Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downton Abbey -jaksoarvio: Hukattuja tilaisuuksia

Kulttuuri
 
Yle
Tom Branson (Allen Leech, oik.) toimi Henry Talbotille (Matthew Goode) ja lady Marylle (Michelle Dockery) amorina.
Tom Branson (Allen Leech, oik.) toimi Henry Talbotille (Matthew Goode) ja lady Marylle (Michelle Dockery) amorina. Kuva: Yle

Tämä on arvio Downton Abbeyn päätöskauden kuudennesta jaksosta. Kirjoitus sisältää juonipaljastuksia. Kauden jokaisesta jaksosta julkaistaan arvio aina sarjan esityksen jälkeen keskiviikkoisin osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Kriisi jaarlin terveydentilassa lienee nyt ohi. Se on toki hyvä. Mutta jos ajattelee Downton Abbeya draamasarjana eikä omana tuttavapiirinä (se pakkaa välillä unohtumaan), vähän sanomistakin Julian Fellowesin käsikirjoitustiimille nyt olisi.

Kuten muistamme, viime viikon jakso päättyi todella dramaattisiin tunnelmiin. Kaikki kartanossa tuntui muuttuvan, ja Carson kertoi palvelijoille, että jaarlille oli tehty mahalaukun poistoleikkaus (gastrektomia). Kuinka ihmeessä tästä eteenpäin, vaikeroi fani kotisohvalla.

No ei siinä sitten sen kummempaa, saimme kuutosjakson alussa huomata. Muutama viikko oli kulunut, ja jaarli vietti leppoisia toipilaspäiviä hyvävointisena ja hieman tylsistyneenä huoneessaan. Ruokakin maistui. Paikallissairaalassa suoritetun mahalaukun poistoleikkauksen (vaikka osittaisenkin) jälkeen! Vuonna 1925!

Sen lisäksi, että tämä on pikkaisen epäuskottavaa, se on myös draaman kannalta hukattu tilaisuus. Olisimme me mielellämme vielä yhden, kahden jakson ajan jännittäneet, miten jaarlin käy ja miten Mary pärjää ilman isänsä välitöntä tukea.

Jaksossa oli toinenkin hukattu tilaisuus, ja myös se liittyy Maryyn: Henry Talbotin rakkaudentunnustus tuli liian nopeasti.

Kohtaus porttikongissa oli toki ihana, mutta kyllä sarjan käsikirjoittajien tulisi ymmärtää, että jännite Maryn ja Talbotin välillä on koko tuotantokauden suola, jota toivotaan siroteltavan varovasti. Vieläpä kun Mary – ainakin tuttavuuden alussa – oli se kaksikon kiinnostuneempi osapuoli.

Paljon kiehtovampaa olisi ollut leikitellä tilanteella vielä jonkin aikaa, piilotella Talbotin aikeita ja vetää mukaan Evelyn Napier – vaikka hän onkin nihkeä tylsimys. Siinä me katsojat olisimme sitten lukeneet ilmeitä, tulkinneet sanomisia ja vähän jo huolestuneetkin odottaessamme kaiken sinetöivää Suudelmaa.

Seuranneet sitä parasta melodraamaa siis.

Mutta ei, nyt mennään tällä. Hienoa kemiaa Maryn ja Talbotin välille on onneksi kuitenkin saatu pikkuhiljaa rakennettua.

Mutta se motkotuksesta, sillä oli jaksossa paljon kehumistakin. Se esimerkiksi alkoi ja päättyi samankaltaisella taitavalla ryhmäkohtauksella, joka tarjosi luonneanalyysit hahmoista (alussa palvelijat, lopussa Crawleyt) kuin muistutukseksi.

Taitavaa on myös tapa, jolla sarjassa jatkuvasti liikutellaan suurta määrää päähenkilöitä. Tilanteet ja juonenkäänteet seuraavat toisiaan eikä suvantokohtia ole.

Edithin ja Bertie Pelhamin suhde etenee, mikä on mukavaa, mutta ensimmäisellä Downton-päivällisellään Pelham kyllä heittäytyi oudon määräileväksi. Onko sillä jotain seurauksia? Ainakin Tomia hänen määrätietoinen pomoilunsa näytti kismittävän. Lopun teekohtauksessa Pelham ei sitten puhunutkaan enää mitään.

Rouva Patmoren ja herra Masonin välillä oli havaittavissa romanttista kiinnostusta jo viime viikon jaksossa, ja tällä viikolla se kävi ilmeiseksi. Kuulemmeko taas hääkelloja vai pilaako Daisy koko jutun? Ja mikä Daisya motivoi: kateus, muutosvastarinta vai joku muu?

Entä sitten Carson, tuo tomppeli aviomieheksi. Rouva Hughesin sytytyslanka palaa jo, ja pian räjähtää. Mutta tajuaako Carson edes, miksi? Tuskin. ”Niin vanhaa ei enää kouluteta aviomieheksi”, tuumasi Patmore. Tilanteen eskaloituminen on kyllä rakennettu hyvin.

Thomas Barrow taitaa olla Julian Fellowesin oma suosikkihahmo, sillä Thomasin juonenkäänteet on kirjoitettu niin hyvin, ehkä kaikkein parhaiten. Huolellisella työllä Fellowes on saanut käännettyä katsojien sympatiat Thomasin puolelle, ja siksi tämän tarina olisi syytä myös päättää hyvin. Ehdotan Molesleyn nopeaa siirtoa opettajaksi kyläkouluun, jotta Thomas voi jäädä kartanoon. Thomasista tulee tulevaisuudessa mitä parhain ja lojaalein hovimestari nuoren Georgen isännöimään taloon.

Vielä lyhyesti:

  Elizabeth Bennetin salavierailua Pemberleyyn ei muistella koskaan liikaa.

  Downton Abbeyn nimen historiakin kuultiin. Se juontaa paikalla sijainneesta luostarista. Ehkä.

  ”Heavens, Mr Talbot!” henkäisi Mary porttikongissa. Voi miten hienon t-paidan siitä saisikaan!

Aiemmat jaksoarviot löydät täältä.

Yle
Rouva Patmore (Lesley Nicol) on saanut ihailijan. Hyvä niin.
Rouva Patmore (Lesley Nicol) on saanut ihailijan. Hyvä niin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat