Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat haluaa ottaa suojiinsa terroristien uhkaamaa taidetta Syyriasta ja Irakista

Kulttuuri
 
Reuters
Vuonna 2010 kuvattu näkymä Palmyran kaupungista Syyriassa. Tänä syksynä Isisin kerrottiin räjäyttäneen temppelin ja muita kohteita Palmyran rauniokaupungissa.
Vuonna 2010 kuvattu näkymä Palmyran kaupungista Syyriassa. Tänä syksynä Isisin kerrottiin räjäyttäneen temppelin ja muita kohteita Palmyran rauniokaupungissa. Kuva: Reuters

Amerikkalaiset taidemuseot ovat aloittaneet kampanjan, jonka avulla halutaan suojella sodankäynnin tai luonnonkatastrofien jalkoihin jääviä kulttuurisesti arvokkaita taideteoksia ja arkeologisia aarteita.

Museojohtajien oma kattojärjestö Association of Art Museum Directors (AAMD) julkaisi nettisivuillaan runsas viikko sitten ohjeet taideteosten turvaamiseksi. Järjestö on kannustanut voimakkaasti 240 jäsentään Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa hyväksymään ohjeiston.

Samalla se on kutsunut museoita ympäri maailmaa liittymään mukaan uhanalaisten teosten suojelukampanjaan.

Järjestön ajatuksena on suojata valtioiden, museoiden ja yksityisten omistamia teoksia esimerkiksi Irakin ja Syyrian kaltaisissa maissa, joissa terroristit tuhoavat taidetta uskonnollisista syistä.

Suunnitelmien mukaan uhattujen taideteosten omistajat lähettäisivät teokset omalla kustannuksellaan amerikkalaisiin museoihin.

Museoiden on tarkoitus ottaa taideteoksia vain suojiinsa, ei omistukseensa. Kun kriisi on ohi, taideteokset lähetetään takaisin alkuperäisille omistajilleen.

”Siitä miten teoksia näytetään ja kenelle niitä näytetään, päättää se, joka tallettaa teoksensa meille”, kertoo Washingtonissa sijaitsevan Arthur M. Sackler -gallerian johtaja Jillian Sackler AAMD:n tiedotteessa.

”Kyseessä on yksi viime vuosien tärkeimmistä kehityslinjoista kulttuuriperinnön säilyttämiseksi”, sanoo Pennsylvanian yliopiston kulttuuriperintökeskuksen tutkimusjohtaja Brian Daniels The Art Newspaperille.

Sekä Daniels että monet muut lehden haastattelemat asiantuntijat pelkäävät kuitenkin, että amerikkalaismuseot ottavat huolehtiakseen myös varastettuja teoksia.

Toisaalta arvellaan, että museot voisivat estää varastetun taiteen myynnin antiikkimarkkinoilla.

Myös se on vielä epäselvää, kuinka taideteokset palautetaan, kun sota on ohi. Jos poliittinen järjestelmä on teoksen kotimaassa muuttunut, se voi haitata teoksen palauttamista alkuperäiselle omistajalle.

Joka tapauksessa monet pitävät hieman puutteellisiakin ohjeita parempina kuin tilannetta, jossa asialle ei tehtäisi mitään.

The Art Newspaperin mukaan uhka maailmanperintöä kohtaan on nyt korkeampi kuin koskaan.

Varsinkin terroristijärjestö Isis on tuhonnut runsaat määrät mittaamattoman arvokkaita taide-esineitä ja rakennuksia.

Viime helmikuussa julkaistiin video, jolla terroristit tuhosivat yli 3 000 vuotta vanhoja assyrialaisia patsaita ja arkeologisia aarteita Mosulin museossa Pohjois-Irakissa. Helmikuussa taas julkaistiin video, jolla tuhottiin assyrialaisten muinaista pääkaupunkia Nimrudia.

Aiemmin tänä syksynä Isisin kerrottiin räjäyttäneen temppelin ja muita kohteita Palmyran rauniokaupungissa Syyriassa. Palmyra kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat