Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki Finlandia-palkinnot jaetaan nyt samassa tilaisuudessa – jatko riippuu palkintojen saamasta julkisuudesta

Kulttuuri
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kansallisteatterissa järjestettävässä juhlassa selviää muun muassa se, kenelle menee lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior. Palkintoon ovat ehdolla Nadja Sumanen (vas.), Elina Lappalainen, Christel Rönns, Karoliina Pertamo, Tuula Kallioniemi, Mila Teräs, Veera Salmi sekä Siiri Enoranta.
Kansallisteatterissa järjestettävässä juhlassa selviää muun muassa se, kenelle menee lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior. Palkintoon ovat ehdolla Nadja Sumanen (vas.), Elina Lappalainen, Christel Rönns, Karoliina Pertamo, Tuula Kallioniemi, Mila Teräs, Veera Salmi sekä Siiri Enoranta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kaikki kirja-alan kolme suurta Finlandia-palkintoa jaetaan marraskuussa ensimmäistä kertaa samassa tilaisuudessa. Tieto-Finlandia, Finlandia Junior ja Finlandia-palkinto jaetaan Kansallisteatterin lavalla 26. marraskuuta.

Suomen Kirjasäätiön asiamiehen Sakari Laihon mukaan syynä uudistukseen on meneillään oleva Kirjan vuosi.

”Olimme ajatelleet tätä jo aiemmin. Mutta nyt päätettiin, että juuri Kirjan vuoden päätteeksi sopii tällainen isomman ja näyttävämmän juhlallisuuden järjestäminen”, Laiho kertoo.

Tilaisuudessa palkinnot jaetaan peräjälkeen samalla lavalla. Todennäköisesti ensin jaetaan Tieto-Finlandia, sitten lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior ja lopuksi kaunokirjallisuuden Finlandia.

Sakari Laihon mukaan tilaisuus on normaalia juhlavampi.

”Se järjestetään teatterissa, ja juhlassa käytetään hyväksi teatterin ammattilaisia. Se on teatterimainen tilaisuus”, Laiho kertoo. Sen enempää hän ei halua juhlan kulusta paljastaa.

Medialle lähetetystä ohjelmasta selviää, että näyttelijät esittelevät tilaisuudessa ehdokkaat ”lukien”.

Lavaohjelman jälkeen tilaisuus jatkuu teatterin lämpiössä, jossa on luvassa tarjoilua.

Palkintojen jakaminen samassa tilaisuudessa on kokeilu. Sakari Laihon mukaan sen jatko riippuu lähinnä siitä, minkälaisen kohtelun eri palkinnot julkisuudessa saavat.

”Jos käy niin, että Finlandia syö näiden kahden muun julkisuutta enemmän kuin on tarpeen, sitten meidän täytyy miettiä uudelleen”, Laiho sanoo.

Hänen mukaansa olisi erittäin ”outo tilanne”, jos Finlandia-voittaja veisi kaiken huomion ja muut jäisivät varjoon.

”Kaksi-kolmasosaa tässä maassa julkaistavasta kirjallisuudesta on tietokirjallisuutta. Olisi outoa, jos sitä dissattaisiin. Tai jos se tärkein, lasten- ja nuortenkirjallisuus, jäisi varjoon. Siellähän tämän kansan tulevaisuus lepää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat