Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kurittaa yliopistoa – sivistyksen tyyssijaa kohdellaan kuin tuotantolaitosta

Kulttuuri
 
PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Ranskalaisen Auguste Rodinin teos Ajattelija (1903) sijaitsee kuvanveistäjälle omistetussa museossa Pariisissa.
Ranskalaisen Auguste Rodinin teos Ajattelija (1903) sijaitsee kuvanveistäjälle omistetussa museossa Pariisissa. Kuva: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

”Jos lähtisin pois nyt, kokisin olevani pakolainen”, Zürichin yliopiston evoluutioekologian professori Hanna Kokko sanoo suomalaisten yliopistojen tiukentuneesta rahoitustilanteesta.

”Seuraan tiiviisti Suomen asioita”, Kokko kertoo puhelimessa. ”Ja kyllä: olen tuohtunut. Hirvittäisi, jos nyt olisi edessä paluu Suomeen.”

Hän lähti Suomesta jo vuonna 2009, ensin Australiaan ja sieltä myöhemmin Sveitsiin, joka lukeutuu maailman tutkimusmyönteisimpiin maihin.

Kokon mukaan Suomessa poimitaan nyt markkinahenkisyydestä aivan vääriä asioita yliopistomaailmaan, sellaisia jotka eivät ollenkaan sovi.

”Täällä pystyin esimerkiksi palkkaamaan puolipäivätoimisen sihteerin”, Kokko kertoo. ”Ei minun koulutustani tarvita hallinnollisessa paperinpyörityksessä. Suomessa taas opetusministeri olisi ottamassa loputkin tukihenkilöt pois.”

Tutkimusyhteistyötä synnyinmaahan Hanna Kokko pitää yllä Suomen Akatemian erinomaisen rahoituksen kautta. ”Se tutkimusohjelma on ihan huippua”, hän sanoo.

Viime maanantaina Aalto-yliopisto ilmoitti, että valtiovallan uudet linjaukset merkitsisivät sille 66 miljoonaa euron leikkausta vuoden 2018 loppuun mennessä.

”Ensin satsataan ylhäältäpäin suuresti, ja luodaan uusi yliopisto vastoin monien siellä työskentelevien toiveita, ja osittain myös kilpailijaksi Helsingin yliopistolle”, Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Anna Rotkirch sanoo. ”Sitten leikataan rankasti molemmilta tahoilta, juuri kun uusi yliopisto on vakiintumassa.”

Markus Jokela / HS
Anna Rotkirch
Anna Rotkirch

Päätös Taideteollisen korkeakoulun yhdistämisestä Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa Aalto-yliopistoksi tehtiin vuonna 2007. Helsingin yliopistossa on meneillään yt-neuvottelut, joissa poistetaan enimmillään 1 200 työntekijää.

”Taloustieteilijöiden keskuudessa voi löytää eri näkökulmia vaikkapa siitä, miten paha velkaantumisaste kansakunnalle on ja miten tulisi elvyttää. En ole kuullut kenenkään sanovan, ettei koulutukseen kannattaisi panostaa”, Rotkirch huomauttaa.

”Se, että hallitus leikkaa koulutuspolun molemmista päistä – niin varhaiskasvatuksesta kuin yliopistoilta – on myös puhtaasti taloudellisesti katsottuna käsittämätöntä.”

Professori ja Helsingin yliopiston eteläsuomalaisen osakunnan inspehtori Laura Kolbe puhuu vihamielisestä ilmapiiristä sivistystä ja koulutusta kohtaan.

Ville Männikkö
Laura Kolbe
Laura Kolbe

”Koulutus ehkä nähdäänkin vielä tärkeänä, mutta yliopistot ankkuroidaan nyt puhtaasti tutkimuksen kentäksi”, Kolbe luonnehtii. ”Niistä tehdään tutkimuslaitoksia, joiden tuloksia mittaillaan – kaikkialla korkeakoulumaissa esiintyvän ranking-hysterian vallassa.”

Päivän sanoja ovat huippu, keskittäminen ja poislakkauttaminen.

Samalla Kolben mukaan Suomessa unohdetaan, että yliopistot ovat merkittäviä opetuksen ja kasvatuksen tyyssijoja, kansallisia instituutioita. Niillä on myös paikallinen tehtävä: opinteiden avautuminen ja hyödyntäminen on mahdollistanut yksilöiden luokkanousun ja tuottanut osaamispääomaa.

Suomen Akatemian raportti tieteen tilasta osoittaa, että monilla aloilla ja useilla mittareilla Suomi on menettänyt asemiaan kansainvälisessä vertailussa.

Akatemian selvitys suosittelee tutkijoiden kansainvälistymistä, yliopistojen profiloitumista ja rekrytoinnin parantamista.

”Siihen voin vahvasti yhtyä”, Anna Rotkirch sanoo. ”Esimerkiksi se on ongelmallista, että täällä rekrytoidaan kovin usein omilta laitoksilta ja professuureihin on vain vähän hakijoita muualta. Suomessa valintaprosessi voi kestää vuosia, kun se maailman huippuyliopistoilla kestää muutaman kuukauden.”

Rotkirchin mukaan tänne ei osata houkutella lahjakkaimpia tutkijoita, saati pitää heitä.

Artikkeliin liittyvät

”Yliopistojen yksityistäminen, vallan keskittäminen, ministeriön uudet ohjaustavoitteet ja lukuiset uudet mittarit ovat muuttaneet tutkimuksen perusedellytyksiä”, Rotkich summaa.

”Hyvä tutkimus syntyy toimivassa tutkijan arjessa, jossa on tarpeeksi taitavia ihmisiä ja infrastruktuuria sekä pitkäjänteisyyttä. Näiden edellytysten huonontumisesta tutkijat ja professorit ovat toistuvasti valittaneet.”

Hallitus kannustaa kärkihankkeessaan korkeakouluja lisäämään yhteistyötä yritysten kanssa ja myös synnyttämään uusia yrityksiä kaupallistamalla tutkimustuloksia.

”Puhe kärkihankkeista liittyy kehityssuuntaan, jossa rahaa leikataan – ensin tutkimuslaitoksilta, nyt yliopistoilta – mutta osa siirretään suuriin, suoremmin poliittisesti ohjattujen tutkimusmäärärahoihin”, Anna Rotkirch sanoo. ”En ole tavannut yhtään tieteentekijää, joka uskoisi, että tämä suuntaus parantaisi tutkimuksenteon edellytyksiä tai kohottaisi tieteen laatua.”

Rotkirchin mukaan rahoituksen saaminen liike-elämästä riippuu paljolti tieteenalasta: esimerkiksi humanistisilla aloilla yritysyhteistyöllä ei ole juuri mitään merkitystä.

”Sen sijaan Suomeen on tullut viime vuosina useita merkittäviä tieteen mesenaattia, jotka säätiöiden kautta kanavoivat rahaa myös ei-kaupallista hyötyä tuottaville aloille”, Rotkirch kertoo.

Niukkuuden keskellä myös Laura Kolbe näkee ainakin yhden positiivisen merkin:

”Yliopistojen rahanhankintakampanjoihin on kertynyt yllättävän paljon tukea säätiöiltä ja yksityisiltä ihmisiltä. Näen oman työni kautta, miten kansalaiset arvostavat sitä, että tutkijat ovat käytettävissä, keskustelevat ja antavat vastauksia erittäin kiperiin kysymyksiin, joita tämä aikakausi on täynnä.”

Kolbe puhuu myönteisestä ruohonjuuritasosta.

”Valtion yliopistot ovat kuitenkin lähtökohta, ja sitä perustilannetta on hyvin vaikea lähteä kattavasti muuttamaan”, Kolbe sanoo. ”Valitettavasti täällä ei ole sellaisia pääomia kuin Harvardissa, Yalessa tai muissa suomalaisten virkamiesten ihailemissa opinahjoissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat