Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putous-tähti ja kolme muuta esiintymis­pelosta kärsivää taiteilijaa neuvovat, miten jännitys taltutetaan

Esiintyvät taiteilijat jännittävät siinä kuin me kaikki muutkin. He ovat vain oppineet nauttimaan pelostaan.

Jussi Lehmusvesi HS

Näyttelijä Kari Ketonen antautui pelolle kokonaan

Minulle esiintymisjännitys tarkoittaa sellaista voimakasta pelon tunnetta. On ahdistunut ja keskittymiskyvytön olo eikä oikein pysty kunnolla havainnoimaan ympäristöään. Tuntuu kuin olisi kiviä vatsassa.

Silloin näyttelemistä tulee hermostunutta. Puhenopeus lisääntyy ja esitys muuttuu mekaaniseksi ja kireäksi.

Olen kärsinyt siitä niin kauan kuin muistan. Jo koulussa jännitin esiintymistä ihan hirveästi, ja olen ajatellut, että esiintymispelkoni on alitajuisesti vaikuttanut ammatinvalintaanikin. Jossain vaiheessa päätin sitten alkaa mennä jännitystä kohti sen sijaan, että olisin yrittänyt paeta sitä. Päätin olla sen tunteen kanssa ja kestää sen.

Antaa itseni sille pelolle kokonaan.

Elokuvan kuvauksissa en muista jännittäneeni. Siellä kun ei ole yleisöä, ja tietää, että kohtauksen voi ottaa uudelleen. Live-esiintyminen yleisön edessä tai suorassa tv-lähetyksessä sen sijaan jännittää.

Kuten Putouksessa.

Yleisön koolla ei niinkään ole merkitystä. Samat ikiaikaiset pelot jylläävät ennen esiintymistä 30 hengelle luentosalissa, 1000 hengelle teatterissa tai miljoonalle tv-katsojalle esiintyessä.

Viimeinen puoli tuntia ennen H-hetkeä on se pahin.

Toisaalta ajattelen, että jos esiintyminen ei yhtään jännitä, niin se tarkoittaa, ettei esiintyjällä ole mitään pelissä vaan hän on väärässä paikassa. Vasta kun esiintyjällä on merkityksen tunne mukana, yleisökin voi saada esityksestä jotakin.

Nykyisin pelko on minulle ystävä valeasussa. Tiedän, että se tunne ei tapa mua vaan jännittäminen koostuu energiasta, ja ilman energiaa ei ole vangitsevaa esiintyjää. Siksi metodini on olla purkamatta jännitystä. Mitä suuremman energiamäärän pystyn sietämään sisälläni, sitä enemmän annettavaa minulla on yleisölle.

Minun on vain osattava suunnata sitä oikein.

Kun paniikki alkaa nousta, kannattaa pysähtyä ja hengittää syvään. Pelon hyväksymisestä alkaa läsnäolo, mikä on onnistuneen esityksen edellytys

Yhden luennon muistan kauhukokemuksena, sellaisena, jota aina pelkää, mutta joka ei koskaan tapahdu. Paitsi että nyt tapahtui.

Olin silloin puhumassa yrittäjille, kun eräs erittäin arvovaltainen henkilö nousi ylös ja ilmoitti, että kaikki puhumani on roskaa, millä ei ole mitään tekemistä minkään kanssa.

Sen jälkeen oli vähän keräilemistä.

Jotenkin siitäkin selvittiin.

Kaisa Rautaheimo / hs
Jukka Harjun soittaminen vaikeutuu, jos pulssi kohoaa liikaa.
Jukka Harjun soittaminen vaikeutuu, jos pulssi kohoaa liikaa.

Betasalpaajat olivat viedä muusikko Jukka Harjulta jalat alta

Teini-ikäisenä en muista vielä kärsineeni jännityksestä. Se tosin saattoi johtua puutteellisesta itsetuntemuksesta.

Ehkä en vain tunnistanut jännittäväni.

Aika usein kuulee nuorten soittajien sanovan esityksen jälkeen, ettei yhtään jännittänyt, mutta silti jokin meni pieleen. Ja sitten ihmetellään, että mistähän se johtui.

Kyllä siinä jännittämisestä on ollut kysymys.

Käyrätorvi on herkkä soitin paljastamaan jännityksen. Sen soittaminen on vähän kuin soittaisi pianoa silmät sidottuna; koskettimia ei näe vaan äänet pitää tuntea ja kuulla itsessään.

Huteja tulee väistämättä.

Itselläni jännittäminen tuntuu fyysisinä oireina: kädet tärisevät, alan hikoilla, vatsa on sekaisin, on ruokahaluttomuutta ja pahimmillaan oksettava olo.

Haastava solistinen tehtävä käy äkkiä yöunille ja lavalle astellessa saattavat jopa polvet lyödä loukkua. Toisaalta vastaava konsertti saattaa mennä toisena päivänä ilman mitään oireita.

Yllättävää kyllä soittaminen on minulle stressaavampaa kuin puhuminen vaikkapa seminaarissa.

Puhallinsoittajana haastavin oire on ilman muuta pulssin kohoaminen ja kroppaan menevä yleinen jännittyneisyys. Sydän, keuhkot ja osa hengityslihaksistoa ovat niin tiiviissä paketissa, että ylikovaa hakkaavan pulssin kuulee yleisöön saakka epätasaisena äänenä. Kehon kireys taas vie soinnista levollisuuden ja kvaliteetin, osumatarkkuus kärsii.

Joskus olen kokeillut betasalpaajiakin. Ne eivät kuitenkaan sopineet mulle, koska verenpaineeni on muutenkin alhainen.

Oli mennä jalat alta konserttitilanteessa.

Salpaajat ovat yleisesti käytössä soittajilla, mutta alkoholia ei enää juuri käytetä. Vaikka ryyppy lääkitsisikin hermoja, se myös laskee suoritustarkkuutta liikaa.

Winston Churchillin mukaan on kahdenlaisia puhujia: niitä jotka jännittävät ja niitä, jotka valehtelevat.

Orkesterimuusikkona mun täytyy pystyä soittamaan mitä kuka tahansa länsimaisen taidemusiikin säveltäjä koskaan on keksinyt kirjoittaa soittimelleni. Ja se on saatava menemään sillä millisekunnilla kun kapellimestarin puikko pätkähtää alas. Puhumista voi rytmittää oman halunsa mukaan, mutta Beethovenin sinfonioita ei muutella.

Ennen esiintymistä teen esimerkiksi rentoutumis- ja hengitysharjoituksia. Lavalle mennessä huolehdin, että triggeripisteet, kuten niska ja lantio, pysyvät rentoina ja hengitys syvänä.

Keskittymällä näihin asioihin, ei jää tilaa ajatukselle, että selviänkö tästä vai en.

Mielestäni seuraava ajatus kuvaa jännittämistä hyvin: Ajattele, että sinun täytyy mennä heittelemään suoraan tv-lähetykseen heittelemään tennispalloa puolen metrin korkeuteen. Ihan helppoa kotona, mutta kun tilanne lähestyy, iskee pelko: mitä jos en onnistukaan.

Kyky heittää palloa ei katoa, mutta pään täyttää tarpeeton hälyääni, joka häiritsee suoritusta.

Sama se on omassa ammatissani.

Keho ei koskaan ole ongelma vaan pää.

Tommi Taipalus
Laura Jurkka esitti venäläistä ruhtinatarta Ninotška-musikaalissa vuonna 2010 Seinäjoen kaupunginteatterissa.
Laura Jurkka esitti venäläistä ruhtinatarta Ninotška-musikaalissa vuonna 2010 Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Häpeä sai laulaja Laura Jurkan itkemään kesken esityksen

Olin laulanut näytelmissä ja musikaaleissa paljonkin, mutta esiintymispelko alkoi kun siirryin klassiseen laulutapaan. Silloin harjoitteluun tuli aivan toiset vaikeusasteet; hengitys karkasi, ääni katkesi ja happi loppui kesken fraasin.

Kerran olin esiintymässä äitienpäiväkonsertissa Tikanojan taidekodissa Vaasassa. Kaikki oli mennyt kotona hyvin, mutta esiintymistilanteessa pelko otti vallan. Huomasin, etten osannutkaan oikein mitään. Se hävetti niin, että alkoi itkettää kesken laulamisen.

Laulaminen ja itkeminen samaan aikaan on täysin mahdoton yhtälö.

Kappale oli Sibeliuksen Lasse Lasse Liten, mikä ei ole vaikea laulu. Siinä pitäisi kuitenkin laulaa pitkää linjaa kauniisti, ja sitten kun ei tule kuin kuumaa ilmaa ja kyyneleitä, niin ei paljon naurata.

Sanatkin alkoivat kadota mielestä.

Murruin sitten siinä yleisön edessä, ja sen huomasi kyllä heidän ilmeistään.

Silloin aloin työstämään sitä jännitystä. Päätin, että minun täytyy saada onnistumisen kokemuksia, ja pudotin laulujen vaatimustason niin matalalle, että pystyin ne pienessä paniikissakin klaaraamaan.

Vähitellen itsetunto palasi, ja ihan pienin askelin aloin hallita uutta laulutapaa. Ymmärsin myös valmistautumisen tärkeyden. Ennen esitystä pitää hyvissä ajoin päättää, mitä pukee päälle, milloin pesee tukan, milloin syö ja mitä syö ja milloin lämmittää äänensä.

Valmistautuminen laiminlyödään usein, koska se tuo niitä pelontunteita pintaan. Silti se kannattaa, sillä hössöttäminen ennen keikkaa pilaa keskittymisen.

Nyt, lähes kuusikymppisenä, olen jo mokannut kaiken eikä enää jännitä mikään. Kun karstaa polttaa tarpeeksi, niin pelko katoaa.

Kimmo Räisänen
Susanna Liinamaa omistaa kaikkiaan parisataa vannetta.
Susanna Liinamaa omistaa kaikkiaan parisataa vannetta.

Sirkustaiteilija Susanna Liinamaata häiritsivät ihmisten katseet

Esityksessäni monet liikkeet ovat sekunnilleen ajastettuja musiikkiin. Niiden täytyy osua iskulleen, jotta esitys olisi täydellinen.

Pahasti jännittäessä liikkeen tekee esimerkiksi liian nopeasti. Yleisö sitä ei välttämättä huomaa, mutta itseä se harmittaa.

Jännitän myös esiintymistilaa. Keikkailen paljon eri paikoissa ja joudun muokkaamaan esitystä kulloisenkin tilan mukaan. Kaikissa tiloissa ei esimerkiksi pysty heittämään vannetta ilmaan, korkealle ainakaan.

Mietin myös, että olenko muistanut laittaa kaiken rekvisiitan paikoilleen.

Ja häikäisevätkö valot.

Olin vähän ujo lapsi. Muistan että esitelmien pitäminen jännitti koulussa, ja vielä vanhempanakin minua jännittää soittaa tuntemattomille ihmisille, vaikkapa johonkin virastoon.

Siinä mielessä on hassua, että olen nykyään ammatiltani esiintyjä.

Nykyään sitä tapahtuu harvoin, mutta varhaisissa esityksissäni aloin joskus kesken esityksen miettimään, että mitähän yleisö minusta ajattelee. Tai miltä tekemiseni näyttää. Edelleenkin pulssi hakkaa ja suu kuivuu usein juuri ennen lavalle menoa.

Esityksen alkaessa oireet katoavat.

Olen opiskellut sirkustaiteilijaksi Turun ammattikorkeakoulussa. Lopputyö oli ihan katastrofi. Sooloesityksessäni yksi vanne lähti vinoon, en saanut sitä kunnolla kiinni. Sen takia toinenkin jäi sitten jumiin eikä kolmaskaan oikein onnistunut. Iski epävarmuus, mikä aiheutti lumipalloefektin.

Silloin ei enää keskittymään siihen hetkeen, ja esitys hajoaa.

On vain yritettävä kerätä itsensä.

Nykyään olen onnistunut kääntämään jännityksen voimavaraksi, ja usein nautinkin siitä. Ennen esitystä teen mielikuvaharjoituksia ja poistan jännitystä punnertamalla.

Tärkeintä on uskoa siihen, mitä on menossa tekemään, siihen, että se on kiinnostavaa.

Ei ole katastrofi, vaikka vanne joskus harvoin tipahtaisikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat