjoittanut hittikirjailija vietti vuosia jengiläisten seurassa – ”Nauhuria tai kynää ei saanut ottaa mukaan”

Jukka Petäjä HS
Fakta

Los Angelesin sisällissota kesti kuusi päivää

 Neljä LAPD:n konstaapelia pidätti ja pahoinpiteli tarkoituksellisen raa’asti Rodney Kingin 3. maaliskuuta 1991 Los Angelesissa.

 Tapahtuma tuli julkisuuteen, kun omalta parvekkeeltaan pahoinpitelyn videoinut George Holliday lähetti nauhan paikalliselle tv-kanavalle.

 Oikeus vapautti kolme poliisia syytteistä 29. huhtikuuta 1992. Neljännen poliisin tapauksessa valamiehistö ei päässyt yksimielisyyteen. Kuusi päivää kestäneet levottomuudet alkoivat samana päivänä Los Angelesissa.

 Väkivaltaisten mellakoiden aikana pidätettiin 10 904 ihmistä ja kirjattiin 11 113 tulipaloa. Mellakka aiheutti 60 ihmisen kuoleman ja 2 383 kaupunkilaista loukkaantui. Aineelliset vahingot nousivat yli miljardiin dollariin.

 Rodney King kuoli kesäkuussa 2004. Hänet löydettiin hukkuneena uima-altaasta. Verestä löydettiin suuret pitoisuudet kokaiinia, alkoholia, marihuanaa ja PCP:tä.

Tuttuja uutisotsikkoja. Rotumellakat roihahtavat liekkeihin, kun poliisi ampuu aseettoman nuorukaisen tai pahoinpitelee hengiltä mustan miehen rutiinipidätyksen yhteydessä. Lopulta kansalliskaarti marssii kaupunkiin, jotta väkivallan kierre katkeaisi.

Näin Marylandin osavaltiossa sijaitsevassa Baltimoressa noin 60 kilometriä Washingtonista koilliseen huhtikuussa 2015. Samoin St. Louisin metropolialueeseen kuuluvassa Fergusonissa Missourissa elokuussa 2014.

Etnisten jännitteiden ja yhteiskunnan polarisaation purkautuminen väkivaltaisina mellakoina tämän päivän Yhdysvalloissa ei yllätä Los Angelesissa nyt kymmenen vuotta asunutta kirjailijaa Ryan Gattisia. Historia toistaa ikävästi itseään.

Sen Ryan Gattis tietää paremmin kuin hyvin. Hänen kansainväliseksi hittikirjaksi noussut romaaninsa Vihan kadut nimittäin käsittelee Los Angelesin kuusi päivää kestäneitä rotumellakoita huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa 1992.

Nyt suomeksikin saatu romaani on raadollinen kuvaus helvetistä ja tulimyrskystä, joka puhkeaa Los Angelesissa, kun oikeus vapauttaa Rodney Kingin pahoinpidelleet poliisit ja rikolliset jengit ottavat nopeasti vallan kaupungissa.

”Sama kaava toistuu jatkuvasti – oli sitten kyseessä Watts elokuussa 1965, Los Angelesin mellakat 1992 tai Baltimore 2015. Jännitteiden väkivaltaista purkautumista ei osata ennakoida. Vastaavasti mellakoiden jälkeen ihmiset toteavat kuin yhdestä suusta: hyvä, että mellakka on ohitse. Halutaan uskoa, että levottomuuksien jälkeen tilanne kohentuu. Näin ei käy. Tämän totesi jo Thomas Pynchon kesällä 1966”, Ryan Gattis toteaa.

Los Angelesin mellakoista tuli väkivallan Woodstock. Kilpailevat rikollisjengit hyödynsivät mellakkaa myös välienselvittelyssä, koska poliisi oli poissa kaduilta 121 tuntia. Kaupunkiin tuli kuudeksi päiväksi uusi laki ja järjestys.

”Sosiaalisia ongelmia ei korjata sillä, että poliisille pannaan kamerat.”

Ei ole mitenkään itsestään selvää, että Ryan Gattis (s. 1978) istuu vastapäätä. Olisi voinut käydä tosinkin.

Hän kertoo, että hän oli kirjailijana lähes kymmenen vuotta menetetty tapaus eikä kukaan ollut kiinnostunut hänen tekemisistään. ”Ihan syystä”, hän hymähtää sarkastisesti.

Kustantamo hylkäsi Ryan Gattisin, ja yhdysvaltalaisagentit irtisanoivat sopimuksensa hänen kanssaan. Jäljelle jäi vain agentti Britanniassa – sama, joka ei luopunut toisesta luuserista, Paula Hawkinsista. Nyt molemmat ovat maailmantähtiä.

”Suoraan sanoen en itsekään uskonut, että ura lähtisi enää nousuun”, Ryan Gattis jatkaa.

Muutto Los Angelesiin ja tutustuminen paikallisiin graffititaiteilijoihin kuitenkin muutti elämän suunnan, koska Gattis alkoi tajuta syvällä sisimmässään, mitä miljoonakaupungin moniäänisyys ja -kulttuurisuus tarkoittaa.

Hiljalleen hänen mielessään alkoi puhua rikolliseen latinojengiin kuuluva nuori tyttö, jolla oli tietynlainen perhetausta ja asema jengissä.

”Tässä vaiheessa minulla oli mielenkiintoinen henkilöhahmo, mutta ei tarinaa eikä miljöötä. Romaanissa nimellä Payasa eli Lupe Vera esiintyvä tyttö ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan. Hän vaati päästä esiin.”

Vielä tässä vaiheessa Ryan Gattis ei tiennyt, että sijoittaisi vahvasti polyfonisen romaanissa lopulta Los Angelesin rotumellakoihin vuonna 1992. ”Minulla ei ollut kesästä 1992 mitään ensi käden tietoa, koska oli silloin vasta teini-ikäinen ja asuin Coloradossa.”

Vasta vuosi sitten isot tatuoinnit selkäänsä ja käsiinsä ottanut Ryan Gattis korostaa, että ajatus sijoittaa romaani lopulta juuri Los Angelesin mellakoihin vuonna 1992 syntyi siinä vaiheessa, kun hän alkoi tapailla entisiä jengiläisiä, jotka olivat ottaneet osaa noihin väkivaltaisuuksiin.

”He suhtautuivat minuun äärimmäisen epäluuloisesti ja huvittuneesti. En ollut kovin katu-uskottava, lisäksi olin valkoinen enkä osannut espanjaa kuin auttavasti. He eivät ymmärtäneet, mitä olin hakemassa”, Ryan Gattis hymähtää ja riisuu takin. Yllä on lyhythihainen paita ja tatuointi, joka on mitaltaan kolmeneljäsosaa täyspitkästä hihasta.

Hän korostaa, että halusi tarkastella vuoden 1992 mellakkaa juuri latinonjengien ja korealaisten näkökulmasta, koska lähes aina tapahtumien kulku on ankkuroitu vain Los Angelesin mustaan yhteisöön. Hänen mielestään se on antanut väkivaltaisuuksista ja niiden luonteesta osin puutteellisen kuvan.

”Haluan kuitenkin, että Vihan kadut on täysin fiktiivinen romaani, vaikka sillä on historiallinen kehyksensä eikä sen Los Angelesin kuvauksessa ole mitään keksittyä. En ole tietokirjailija. Pääosin romaani sijoittuu Lynwoodin kaupunginosaan, joka on vahvaa latinoaluetta.”

Kaiken kaikkiaan Ryan Gattis haastatteli pahamaineisia jengiläisiä miltei kolme vuotta. Aluksi he kielsivät kirjailijaa kirjoittamasta romaania mellakasta, koska se ei olisi kenenkään etujen mukaista. Tapaamiset olivat pelottavia.

”Kun menin tapaamisiin, minulle tehtiin ruumiintarkastus ja kännykkä otettiin talteen. Nauhuria tai kynää en saanut ottaa mukaan. Sain viedä pois vain sen, mikä jäi päähäni. Onneksi olen hyvä kuuntelija. Omat sanat oli pakko harkita tarkkaan, koska en olisi saanut mitään apua, jos jengiläiset olisivat kääntyneet minua vastaan ja päättäneet, että olin pelkkä kiusankappale.”

Lopulta entiset jengiläiset alkoivat luottaa Ryan Gattisiin. ”He innostuivat romaanista. He pitivät hanketta siistinä juttuna.”

Kimmo Räisänen
”Vihan kadut on täysin fiktiivinen romaani, vaikka sillä on historiallinen kehyksensä”, sanoo Ryan Gattis.
”Vihan kadut on täysin fiktiivinen romaani, vaikka sillä on historiallinen kehyksensä”, sanoo Ryan Gattis.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat