Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomessa on niin paljon pelastettavaa” – skottitoimittaja David MacDougall aloittaa HSTV:n uuden ohjelman juontajana

Kulttuuri
 
New series: HSTV Newsmakers interviews the people behind the headlines
New series: HSTV Newsmakers interviews the people behind the headlines
This week: Slush CEO Riku Mäkelä talks about entrepreneur life in Finland. But does the annual event produce concrete results for the economy, or is it just an orgy of startup self-congratulations?

Yhdestä asiasta ei ole epäilystäkään: HSTV:n uuden Newsmakers-ohjelman juontaja-tuottaja David MacDougall on ehtinyt elämässään paljon.

Ensi kerran 42-vuotias skotti saapui Suomeen 1990-luvun puolivälissä, melko tarkkaan 20 vuotta sitten. Parikymppinen MacDougall toimi Helsingissä diplomaattitehtävissä puolentoista vuoden ajan, mutta tuolla visiitillä Suomi jäi vielä monella tapaa vieraaksi.

”Elin eräänlaisessa diplomaattikuplassa”, hän sanoo. ”Minulla oli toki suomalaisia ystäviä, mutta kukaan ei koskaan esimerkiksi kutsunut minua kotiinsa. Diplomaattina ei tapaa riittävästi tavallisia ihmisiä, että voisi ymmärtää maata perinpohjaisesti.”

Palataan Suomen-kokemuksiin vielä myöhemmin, mutta käydään ensin maailmalla.

Helsingin-komennuksen jälkeen ura vei MacDougallin vielä Suomeakin eksoottisempiin maihin, ja hän työskenteli suurlähetystöissä niin Guatelemalassa, Israelissa kuin Kongossakin.

Journalistinen ura alkoi sattumalta Yhdysvalloista, parinsadantuhannen asukkaan idaholaiskaupunki Boisesta.

”Minulla oli onnea. Tapasin tytön eräässä baarissa, ja hän sattui toimimaan tuottajana ABC-yhtiö paikallisella kanavalla. Hän tarjosi töitä aamutelevision tuottajana ja suostuin.”

”Ohjelma olikin loistava oppitunti television nopeatempoiseen maailmaan. Se vei minut hetkessä mukanaan.”

Sitten elämä vei Irakiin. Toimittajapestinsä jälkeen MacDougall työskenteli jälleen hetken suurlähetystön palveluksessa Bagdadin suurlähetystössä, vuonna 2003.

Tuolloin sota oli juuri loppunut, Saddam Hussein syrjäytetty ja kokonainen kansakunta etsi uutta alkua elämälleen.

MacDougall huomasikin tilanteen tarjoavan kosolti journalistisia tarinoita kerrottavaksi, ja lopulta hän vietti kuutisen vuotta amerikkalaisen Fox Newsin ja brittiläisen Sky Newsin kirjeenvaihtajana Irakissa.

Mieleen jäivät Bagdadin raketti-iskut ja ainainen turvattomuuden tunne.

”Siellä oli paljon pahoja paikkoja. Esimerkiksi Pohjois-Irakissa sijaitsevassa Mosulissa liikuimme amerikkalaisjoukkojen mukana ja ajoimme tienvarsipommiin. Kukaan ei loukkaantunut, mutta ei se hauskaakaan ollut.”

”Nykyäänhän se alue on Isisin hallitsema.”

Seuraavakin asemapaikka oli rauhattomimmasta päästä, sillä vuorossa oli Afganistan ja Pakistan, tällä kertaa uutistoimisto AP:n palveluksessa. Tuona aikana MacDougall ehti raportoida muun muassa Osama bin Ladenin kuolemasta ja arabikeväästä Libyassa.

Irakissa saadut opit tulivat sielläkin tarpeeseen.

”Konfliktialueelle mentäessä ei saa pelätä liikaa eikä liian vähän, sillä molemmat aiheuttavat ongelmia”, MacDougall selittää. ”Siellä on löydettävä sopiva tasapaino pelon sietämisen ja riittävän valmistautumisen välillä.”

Juhani Niiranen / HS
David MacDougall on HSTV:n uuden NEWSMAKERS-ohjelman juontaja ja tuottaja.
David MacDougall on HSTV:n uuden NEWSMAKERS-ohjelman juontaja ja tuottaja.

Lopulta jatkuva matkustaminen oli liikaa, ja MacDougall siirtyi AP:n Pohjoismaista ja Baltiasta vastaavaksi kirjeenvaihtajaksi. Vaikka täälläkin eteen on osunut muun muassa Anders Breivikin tekemä joukkomurha Norjassa, valtaosin aiheet ovat rauhallisempia. MacDougall on valistanut maailmaa esimerkiksi suomalaisesta alkoholipolitiikasta, Tom of Finlandista, Flow-festivaalista, Helsingin syksystä sekä Applen Suomen taloudelle tuottamista vaikeuksista.

Asiakkaita ovat olleet muun muassa talouslehti Forbes, Vice, Politico, BBC Scotland ja Skotlannin STV.

”Juuri nyt en kaipaa sota-alueille”, hän vakuuttaa. ”Tällä hetkellä toimittajana toimiminen on vaarallisempaa kuin ehkä koskaan aikaisemmin, ja monet toimittajaystäväni ja -kollegani vaarantavat henkensä päivittäin eri puolilla maailmaa.”

”On todella suuri onni, että Suomessa on avoin yhteiskunta ja vapaa tiedonvälitys.”

HSTV:n uuden Newsmakers-ohjelman hän lupaa etenevän kiinnostavien aiheiden varassa. Kaikessa tekemisessä otetaan huomioon digitaalinen aikakausi sekä yleisö.

Newsmakers aikookin olla aktiivinen kaikissa sosiaalisissa medioissa, Facebookin, Twitterin ja Instagramin lisäksi myös esimerkiksi Redditissä.

”Ihmiset haluavat nykyään kuluttaa uutisia muun toiminnan ohessa uusista päätelaitteista”, hän perustelee. ”Siksi esimerkiksi vältämme vain suureen ruutuun sopivia laajoja kuvia.”

”Katsojille ei myöskään riitä pelkkä ankkuri lukemassa juttujaan. He haluavat olla osa keskustelua, ja siihen aiomme tarjota mahdollisuuden.”

Ensimmäisen – yllä videolla nähtävän – ohjelman aiheena on startup-tapahtuma Slush. Toimitusjohtaja Riku Mäkelältä kysytään muun muassa, onko Slush kasvaessaan menettänyt alkuperäisen uudisraivaajaluonteensa, ja millaista on toimia yrittäjänä nykyisenkaltaisessa Suomessa.

Keskiviikkoisin HS.fissä julkaistavaa ohjelmaa seuraavat perjantainen sisarohjelma Newsmakers [voices], jossa ääneen pääsevät voimakkaammin katsojat. Ensimmäisessä jaksossa kysytään, miten ihmisten tasapuolinen kohtelu maakuntien Suomessa toteutuu.

Maanantaisessa Newsmakers [stories] -ohjelmassa puolestaan käsitellään ensimmäisellä viikolla Slush-maailman toista puolta eli kysytään, miksi niin monet start up -yritykset epäonnistuvat.

Muita aiheita ovat muun muassa teini-ikäisten hengailukulttuuri, pakolaisperheen päivä, suomalaiset joulutraditiot ja Korkeasaaren eläinten valmistautuminen talveen.

“Uskon, että Suomea käsitteleville englanninkielisille uutisjutuille on todellinen tarve, niin täällä asuville kuin ulkomaalaisillekin”, MacDougall sanoo. ”Maa muuttuu kaiken aikaa kansainvälisemmäksi, ja Venäjän läheisyys lisää kiinnostusta meitä kohtaan.”

Juhani Niiranen / HS
MacDougall on toiminut muun muassa sotareportterina ja diplomaattina.
MacDougall on toiminut muun muassa sotareportterina ja diplomaattina.

Palataan vielä 1990-luvun puoliväliin; mitä on 20 vuodessa muuttunut?

Ainakin ilmapiiri, MacDougall sanoo. Hänen mukaansa Suomi oli hänen maailmanmatkojensa aikana muuttunut huomattavasti kansainvälisemmäksi yhteiskunnaksi, jossa englantia puhutaan kaiken aikaa paremmin.

Ja jossa työskentelee entistä enemmän muualta tulleita ihmisiä.

Lisäksi häntä riemastuttavat Helsinkiin syntyneet tasokkaat ravintolat, jotka vielä 1990-luvulla loistivat poissaolollaan.

Entäs sitten negatiiviset puolet? Sipilän hallituksen leikkaukset saavat kysyttäessä mietteliääksi.

Lopulta vastaus on enemmänkin diplomaattinen kuin sotaisa.

”Hallitusten ympäri Eurooppaa on tehtävä rajuja päätöksiä”, hän muotoilee. ”Ja tuskin kukaan on niin naiivi, että kuvittelisi kaiken pysyvän ennallaan.”

”Hallitusta on helppo arvostella, mutta en oikein usko, että Paavo Arhinmäkikään säästyisi pääministerinä leikkauksilta.”

”Toisaalta suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon pelastettavaa. Esimerkiksi suomalainen koulutushan on ollut maailman huippua, mutta viimeiset vuodet se on ollut alamäessä.”

”Kaikkiaan täkäläinen elämäntapa on mielestäni säilyttämisen arvoinen. Ihmisillä on mahdollisuus päästä osalliseksi esimerkiksi koulutuksesta ja kulttuurista, ja vanhuksistakin huolehditaan.”

”Siksi leikkausten näkeminen on tuskallista.”

Juontaja lupaa, että ohjelmassaan hän aikoo vaatia poliitikoilta vastauksia vaikeisiinkin kysymyksiin.

Suomea pahemmat kriisimaat on hänen osaltaan ainakin tällä erää nähty.

”Olen sanonut, että entinen kriisialuetoimittaja on muuttunut mukavuusaluetoimittajaksi”, MacDougall virnistää.

”Olen nyt Suomessa onnellinen ja tänne aion myös jäädä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat