Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Orleansin musiikki-ikoni Allen Toussaint on kuollut

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Allen Toussaint esiintyi Suomessa viimeksi vuonna 2011. Tuolloin hän soitti soolokonsertin Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa.
Allen Toussaint esiintyi Suomessa viimeksi vuonna 2011. Tuolloin hän soitti soolokonsertin Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa. Kuva: Kimmo Räisänen

Amerikkalainen muusikko, lauluntekijä ja tuottaja Allen Toussaint on kuollut, kertoo The New York Times.

New Orleansin kaupungin musiikillinen ikoni kuoli maanantain ja tiistain välisenä yönä Madridin-konserttinsa jälkeen. Toussaint oli 77-vuotias, syntynyt New Orleansissa vuonna 1938.

Muusikon tytär Alison Toussaint-LeBeaux vahvisti lehdelle kuoleman ja kertoi Toussaintin saaneen sydänkohtauksen.

Espanjalaislehti El Mundon mukaan Toussaint oli saanut kohtauksen hotellissaan konsertin jälkeen. Hänet oli viety heti sairaalaan.

Allen Toussaint nousi muusikon uralle vaatimattomista oloista New Orleansin työväenluokasta ja päätyi lopulta kaupungin R&B-piirien vaikutusvaltaiseksi johtajaksi.

Monipuolinen, useissa eri rooleissa toiminut muusikko oli kiireinen aivan viime hetkiin asti. Toussaint keikkaili viime viikkoina Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Seuraavaksi hänen oli tarkoitus esiintyä Belgiassa ja Britanniassa.

Toussaintin lauluista on tehty runsaasti cover-versioita. Yksi tunnetuimmista lauluista on Southern Nights.

Toussaintin 1970-luvulla kirjoittamasta hitistä Yes We Can Barack Obama poimi voittoisan vaalikampanjansa iskulauseen.

Televisionkatsojat muistanevat Toussaintin myös kehutusta tv-sarjasta Tremé, jossa muusikko esiintyi yhdessä muusikkokaverinsa Elvis Costellon kanssa. Sarja kuvasi hirmumyrsky Katrinan pieksämään New Orleansiin jääneitä muusikoita.

Toussaint ja Costello tekivät yhdessä myös kehutun The River in Riverse -levyn vuonna 2006.

Allen Toussaint esiintyi Suomessa kahdesti, vuonna 1994 Pori Jazzissa sekä neljä vuotta sitten Helsingin juhlaviikoilla Huvila-teltassa.

Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2011 muusikko kertoi joutuneensa muuttamaan New Yorkiin Katrinan jälkeen. Kotikaupunki ei ollut silti missään vaiheessa unohtunut.

”New Orleans on ja tulee aina olemaan oikea kotini. Kasasin sinne itselleni hiljattain pienen studion ja uusi talokin on rakenteilla”, Toussaint kertoi.

Oikaisu 10.11. klo 17.43: Elvis Costello ei ole kotoisin New Orleansista, vaan Lontoosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat