Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lavarunous paikkaa painetun runon horjuvaa asemaa – ”Ihmiset haluavat kohdata toisiaan”

Kulttuuri
 
Runoilija Aura Nurmi omisti runonsa kuolleelle Eerikalle
Runoilija Aura Nurmi omisti runonsa kuolleelle Eerikalle
Helsinki Poetry Connectionin puheenjohtaja, runoilija Aura Nurmi kirjoitti 8-vuotiaana kuolleelle Vilja Eerikalle runojen sarjan. Yksi sarjan runoista kuuluu esittää muovipussi päässä. toimittaja: Arla Kanerva, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Lavarunous

 Runokilpailu, jossa kilpailijat esittävät omia runojaan.

 Yleisöstä valittu viisihenkinen tuomaristo arvostelee runot ja päättää voittajan.

 Alkoi Yhdysvalloissa 1984. Suomeen 1990-luvulla, vakinaisemmin vuodesta 2000.

 Vuonna 2008 perustettu Helsinki Poetry Collection järjestää lavarunoustapahtumia.

 Helsinki Word Festival on Suomen ainoa kansainvälinen lavarunousfestivaali.

Tänä iltana Hakaniemen Cafe Mascot täyttyy ihmisistä, jotka haluavat vain yhtä asiaa: kuulla runoja.

Tämä huolimatta siitä, että isot kustantamot julkaisevat runokirjoja yhä vähemmän, ja kirjakaupoissa runoushylly pursuaa mietelauseita ja vitsikirjoja.

Painetun runon horjuvaa asemaa on tullut paikkaamaan puhuttu runo eli lavarunous, jonka ensiäänet kuultiin Suomessa Turun runoliikkeen myötä 1990-luvulla. Säännöllisempi toiminta käynnistyi 2000 Kuopiossa järjestetyn Poetry slam -kilpailun myötä.

Tänään Mascotissa käynnistyvä Helsinki Word Festival on kolmen päivän mittainen lavarunouden suurtapahtuma, jossa kuullaan esityksiä kotimaisten lisäksi myös brittiläisiltä, virolaisilta, belgialaisilta ja saksalaisilta runoilijoilta.

Muutaman viime vuoden aikana lavarunoustapahtumia on järjestetty kiihtyvällä vauhdilla, ja yleisömäärä vain kasvaa.

Tästä on kiittäminen muun muassa ja ennen kaikkea runoilija Harri Hertelliä.

Hertell, 30, alkoi vetää runouden open mic -iltoja 2008. Niissä kuka tahansa saa astua lavalle esittämään hengentuotteitaan.

Samana vuonna Hertell perusti Helsinki Poetry Connection -kollektiivin, joka järjestää lavarunoustapahtumia ja edistää kotimaisen sanataiteen asiaa.

”Runotilaisuudet eivät vastanneet sitä, mitä olisin halunnut nähdä”, Hertell vastaa kysyttäessä, mikä ajoi puuhaamaan puhutun sanan tilaisuuksia.

Metropoliassa kulttuurituotantoa opiskellut Hertell sanoo odottaneensa pitkään, että joku muu olisi ryhtynyt järjestäjäksi. Kun sellaista ei tapahtunut, päätti Hertell tarttua toimeen itse.

Tällä hetkellä Helsinki Poetry Connection järjestää pääkaupunkiseudulla säännöllisesti kolmea runoklubia: Poetry Jamia, Kiiski Open mic -klubia ja kesällä HPC Goes Puistoa.

Hertell on järjestämisessä edelleen mukana, mutta Helsinki Poetry Connectionin puheenjohtajan titteli siirtyi kuluvan vuoden keväällä Aura Nurmelle.

”Olen HPC:n ensimmäinen fanityttö”, Nurmi, 27, sanoo ja kertoo yrityksistään käydä uskollisesti jokaisessa HPC:n tapahtumassa.

Virallisesti Nurmi on ollut HPC:n toiminnassa mukana vuodesta 2009, ja seuraavana vuonna hän esiintyi ensimmäisen kerran Poetry Jameissa.

Nurmelle lavarunous eroaa kirjoitetusta runoudesta siinä, että se on vahvasti fyysistä.

”Minulla on jo varhaisessa vaiheessa runon tekemistä kuva siitä, millä tavalla aion sen esittää.”

Hertell puolestaan ei juurikaan mieti runon käyttötarkoitusta sitä tehdessään. ”Sen huomaa sitten myöhemmin.”

Nurmi on kuuden vuoden ajan tehnyt runoja, jotka voi ainoastaan kuulla, ei lukea. Hän pitääkin itseään kiertävänä tarinankertojana, ja lavarunoutta jatkumona runonlausunnan vanhalle perinteelle.

Vanhojen perinteiden sisältämä yhteisöllisyys on Nurmen ja Hertellin mukaan tärkeä syy sille, miksi ihmiset ovat erityisesti viime vuosina innostuneet lavarunoudesta.

”Ihmiset haluavat kohdata toisiaan”, Hertell sanoo. ”Meillä ei ole mitään stara-ajattelua, vaan kuka tahansa on tervetullut lavalle.”

”Meillä on motto: kynnystä ei ole”, Nurmi lisää. ”Ei edes matalaa.”

Helsinki Word Festival Cafe Mascotissa (Neljäs linja 2) 12.–14.11. klo 18 alkaen, ja Cafe Ruplassa klo 14–16. Liput 8–10 e.

Oikaisu 12.11. klo 11.35: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, runouskollektiivin nimi ei ole Helsinki Poetry Collection vaan Helsinki Poetry Connection.

Janne Järvinen / HS
Helsinki Word Festival tapahtuman tuottaja, runoilija Harri Hertell sekä Helsinki Poetry Connectionin puheenjohtaja, runoilija Aura Nurmi ravintola Mascotissa Helsingissä.
Helsinki Word Festival tapahtuman tuottaja, runoilija Harri Hertell sekä Helsinki Poetry Connectionin puheenjohtaja, runoilija Aura Nurmi ravintola Mascotissa Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat